NBA: Παρουσιάστηκαν τα νέα τρόπαια

Το NBA παρουσίασε σήμερα (12/5) τη σειρά με τα ανανεωμένα τρόπαια της postseason του πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του Larry O’Brien Trophy, που απονέμεται κάθε χρόνο στους πρωταθλητές του NBA

Τα 6 τρόπαια, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Βίκτορ Σόλομον και την Tiffany & Co., φέρουν τα ονόματα θρύλων του ΝΒΑ, οι οποίοι βοήθησαν στη διαμόρφωση του πρωταθλήματος, και αντιπροσωπεύουν την υπεροχή της postseason.

Η σχέση του ΝΒΑ με την Tiffany & Co. διαρκεί 45 χρόνια, με τον αμερικανικό οίκο πολυτελείας να σχεδιάζει και να κατασκευάζει το τρόπαιο Larry O’Brien από το 1977, τα τρόπαια των πρωταθλητών των Περιφερειών από το 2001 και το τρόπαιο Μπιλ Ράσελ (MVP των τελικών του ΝΒΑ) από το 2005.

Οι θρυλικοί «Makers» της Tiffany – οι έμπειροι τεχνίτες που εργάζονται στο εργαστήριο στο Κάμπερλαντ του Ρόουντ Άιλαντ – δημιουργούν περισσότερα από 65 τρόπαια κάθε χρόνο, επιπλέον των εκατοντάδων άλλων σχεδίων που επίσης παράγουν στο εργαστήριο. Ο Σόλομον συνεργάστηκε με την Tiffany & Co. για να εμπλουτίσει τη σειρά των τροπαίων του NBA για την postseason, ανανεώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πρωταθλητές θα τιμώνται για τα επόμενα 75 χρόνια. 

Τα Τρόπαια των NBA Finals:  

Το Larry O’Brien Trophy

Το τρόπαιο του πρωταθλήματος, το οποίο από το 1984 φέρει το όνομα του Larry O’Brien, τιμά τον τρίτο κομισάριο του ΝΒΑ, ο οποίος επέβλεψε την απορρόφηση τεσσάρων ομάδων της ABA από το ΝΒΑ και την αύξηση των διεθνών συμφωνιών μετάδοσης.  Το τρόπαιο έχει ύψος 64,77 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 30 κιλά, με την τελευταία του έκδοση να έχει εξελιχθεί σε τρεις βασικούς τομείς:

Η διαμόρφωση του διχτυού και της μπάλας έχει μετατοπιστεί προς τα εμπρός, συμβολίζοντας το πρωτάθλημα που ατενίζει το μέλλον του.

Εκτός από το χρυσό των 24 καρατίων έχει δοθεί έμφαση στο ασήμι 925 που σχηματίζει τη μπάλα και το δίχτυ.

Η βάση έχει αναμορφωθεί και διαθέτει δύο στοιβαγμένους δίσκους. Ο επάνω δίσκος απαριθμεί τους πρώτους 75 πρωταθλητές του NBA. Από φέτος, το όνομα κάθε πρωταθλητή του ΝΒΑ θα χαράσσεται στον κάτω δίσκο κάθε νέου τροπαίου, διασφαλίζοντας ότι κάθε ομάδα θα λάβει ένα μοναδικό τρόπαιο που θα φέρει το όνομά της. Ο 2ος δίσκος σχεδιάστηκε ώστε να έχει αρκετό χώρο και να αναγραφτούν οι επόμενοι 25 πρωταθλητές του ΝΒΑ, μέχρι την επετειακή σεζόν των 100 χρόνων του πρωταθλήματος.  Στην κάτω πλευρά του τροπαίου εμφανίζεται και το νέο λογότυπο των NBA Finals.

Το Bill Russell Trophy

Το τρόπαιο του MVP των ΝΒΑ Finals, που από το 2009 φέρει το όνομα του Μπιλ Ράσελ, τιμά έναν θρύλο που κατέκτησε 11 πρωταθλήματα ΝΒΑ σε 13 σεζόν. Το Bill Russell Trophy, το οποίο παραμένει στα 43,81 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει 11 κιλά, είναι πλέον όλο επιχρυσωμένο για να ταιριάζει με το Larry O’Brien Trophy.

