Στα 31 χρόνια παρουσίας στη μεγάλη εθνική κατηγορία, η Ξάνθη αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από την Θράκη στα ποδοσφαιρικά της χώρας. Είναι η ομάδα που αποτελεί εδώ και χρόνια ένα τεράστιο “εργοτάξιο” παραγωγής ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, που έρχονται σε μικρές ηλικίες όχι μόνο από την πόλη και το Νομό, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα για να ενταχθούν στις Ακαδημίες της και να πάρουν μαθήματα σωστού και παραγωγικού ποδοσφαίρου, ανοίγοντας αργότερα τα “φτερά” τους για άλλες Πολιτείες, άλλες ομάδες και άλλα πρωταθλήματα.
Μια τεράστια λίστα τέτοιων παικτών ήταν το αποτέλεσμα αυτής της παραγωγικής διαδικασίας που ξεκίνησε ακόμα και από την πρώτη της χρονιά στην Α΄εθνική, όταν αυτή προήχθη στην μεγάλη κατηγορία με προπονητή τον 79χρονο σήμερα Τάσο Αναστασιάδη, παλιότερα ποδοσφαιριστή του Πιερικού και του Μακεδονικού στις δεκαετίες του 60 και 70.
Παίκτες που φόρεσαν την κόκκινη φανέλα της Ξάνθης και αξιοποίησαν το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο σαν τους Ζήκο, Βενετίδη, Λουτσιάνο, Κωστένογλου, Μάνταλο, Τοροσίδη, Μαλαδένη, Πατσατζόγλου, Βάλλα, Μαρτσέλο και πολλούς ακόμα, τους χρωστάει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ξάνθη και αρκετούς ακόμα που πέρασαν από την ακριτική ομάδα συνεχίζοντας την γόνιμη καριέρα τους.
Η πορεία της πάντα αξιοπρόσεκτη σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το δείγμα μιας νοικοκυρεμένης και καλά οργανωμένης ομάδας που χωρίς σπατάλες λειτουργούσε σε ρόλο ρυθμιστικό αλλά και συχνά πρωταγωνιστικό. Η ομάδα της Θράκης ήρθε στην επικαιρότητα πριν λίγες εβδομάδες με τρόπο απρόσμενο εξ αιτίας του θέματος της πολυϊδιοκτησίας και του Πιστοποιητικού συμμετοχής της μετά από την καταγγελία που έγινε από τον Ολυμπιακό.
Ομως η Ξάνθη είναι δεδομένο πως έχει μία νοικοκυρεμένη και καλά οργανωμένη ομάδα που στηρίζεται όχι στην οικονομική της ευμάρεια ειδικότερα τα τελευταία 4-5 χρόνια αλλά στην σωστή διαχείριση και των ιδανικών λύσεων που επέλεγε για να παίξει θετικό ρόλο στη διάρκεια μιας περιόδου.
Σε αυτά τα 31 χρόνια της στην μεγάλη εθνική κατηγορία στην Α’ Εθνική και την Super League ανέδειξε ένα πλήθος αξιόλογων ποδοσφαιριστών στα γήπεδα και της χώρας και του εξωτερικού μερικοί από τους οποίους ήταν σημαντικοί σκόρερ
Με βάση σχετικούς πίνακες στατιστικής ο ικανότερος και με υψηλότερο ποσοστό στο σκοράρισμα ήταν ένας ποδοσφαιριστής που σημείωσε 12 γκολ σε 15 παιχνίδια ήτοι ένα γκολ κάθε 98 λεπτά αγώνα. Πρόκειται για τον 51 ετών σήμερα Πέτρο Τεγγελίδη που πέτυχε αυτή την επίδοση την σεζόν 96-97 αναδειχθείς πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Αυτή την επίδοση με την ικανότητα στο σκοράρισμα δεν είναι εύκολο να την αντιγράψουν και δεν το έχουν καταφέρει ως τώρα οι διάδοχοι του στην ομάδα. Ο Τυνήσιος Χαμζά Γιουνές, στην περίοδο 2016-17 έδειξε μια έφεση στο σκοράρισμα και πέτυχε 11 γκολ σε 30 αγώνες, και επί μέρους ένα γκολ κάθε 120′ λεπτά παρουσίας.
Σημαντική παρουσία είχε κι ένας άλλος δεινός σκόρερ της Ξάνθης ο Βραζιλιάνος Βεριντιάνο Μαρσέλο που την σεζόν 92-93 σκόραρε σε κάθε 119 λεπτά παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο.
Ικανός σκόρερ φαίνεται πως είναι και ο 29χρονος Γάλλος Τζόρνταν Φοσέ της σημερινής ομάδας της Ξάνθης που σε 15 ως τώρα παιχνίδια έχει σημειώσει 6 γκολ και αναλυτικότερα ένα γκολ κάθε 120 λεπτά.
Αναφορικά τώρα με τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν περισσότερες φορές την φανέλα της ακριτικής ομάδας, η πρώτη δεκάδα αυτών περιλαμβάνει 8 Ελληνες και 2 ξένους.
Κορυφαίος σε συμμετοχές είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με 368 συμμετοχές στην ξανθιώτικη ομάδα και 5 γκολ, ο Νίκος Κεχαγιάς 51 ετών σήμερα, με 341 παρουσίες και 21 γκολ, ο Κώστας Φλίσκας που πρόσφατα ολοκλήρωσε την καριέρα του με 290 παρουσίες στην Ξάνθη και 2 μόλις γκολ, ο Σπύρος Βάλλας με 247 συμμετοχές και 8 γκολ, ο Θόδωρος Βασιλακάκης που συνεχίζει στην Κυπριακή Ανόρθωση και συμπλήρωσε 213 συμμετοχές στην Ξάνθη και 16 γκολ, ο Σταύρος Λαμπριάκος με 211 συμμετοχές και 43 γκολ, ο Δήμος Μπαξεβανίδης με 208 συμμετοχές και 3 γκολ, ο Βεριντιάνο Μαρσέλο με 207 παρουσίες και 75 γκολ, ο τερματοφύλακας Γιουράϊ Μπούτσεκ με 181 συμμετοχές και ο Μάκης Τζάτζος με 180 συμμετοχές και 17 γκολ.
Από όλους αυτούς εν ενεργεία είναι μόνο ο Δημος Μπαξεβανίδης 32 ετών που έχει προοπτικές και περιθώρια να φτάσει ακόμα και στην διάρκεια της τρέχουσας σεζόν στην θέση Νο 5 της σχετικής λίστας. Ακόμα ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι τεχνικός διευθυντής της ομάδας, θέση που κατέχει εδώ και 10 συναπτά χρόνια.
Η Ξάνθη είναι η ποδοσφαιρική “βιτρίνα” της Θράκης και οι φίλοι της είναι κάτοικοι του Νομού και της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών Ροδόπης και Εβρου, που τακτικά παρακολουθούν τους αγώνες της και χαίρονται με τις όποιες επιτυχίες της. Ο ποδοσφαιρικός αυτός πυρήνας, είναι άξιος αναφοράς δεδομένου πως με περιορισμένα οικονομικά μέσα προσπαθεί και το καταφέρνει να βρίσκεται στην ποδοσφαιρική προμετωπίδα της χώρας.
Ντίνος Καραμητρούσης