Μαυρωτάς: «Ο οργανωμένος αθλητισμός δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης»

Μαυρωτάς: «Ο οργανωμένος αθλητισμός δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης»

Ο οργανωμένος αθλητισμός δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού και για το λόγο αυτό είναι δυνατό να επανεκκινήσει. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Over FM”, παρουσιάζοντας μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία από τους ελέγχους που διενεργούνται σε όσα πρωταθλήματα συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. “Η Football League είναι η αμέσως επόμενη στη σειρά για να ανοίξει για τις προπονήσεις” υπογράμμισε ο γ.γ.Α., ο οποίος ουσιαστικά απεκλεισε το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν εντός του Φεβρουαρίου οι ακαδημίες, αν και παραδέχθηκε ότι αυτό είναι σημαντικό, τόσο για τα έσοδα των σωματείων, όσο και για την ψυχολογία των παιδιών.

Αναλυτικά, ο κ. Μαυρωτάς δήλωσε για το γεγονός πως ο αθλητισμός θεωρείται εστία υπερμετάδοσης: «Τα στοιχεία τα παρουσίασα και στην επιτροπή της Παρασκευής στους λοιμωξιολόγους που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ελέγχων και τον αριθμό των κρουσμάτων στον αθλητισμό και μπορώ να τα επαναλάβω και θα δούμε ότι ουσιαστικά έχουν δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς και η κ. Παπαευαγγέλου ως προς ένα κομμάτι, όχι όμως σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς από τα τεστ που ξεκίνησαν από τον Μάιο στη Super League μέχρι τώρα, στα 41 χιλιάδες περίπου τεστ με 168 κρούσματα που είναι ένα ποσοστό θετικότητας 0,41% αν σκεφτείτε ότι τον τελευταίο μήνα η θετικότητα στον γενικό πληθυσμό είναι κοντά στο 3% κάτι το οποίο προφανώς δε συνηγορεί στο ότι ο αθλητισμός είναι εστία υπερμετάδοσης. Αλλά ποιος αθλητισμός. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον αθλητισμό τον ανοργάνωτο, που πάνε και παίζουν κάποιοι φοιτητές. Αυτά πράγματι είναι εστίες όπως όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

Εμείς μιλάμε όμως για έναν αθλητισμό και το άνοιγμα το οποίο έχουμε περιγράψει και που ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια αθλήματα, μάλιστα η 1η εθνική σε βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, μπάσκετ εκτός από το ποδόσφαιρο δηλαδή από τις 14 Δεκεμβρίου έχουν γίνει περίπου 13 χιλιάδες έλεγχοι, έχουν βρεθεί μόνο 30 κρούσματα που μιλάμε για 0,22%, ακόμα λιγότερο δείκτη θετικότητας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με οργάνωση, με λίστες συγκεκριμένες, με τα πρωτόκολλα που τηρούνται όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα σε όλα αυτά τα αθλήματα με μάξιμουμ χωρητικότητες στους αγωνιστικούς χώρους που έχουμε βάλει. Μπορεί να λειτουργήσει ο αθλητισμός και είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το λέμε, ελπίζοντας ότι γενικότερα θα ακουστεί η φωνή του αθλητισμού και με στοιχεία, όχι μόνο με συναισθήματα».

Για τις αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο γ.γ.Α. σχολίασε: «Για να μην είμαστε άδικοι με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα έχουν ανοίξει διάφορες δραστηριότητες που δεν είχαν ανοίξει από την αρχή. Υπάρχει ένα σταδιακό άνοιγμα, απλά δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα ήθελε ο αθλητικός κόσμος. Ό,τι ανοίγει σιγά σιγά πρέπει να το ανοίξουμε και για τις άλλες κατηγορίες. Να πάμε για παράδειγμα στις πιο μικρές κατηγορίες.

Ένα μεγάλο θέμα είναι και τα κολυμβητήρια, που πρέπει με τους περιορισμούς χωρητικότητας που έχουμε εισηγηθεί που είναι πολύ πιο αυστηροί από ό,τι ισχύει στις άλλες χώρες, θα πρέπει και αυτά σιγά σιγά να ανοίξουν. Όμως δείτε και την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην τους βάζουμε στον τοίχο που βλέπουνε μια συνολική εικόνα να επιδεινώνεται και τους είναι λίγο έως πολύ δύσκολο να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, ακόμα και αν είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να λειτουργήσουνε με ασφαλή τρόπο».

