«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την διακυβέρνηση των αθλητικών θεσμών. Έχουν υιοθετηθεί δύο ψηφίσματα, όπου συμπεριλαμβάνεται το όριο στις θητείες ως αρχή καλής διακυβέρνησης». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου. Ο γ.γ.Α. υπογράμμισε ότι αντίστοιχη θέση έχει λάβει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υπενθύμισε ότι και διεθνείς συνομοσπονδίες, όπως η FIFA, έχουν υιοθετήσει όριο στις θητείες των εκτελεστικών μελών τους.
«Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν δώρον-άδωρον, γιατί θα άρχιζε από το 2028» ανέφερε ακόμη ο κ. Μαυρώτας, υπερασπιζόμενος τη διάταξη, βάσει της οποίας στον υπολογισμό του ορίου θητειών συμπεριλαμβάνονται και όσες χρονολογούνται πριν το παρόν νομοσχέδιο.
Μιλώντας για τη σύμβαση Macolin για τους στημένους αγώνες, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι «χειραγώγηση αγώνων δεν είναι μόνο για το στοίχημα, μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε σχολικό πρωτάθλημα, για την εξασφάλιση μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια». Τόνισε ότι με την επικύωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργία μίας εθνικής πλατφόρμας, με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητες τις συνέργειες με τις αστυνομικές αρχές, που εισάγονται με το νομοσχέδιο.
Απαντώντας, εξάλλου, σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποκλεισμού των γυναικών από τη διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών (λόγω της διάταξης περί αναστολής του άρθρου του νόμου Βασιλειάδη για την ποσόστωση φύλου), ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού διαβεβαίωσε ότι στο νεο αθλητικό νόμο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των δύο φύλων, «που όμως δεν επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με την ποσόστωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ. Δημητρόγλου