Τα τρόπαια των Πρωταθλητών των Περιφερειών

Το ΝΒΑ ονόμασε τα τρόπαια των πρωταθλητών των Περιφερειών με τα ονόματα δύο θρύλων του ΝΒΑ, του Μπομπ Κούσι και του Όσκαρ Ρόμπερτσον, για την εξαιρετική συμβολή τους στο γήπεδο και τον αντίκτυπο που είχαν ως πρώτοι πρόεδροι της Εθνικής Ένωσης Παικτών Μπάσκετ (NBPA).

Παρόμοια με τα αρχικά τρόπαια που δημιουργήθηκαν το 2001, τα τρόπαια του Πρωταθλητή της Ανατολικής και της Δυτικής Περιφέρειας υψώνουν το καθένα μια ασημένια μπάλα μπάσκετ, η οποία είναι συμβολικά χωρισμένη σε τέσσερα τμήματα, αντιπροσωπεύοντας τα βασικά στάδια στο δρόμο προς τους τελικούς του ΝΒΑ: την είσοδο στα πλέι οφ και τη νίκη στον πρώτο γύρο, τους ημιτελικούς και τους τελικούς της Περιφέρειας.  Στην κάτω πλευρά αναγράφονται οι 15 ομάδες από κάθε Περιφέρεια και το λογότυπο των τελικών των Περιφερειών. Κατασκευασμένο από ασήμι 925, το τρόπαιο της Δυτικής Περιφέρειας έχει ύψος 39,6 εκατοστά και βάρος 31 κιλά, ενώ το τρόπαιο της Ανατολικής Περιφέρειας έχει επίσης ύψος 39,6 εκατοστά και βάρος 28 κιλά. Η χάραξη στη βάση και των δύο τροπαίων περιλαμβάνει τα ονόματα των Περιφερειών και τα σκορ ανά γύρο.  Το τρόπαιο του πρωταθλητή της Ανατολικής Περιφέρειας υψώνεται από τρεις στύλους, ενώ το τρόπαιο του πρωταθλητή της Δυτικής Περιφέρειας υψώνεται από δύο δακτυλίους.

Το Bob Cousy Trophy

Με το προσωνύμιο «Mr. Basketball» και «The Houdini of the Hardwood» για την εκπληκτική του ικανότητα στη δημιουργία, ο Κούσι έχει συμπεριληφθεί σε κάθε επετειακή ομάδα στην ιστορία της λίγκας (25η, 35η, 50η και 75η). Είναι 6 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ, μια φορά MVP, 13 φορές All-Star, 12 φορές ήταν μέλος της All-NBA Team και δύο φορές αναδείχτηκε MVP σε All-Star Game του ΝΒΑ. Ως πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Παικτών, ο Κούσι συνέβαλε καθοριστικά στην εξασφάλιση σημαντικών παροχών για τους παίκτες.

«Είμαι μέλος της οικογένειας του ΝΒΑ από το 1950 και μία από τις μεγαλύτερες χαρές μου, μετά το τέλος της καριέρας μου ως παίκτης, ήταν να βλέπω το παιχνίδι να εξελίσσεται σε αυτό που είναι σήμερα», δήλωσε ο Κούσι. «Λίγα είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον αθλητισμό από το να εκπροσωπείς την Περιφέρειά σου στους τελικούς του ΝΒΑ και είμαι συγκινημένος που το ΝΒΑ μου έκανε την τιμή να συνδεθώ με τους πρωταθλητές της Ανατολικής Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια».

Το Oscar Robertson Trophy Trademark

Ο Όσκαρ «The Big O» Ρόμπερτσον ήταν ο πρώτος παίκτης του ΝΒΑ που είχε κατά μέσο όρο τριπλ-νταμπλ κατά την διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν.  Πρωταθλητής του ΝΒΑ, MVP, 12 φορές All-Star, 11 φορές στην All-NBA Team, Rookie of the Year, 3 φορές MVP του All-Star Game και μέλος της 35ης, 50ης και 75ης επετειακής ομάδας του πρωταθλήματος, ο Ρόμπερτσον είναι ένας από τους καλύτερους all-around παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ. Ο Ρόμπερτσον ήταν επίσης ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της Ένωσης Παικτών και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μεταρρύθμιση του Draft του ΝΒΑ και στην εισαγωγή του free agency.

