Ο διαδηλωτής που εισέβαλλε στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Πορτογαλίας και Ουρουγουάης, κρατώντας μια σημαία με το ουράνιο τόξο ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο παρενέβη για να διασφαλίσει ότι θ΄ αφεθεί ελεύθερος από τις αρχές του Κατάρ.
Φορώντας ένα μπλε μπλουζάκι με το μήνυμα «Σώστε την Ουκρανία» στο μπροστινό μέρος και «Σεβασμός για τις γυναίκες του Ιράν» στο πίσω, ο Μάριο Φέρι, ο οποίος ακούει στο ψευδώνυμο “Φάλκο”, αντιμετωπίστηκε από το προσωπικό ασφαλείας και οδηγήθηκε εκτός γηπέδου.
«Ο Τζιάνι Ινφαντίνο είναι έξυπνος – ο Φάλκο είναι ελεύθερος, κανένα πρόβλημα στο Κατάρ», εξήγησε σε συνέντευξη που έδωσε στο “Zoom” από το σπίτι του στην Ιταλία. Ο 35χρονος, όπως παραδέχθηκε, νόμιζε ότι ο Ινφαντίνο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελβετία και είναι γιος Ιταλών μεταναστών, ήθελε να αποφύγει ένα διπλωματικό επεισόδιο ή αρνητική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, οπότε παρενέβη για να ελευθερωθεί.
«Οι αστυνομικοί από το Κατάρ ήταν πολύ φιλικοί, τζέντλεμαν, με ρώτησαν αν ήθελα νερό, καφέ, ένα κρουασάν. Πολύ φιλικοί» είπε ο Φέρι, ο οποίος υποστήριξε πως τέθηκε υπό κράτηση για περίπου μισή ώρα όταν εμφανίστηκε ξαφνικά ο πρόεδρος της FIFA.
«Αφού έδωσα τα προσωπικά μου έγγραφα στην αστυνομία, περίμενα και σε 30 λεπτά ήρθε να με βοηθήσει ο Τζιάνι Ινφαντίνο, που είναι ο πρόεδρος της FIFA», εξήγησε.
Ο Φέρι είπε ακόμη ότι ο Ινφαντίνο τον αναγνώρισε από προηγούμενες εισβολές στο γήπεδο (11 συνολικά όπως ισχυρίστηκε), συμπεριλαμβανομένων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2010 και του 2014.
«Με ρώτησε, “γιατί; Το Κατάρ είναι πολύ επικίνδυνο για σένα, αλλά έχω το σχέδιο να σε βοηθήσω”. Συνομίλησε με τους ανωτέρους της αστυνομίας του Κατάρ και σε 30 λεπτά ήμουν, έξω από το γήπεδο».
Ο Φέρι αποκάλυψε ότι είχε περάσει έναν μήνα ως βοηθός στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, γεγονός που είχε βαθιά επίδραση πάνω του.
«Θυμάμαι τα πάντα, θυμάμαι τα παιδιά να δραπετεύουν από τα σπίτια τους, τις ηλικιωμένες και τους ηλικιωμένους που δεν είχαν σπίτια, φαγητό ή νερό. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να σταματήσω τον πόλεμο», είπε. Αποχώρησε από το Κατάρ και υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τις διαμαρτυρίες του.
«Θα προσπαθώ για πάντα να πολεμώ για έναν καλύτερο κόσμο, δεν θέλω πόλεμο, θέλω ειρήνη», ανέφερε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Ευχάριστα νέα για τον Πελέ