Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ εντείνει τις επιθεωρήσεις εργασίας στη διάρκεια του τουρνουά

Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ εντείνει τις επιθεωρήσεις εργασίας στη διάρκεια του τουρνουά

Το Κατάρ θα εντείνει τις επιθεωρήσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον ελέγχων υγείας και ασφάλειας, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στο αραβικό κράτος του Κόλπου από την εκμετάλλευση, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (5/10) η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC).

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργατικά συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ένα μήνα ότι οι εργαζόμενοι ξενοδοχειακές μονάδες, τις μεταφορές και την ασφάλεια «…είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια του τουρνουά», του πρώτου που διεξάγεται σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

«Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει μια ειδική εκστρατεία επιθεώρησης εργασίας, η οποία περιλαμβάνει αυξημένους ελέγχους υγείας και ασφάλειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ITUC.

«Θα εκδοθεί επίσης οδηγία για τον χρόνο εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από αδίστακτους εργοδότες», ανέφερε μετά από συνάντηση στην Ντόχα την Τρίτη (4/10) με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας, εκπροσώπους συνδικάτων και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Η Ντόχα έχει δεχτεί έλεγχο και κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον επόμενο μήνα.

Έχει εισαγάγει μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν προστασία έναντι της μη καταβολής μισθών, μηνιαίο κατώτατο μισθό 1.000 ριάλ (260 ευρώ) και επιτρέπει στους εργαζόμενους να αλλάζουν εργοδότες πιο εύκολα.

Η εργατική νομοθεσία του Κατάρ περιορίζει τους εργαζομένους σε μέγιστο αριθμό 60 ωρών την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών που πρέπει να καταβάλλονται με μπόνους 25% πέραν του κανονικού μισθού. Οι εργαζόμενοι επίσης, δικαιούνται μία ημέρα άδειας την εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, η πίεση στις εταιρείες κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα επισκεφθούν το Κατάρ «…μπορεί να εντείνει τις ευκαιρίες για εκμετάλλευση», δήλωσε ο Ρουάν Σαμπασίνγκε, Νομικός Διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές.

Την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Κουαντρί, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας για τα εργασιακά δικαιώματα Equidem, προειδοποίησε ότι οι επιθεωρήσεις μπορεί να μην προστατεύουν τους εργαζόμενους από αδίστακτους διακινητές που συνήθως χρεώνουν παράνομες υψηλές προκαταβολές τις οποίες οι εργαζόμενοι ξοδεύουν χρόνια για να αποπληρώσουν.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για πιθανά περιστατικά απλήρωτων μισθών, καταχρηστικών συνθηκών και διακρίσεων. «Με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που έρχονται στη χώρα (Κατάρ), το σύστημα δεν έχει την ικανότητα να παρακολουθεί όλα αυτά. Επομένως, ο κίνδυνος είναι πραγματικά υψηλός» κατέληξε ο Κουαντρί.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play