Μια ανούσια συζήτηση περί ημίμετρων για την οπαδική βία…
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Μια ανούσια συζήτηση περί ημίμετρων για την οπαδική βία…

Είναι ανούσιο να συζητάμε για κροτίδες και κεκλεισμένων των θυρών, όταν οι διοικήσεις δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα της οπαδικής βίας.

Γράφει ο Δημήτρης Κετικίδης

Στα γήπεδα ποδοσφαίρου λοιπόν ξανά από αύριο όλοι οι φίλαθλοι ανά την Ελλάδα. Ναι, στου ποδοσφαίρου γιατί στου μπάσκετ μπορούσαν να πάνε κανονικά. Εκεί μάλλον δεν μετράνε τα επεισόδια. Βέβαια τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσαν την «αντίδραση» της κυβέρνησης και κατέστρεψαν οικογένειες, έγιναν στου Ρέντη σε αγώνα βόλεϊ.

Τα εισαγωγικά μπήκαν για τους προφανείς λόγους. Εδώ και χρόνια βλέπουμε αυτές τις «αντιδράσεις» και αποτέλεσμα μηδέν. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο υποψιάζομαι και τώρα. Ας δούμε λοιπόν το μέτρο που θα ισχύσει από αύριο.

Για οποιοδήποτε επικίνδυνο αντικείμενο λέει που θα πέφτει στον αγωνιστικό χώρο όπως κροτίδες κλπ θα τιμωρείται η έδρα με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Τι σημαίνει επικίνδυνο αντικείμενο; Για ποιο λόγο δεν διευκρινίζεται ακριβώς; Πριν από λίγα χρόνια ο Όσκαρ Γκαρθία τραυματίστηκε από ρολό χαρτί στην Τούμπα και τον είδαμε να φοράει μέχρι και κολάρο. Από ρολό χαρτί. Σε παιχνίδι που δεν έπεσε ίχνος κροτίδας, πέτρας και οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου.

Ψάχνω να βρω τι προβλέπει το «μέτρο» σε περίπτωση ρίψης κροτίδας στο ημίχρονο ή πριν τον αγώνα, ωστόσο δεν βρίσκω κάτι. Ασχολούμαστε μόνο με το 90λεπτο δηλαδή. Πάλι καλά να λέμε που δεν εξαιρούνται οι καθυστερήσεις.

Πάμε στο δεύτερο σκέλος τώρα. Είναι δεδομένο ότι στα μεγάλα παιχνίδια θα πέσουν κροτίδες και μάλιστα πολλές. Στην αρχή του αγώνα, σε πανηγυρισμούς, σε στιγμές έντασης, ο ήχος της κροτίδας μας χαϊδέυει πάντοτε τ’ αυτιά. Αν σταματήσει αυτό, δεν θα είμαστε σε ελληνικό γήπεδο. Ρίψη αντικειμένου ίσον κεκλεισμένων των θυρών όπως μας λένε. Όχι, ότι θα έχει αποτέλεσμα κάτι τέτοιο αλλά τέλος πάντων.

Δεν έχω καταλάβει – και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος – για ποιο λόγο γίνεται κουβέντα για «εντός του αγωνιστικού χώρου». Μας λένε δηλαδή να δεχτούμε ως «μέτρο» το ότι επιτρέπεται η ρίψη εκτός των τεσσάρων γραμμών, ή για να είμαι πιο ακριβής, να δεχτούμε το ότι δεν τιμωρείται. Εγώ πάντως προτείνω ο VAR να ελέγχει και το αν οι κροτίδες είναι άουτ ή πλάγιο, να μπει κανονισμός που θα λέει ότι θα πρέπει να είναι εκτός ολόκληρη η κροτίδα ή η πέτρα, για να μη χάσει έσοδα άδικα καμία ανώνυμη εταιρία. Εφόσον το «μέτρο» αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι γιατί όχι; Έχουμε φτάσει στο σημείο να τρολάρουμε και να παίρνουμε στην πλάκα τις ανακοινώσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Προφανώς για τα επεισόδια δεν έχουν ευθύνη μόνο οι διοικήσεις αφού το ζήτημα είναι πολύ βαθύ. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπεύθυνοι δεν κοιτάνε ποτέ την ουσία, και δεν θέλουν να την κοιτάξουν. Πόσες φορές μπήκαμε στις κερκίδες χωρίς ουσιαστικό έλεγχο; Πριν από λίγα χρόνια ως φοιτητής, είχα βρεθεί με τη σχολή σε κερκίδες γηπέδου μπάσκετ ομάδας Basket League. Ήρθε η ώρα του ελέγχου πριν μπούμε στο γήπεδο. «Τίποτα μωρέ καθαροί είμαστε» ακούγεται να λέει ένας συμφοιτητής μου. Ο έλεγχος μηδενικός και οι σεκιουριτάδες είμαι σίγουρος ότι ήταν… ήσυχοι. Ποιος απ’ αυτούς ήξερε τι είχα εγώ στο τσαντάκι μου; Κανείς. Ποιος απ’ αυτούς θα έπαιρνε την ευθύνη αν εγώ είχα περάσει μαχαίρι; Σίγουρα κανείς. Ποιος επιτρέπει να περνάνε στις κερκίδες μηχανάκια και οτιδήποτε άλλο πριν τους αγώνες; Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι θύρες δεν ανοίγουν μόνες τους.

Το πρόβλημα σ’ αυτό το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει η διάθεση να λυθεί. Αν υπήρχε, τώρα δε θα γινόταν καμία απολύτως κουβέντα.

Δείτε επίσης: Οπαδική βία: Οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα αύριο Τρίτη – Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Loading

Play