«Είμαι ενθουσιασμένος που το τρόπαιο του πρωταθλητή της Δυτικής Περιφέρειας του ΝΒΑ έχει πάρει το όνομά μου», δήλωσε ο Ρόμπερτσον. «Πριν από αρκετές δεκαετίες, έπαιξα σε ένα ανερχόμενο και άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τεράστιο ταλέντο.  Αυτό το τρόπαιο αντιπροσωπεύει για μένα όχι μόνο τη σκληρή δουλειά μου για να κάνω το πρωτάθλημα καλύτερο, αλλά και όλες τις προσπάθειες των μελλοντικών νικητών του Oscar Robertson Trophy Trademark που κάνουν το ΝΒΑ σπουδαίο».

Τα τρόπαια των MVP των Τελικών Περιφερειών

Η ατομική ευφυΐα και η ομαδική επιτυχία του Λάρι Μπερντ και του Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον καθόρισαν το σύγχρονο ΝΒΑ τη δεκαετία του 1980. Η αμφίρροπη αντιπαλότητά τους καθήλωσε τους φιλάθλους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Οι δύο θρύλοι του ΝΒΑ τιμώνται, δίνοντας τα ονόματά τους στα τρόπαια που θα απονέμονται πλέον κάθε χρόνο στους MVP των τελικών της Ανατολικής και της Δυτικής Περιφέρειας.

Κάθε τρόπαιο των MVP Τελικών Περιφερειών υψώνει μια ασημένια μπάλα, παρόμοια με τα τρόπαια του πρωταθλητή Περιφερειών. Το τρόπαιο των MVP Τελικών Περιφερειών φέρει ένα δίχτυ από χρυσό 24 καρατίων στη δομή στήριξής του, έχει ύψος 35,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου πέντε κιλά.

Το Larry Bird Trophy

Η λαμπρή καριέρα του Λάρι Μπερντ χαρακτηρίζεται από 3 πρωταθλήματα ΝΒΑ, τρία βραβεία MVP, δύο βραβεία MVP Τελικών, 12 συμμετοχές σε All-Star, 10 συμμετοχές σε All-NBA Team, ένα βραβείο NBA Rookie of the Year, ένα βραβείο MVP του NBA All-Star Game και συμμετοχές στις επετειακές ομάδες του πρωταθλήματος για τα 50 και 75 χρόνια.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συνδέσω το όνομά μου με το τρόπαιο του MVP των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας του ΝΒΑ», δήλωσε ο Μπέρντ. «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς σε αυτό το σπουδαίο ορόσημο των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας και το να ανακηρυχθεί πολυτιμότερος παίκτης το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό».

Το Earvin “ Magic” Johnson Trophy

Ως ένας από τους σπουδαιότερους πόιντ γκαρντ όλων των εποχών, ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον έχει δημιουργήσει μια κληρονομιά υπεροχής που περιλαμβάνει 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ, 3 βραβεία MVP, τρία βραβεία MVP Τελικών, 12 συμμετοχές σε All-Star, 10 συμμετοχές σε All-NBA Team, δύο βραβεία MVP του All-Star Game και συμμετοχές στην 50ή και 75ή επετειακή ομάδα της λίγκας.

«Οι τελικοί των Περιφερειών του ΝΒΑ αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομάδα για να έχει την ευκαιρία να φτάσει στη μεγάλη σκηνή, στους τελικούς του ΝΒΑ», δήλωσε ο Τζόνσον. «Είναι πραγματική τιμή για μένα που το όνομά μου έχει αποτυπωθεί στο τρόπαιο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών της Δυτικής Περιφέρειας. Αυτός ο παίκτης διαπρέπει και στις δύο πλευρές του γηπέδου, κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και οδηγεί την ομάδα του στη μεγαλύτερη σκηνή του μπάσκετ».

Επιπλέον, το NBA και η Meta Quest 2 αναδημιούργησαν την ταινία «NBA Lane» – την καμπάνια μάρκετινγκ του πρωταθλήματος για όλη τη σεζόν – μέσω εικονικής πραγματικότητας. Από σήμερα στο Horizon Worlds, οι φίλαθλοι θα μπορούν να παίζουν μίνι παιχνίδια, να παρακολουθούν τα τελευταία higlights των Playoffs και να απολαύσουν και τα έξι νέα τρόπαια στο “Trophy Room“.

Δείτε επίσης: ΝΒΑ: Ο Σερζ Ιμπάκα νέος συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Loading