Μαυρωτάς: «Οι «λεκέδες» δεν αντιπροσωπεύουν τον αθλητισμό»

Μαυρωτάς: «Οι «λεκέδες» δεν αντιπροσωπεύουν τον αθλητισμό»

Στον αθλητισμό υπάρχουν “λεκέδες” και το θέμα είναι να πείστει ο κόσμος ότι αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν τον αθλητισμό. Αυτό υπογράμμισε, με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”. «Οι όποιοι “λεκέδες” μπορεί να υπάρχουν από τέτοιες ενέργειες, όπως αυτό με τη Σοφία, στον αθλητισμό δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση αυτό που ονομάζουμε αθλητισμό, αυτό που ζούνε τα παιδιά μας στον αθλητισμό και όλη αυτή την προίκα που παίρνουν από τον Αθλητισμό. Προίκα που μεταφράζεται σε αξίες, σε δεξιότητες και όχι βέβαια σε τραύματα ή σε εφιάλτες όπως στην περίπτωση της Σοφίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γ.γ.Α. και πρόσθεσε ότι «η μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που βγήκαν στην επιφάνεια με τις καταγγελίες της Σοφίας, νομίζω ότι είναι μονόδρομος για όσους αγαπάμε και πιστεύουμε στον αθλητισμό».

Ο κ. Μαυρωτάς έκανε λόγο για «φαινόμενα αλαζονείας και κατάχρησης εξουσίας», που προκαλούνται από τη μακρόχρονη παραμονή ανθρώπων σε θέσεις ισχύος. «Η μακρόχρονη παραμονή σε θέσεις εξουσίας δημιουργεί κατεστημένα και μπορεί να θεωρούν κάποιοι άνθρωποι ότι αυτή η Ομοσπονδία μετά από 20-30 χρόνια  είναι το… χωράφι τους, το όποιο “τσιφλίκι” τους. Αυτό αλλάζει με τις νομοθετικές διατάξεις που έχουν περάσει ήδη από πέρυσι για το όριο θητειών, μέχρι τρεις θητείες για τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συμπλήρωσε:

«Δεν Θέλω να τα “τσουβαλιάσω” όλα και να πω ότι όλοι ήταν κακοί και κάνανε κατάχρηση εξουσίας, απλώς είναι αναπόφευκτο μετά από μια μακρόχρονη παραμονή να δημιουργούνται κάποια στεγανά, να δημιουργούνται κάποια κατεστημένα και πρέπει να φυσήξει πιο φρέσκος αέρας, να δοθεί η σκυτάλη και στους νεότερους και -το κυριότερο- να δοθεί και σε ανθρώπους που έχουν περάσει μέσα από τη διαδικασία του αθλητισμού, σε αθλητές. Να αναβαθμιστεί η θέση των αθλητών και στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και με θέσεις σε διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών. Βλέπουμε δηλαδή ότι τώρα, στις επόμενες εκλογές, θα έχουμε μια νέα γενιά διοικητικών παραγόντων, οι οποίοι θα προέρχονται από το χώρο του αθλητισμού. Σε πολλές Ομοσπονδίες υποψήφιοι θα είναι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει τα αθλήματα των ομοσπονδιών αυτών. Θεωρώ ότι επειδή είναι στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ο περιορισμός των θητειών στον αθλητισμό, με τέτοιες ενέργειες τέτοια φαινόμενα, μπορεί να μην εξαφανιστούν τελείως, αλλά θα ελαχιστοποιηθούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και αυτός είναι ο σκοπός μας».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε επίσης τη σημασία του να καταγγέλλονται έγκαιρα περιπτώσεις σαν κι αυτή της Μπεκατώρου. «Πιστεύω ότι όσο νωρίτερα καταγγέλεις τέτοια φαινόμενα τόσο μεγαλύτερο καλό κάνεις, γιατί μπορεί να αποτρέψεις άλλα θέματα και για αυτό το λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το να υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι των αναφορών και των καταγγελιών, έτσι ώστε να μην διαπομπεύονται τα θύματα. Δηλαδή οι ανώνυμες αναφορές και οι πλατφόρμες ανώνυμων αναφορών μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό, ώστε η στιγμή της καταγγελίας να είναι κατάλληλη ώστε να αποτραπούν και να μην γίνονται αυτά τα πράγματα εκ των υστέρων μετά από 8-10 χρόνια».

Ερωτηθείς, τέλος, για το πότε θα «ανοίξει» ο αθλητισμός, ο γ.γ.Α. απάντησε: «Είμαστε σε διάλογο με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Ένα από τα επόμενα βήματα είναι να ανοίξουν τα κολυμβητήρια, που έχουν μείνει κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου. Να ανοίξουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και συνθήκες. Δηλαδή ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, όταν για παράδειγμα οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας είναι ένα άτομο ανά 5 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή 4-5 άτομα ανά διαδρομή, χωρίς αποδυτήρια, έτσι ώστε να μπουν τα παιδιά πάλι στο νερό με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε το οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, έχουμε φτάσει μέχρι τη Super League 2 να ξεκινήσουν τους αγώνες, ακολουθεί μετά η Football League και τα ερασιτεχνικά. Μετά θα πάμε σε ακαδημίες Κ19, Κ17, Κ15, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, βήμα-βήμα και ξέροντας ότι δεν πρόκειται να κάνουμε λάθη που μπορεί να μας γυρίσουν πίσω και για αυτό έχουν αυστηροποιηθεί και τα διάφορα πρωτόκολλα. Έχει μπει ο εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος στις ομάδες, δηλαδή να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ για να μπορούμε γρήγορα να προστατεύσουμε και να στεγανοποίησουμε την οποιαδήποτε περίπτωση κρούσματος. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή ένα-δύο μήνες ακόμα για να επανέλθει η αθλητική ζωή σε μια μεγαλύτερη κανονικότητα».

 

Γ. Δημητρόγλου

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play