Στο ρόλο των Ελλήνων πρωταθλητών ως προτύπων για την κοινωνία, αλλά και στην άρρηκτη σύνδεση του πρωταθλητισμού με τον αθλητισμό, αναφέρεται ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή”.
Με αφορμή τις πρόσφατες ελληξνικές επιτυχίες στον στίβο, την κολύμβηση, τη γυμναστική, την κωπηλασία, αλλά και άλλα αθλήματα, ο κ. Μαυρωτάς υπογραμμίζει ότι «πάντα ο αθλητισμός προσφερόταν για δόσεις ανάτασης και περηφάνιας», ενώ τονίζει τη σημασία του αθλητισμού ως όχημα ενσωμάτωσης, συμπερίληψης, άρσης των ανισοτήτων και εξάλειψης των διακρίσεων.
Αναλυτικά το άρθρο του γ.γ.Α.:
«Πάντα ο αθλητισμός προσφερόταν για δόσεις ανάτασης και περηφάνιας είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι πρόσφατες επιτυχίες των αθλητών μας σε στίβο, κολύμβηση, κωπηλασία, γυμναστική είναι μόνο το εξώφυλλο της θερινής άνοιξης που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός που με τις επιτυχίες του κάνει περήφανη τη χώρα. Τα φώτα της δημοσιότητας ίσως αδικούν άλλες μεγάλες επιτυχίες σε μικρότερες κατηγορίες που είναι και το μέλλον του αθλητισμού μας αλλά και αθόρυβες προσπάθειες όπως αυτή που κάνει η Εθνική βόλεϊ που πήρε αήττητη το εισιτήριο για το Eurovolley 2023.
Έχουμε όμως αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα τα καταφέρνει να διακρίνεται σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πεδίο διεθνώς όπως είναι ο αθλητισμός; Τι μαθήματα μπορεί να δώσει αυτό στην ελληνική κοινωνία; Η βασική εξίσωση της επιτυχίας είναι πολυπαραγοντική και σίγουρα περιλαμβάνει το ταλέντο και την προσπάθεια που όταν συνδυαστούν μπορεί να σε φτάσουν έως την κορυφή του κόσμου. Από κει και πέρα χρειάζονται και οι κατάλληλες συνθήκες (υποδομές, τεχνογνωσία, υποστήριξη, περίγυρος, κίνητρο…) για να αντληθεί το μάξιμουμ της αθλητικής επίδοσης.
Κι επειδή στον αθλητισμό είσαι τόσο καλός όσο την τελευταία φορά, η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συνεχής γιατί και η αξιολόγηση είναι συνεχής. Η αξιοποίηση του ταλέντου με τη συστηματική δουλειά, ο σωστός προγραμματισμός, η ευθυγράμμιση ατομικών κινήτρων για έναν κοινό σκοπό και η ύπαρξη προτύπων είναι κάποια από τα μαθήματα επιτυχίας που δίνει ο αθλητισμός στην ελληνική κοινωνία.
Θα σταθώ ιδιαίτερα στο τελευταίο. Γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος της Ντρισμπιώτη, του Τεντόγλου, της Τζένγκο, του Πετρούνια, του Χρήστου, του Παπακωνσταντίνου και όλων των άλλων παιδιών που διακρίθηκαν αυτές τις ημέρες; Διότι θα αποτελέσουν τον μαγνήτη για να φέρουν ή να κρατήσουν παιδιά στα αθλήματά τους. Ο υψηλός αθλητισμός θρέφεται από τα παιδικά όνειρα και τις αφίσες στα παιδικά δωμάτια. Η κορυφή της αθλητικής πυραμίδας χρειάζεται μια ευρεία βάση ώστε το αθλητικό οικοδόμημα να είναι στέρεο. Και από την άλλη η ευρεία βάση για να δημιουργηθεί χρειάζεται μια υψηλή κορυφή για να προσελκύει παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες.
Πρωταθλητισμός και αθλητισμός είναι λοιπόν συγκοινωνούντα δοχεία -αν στερέψει το ένα, στερεύει και το άλλο. Και επειδή ακριβώς ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό εργαλείο και κατά κοινή ομολογία το καλύτερο όχημα ενσωμάτωσης, συμπερίληψης, άρσης των ανισοτήτων και εξάλειψης των διακρίσεων, χρειαζόμαστε αυτά τα πρότυπα για να περνάει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας μέσα από το σχολείο που λέγεται αθλητισμός».
Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: Τη νέα σχολική χρονιά το ολοήμερο επεκτείνεται από τις 4:00 μμ στις 05:30 μμ