Για τα επόμενα βήματα, ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε: «Ανοίγουμε σταδιακά και η Football League είναι η αμέσως επόμενη στη σειρά για να ανοίξει για τις προπονήσεις. Επιτρέψτε μου να πω ότι για να μην μπούμε σε έναν αθλητικό αυτοματισμό όταν βλέπει ο αθλητής μπάσκετ της Α2 το ότι παίζει η Super League 2 και αυτός με τη σειρά του μπορεί να αγανακτήσει. Πρέπει λοιπόν να ισορροπήσουμε κάπως. Υπάρχει μια διάφορα μεταξύ ερασιτεχνών που είναι ερασιτέχνες για την πολιτεία και δεν παίρνουν κάποιο επίδομα τώρα που έχει διακοπεί η δραστηριότητα τους, που είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα από τους αθλητές της Football League, οπότε πρέπει να τα βλέπουμε όλα αυτά και να κάνουμε υπομονή. Νομίζω είμαστε κοντά στο να πείσουμε και την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ξεκινήσει ο αθλητισμός με μέτρα, με πρωτόκολλα συγκεκριμένα που όπως έδειξε τον τελευταίο μήνα μπορεί να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Για το πόσο επηρεάζει μια τόσο μεγάλη αποχή τους αθλητές: «Καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είναι ένας αθλητής ανενεργός για τόσο καιρό. Με αυτό κοιμόμαστε και με αυτό ξυπνάμε. Το μεγαλύτερο ποσοστό της δραστηριότητάς μου ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού δεν είναι ούτε οι ομοσπονδίες ούτε τα άλλα θέματα, άλλα το πώς θα ανοίξει ο αθλητισμός. Είναι ένα πρόβλημα που έρχεται κάθε 100 χρόνια. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και σταδιακά θα ανοίγουν και άλλες δραστηριότητες. Όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά επειδή τα νούμερα βοηθάνε στο να ανοίξουν».

Για τη βοήθεια στα σωματεία και τις ακαδημίες:  «Το θέμα είναι το τι θεωρείται επαγγελματίας, τι θεωρείται εργαζόμενος και μπαίνουμε σε αυτό το κομμάτι του νόμου που θεωρεί κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ως επαγγελματικές. Με αποτέλεσμα μοιραία κάποιοι να μην μπορούν να μπουν σε αυτήν την ασπίδα. Μπορούν να βρεθούν κάποιοι τρόποι, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με την ενίσχυση των σωματείων λόγω covid με ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Από εκεί και πέρα τα σωματεία θα πρέπει να κάνουνε τη δίκη τους διαχείριση.

Τα σωματεία δεν παίρνουν επιχορηγήσεις από την πολιτεία πλέον, οπότε πρέπει να έχουν κάποιες εισροές από τις ακαδημίες ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις με προπονητές και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και γι΄ αυτό και οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε με έναν ορίζοντα θα έλεγα μετά τον Φεβρουάριο. Επειδή ακριβώς είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και είναι δύσκολο να κάνουν το εβδομαδιαίο τεστ, να κρατάνε τις αποστάσεις να έχουν τις λίστες συγκεκριμένα, θα τα δούμε σε κάποια επόμενη φάση όπως έγινε το καλοκαίρι και λειτούργησε. Ο αθλητισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών έστω και αν είναι στην αρχή ατομικός».

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε και στις αλλαγές που φέρνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο:  «Είναι κάτι το οποίο πρέπει να ξαναδούμε, να αναθεωρήσουμε και ήδη στο νομοσχέδιο που θα έρθει από το Υφυπουργείο Αθλητισμού τις επόμενες ήμερες στη Βουλή, υπάρχουν και τέτοια θέματα που θίγονται, αναδιάρθρωση, θέματα μεταγραφών αθλητών, δηλαδή προσπαθούμε λίγο να βάλουμε το πλαίσιο λίγο πιο συγκεκριμένο».

 

Γ. Δημητρόγλου

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading