Θεωρητικά, ο Αλέξης Ντανατσίδης, δεν χρειαζόταν να κατακτήσει μετάλλιο στο χθεσινό Γκραν Πρι του Ισραήλ, προκειμένου να νοιώσει ότι βρίσκεται «αγκαλιά» με την Ολυμπιακή πρόκριση. Η αξιόλογη και σταθερή αγωνιστική του πορεία, μέχρι και τη δύση του 2019, είχε επιτρέψει στον 26χρονο τζουντόκα του ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε θέση ισχύος στην Ολυμπιακή κατάταξη, η οποία, ακριβώς σε τρεις μήνες από σήμερα, θα δώσει τη δυνατότητα σε 18 αθλητές της κατηγορίας των -81 κιλών, να ταξιδέψουν στο Τόκιο. Ωστόσο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «η αγωνιστική επαγρύπνηση μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει», τη στιγμή μάλιστα που «βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο χρονικά σημείο της διαδρομής, πριν τον τερματικό σταθμό που δεν είναι άλλος από το Τόκιο και δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση».
«Το 2020 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς. Ήταν μια πολύ καλή μέρα η σημερινή (σ.σ. χθεσινή). Ένοιωθα καλά κι` αυτό βγήκε μέσα στο τατάμι, με τον ερχομό ενός μεταλλίου. Ενός μεταλλίου που με κάνει πιο δυνατό για τη συνέχεια», είπε ο Αλέξης Ντανατσίδης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, πως ο τελικός απέναντι στον Ρώσο αντίπαλό του, από τη στιγμή που πήγε στο golden score, θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.
«Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος μέχρι το golden score. Εκεί ο νικητής ήταν βέβαιο ότι θα κρινόταν από μια λεπτομέρεια. Εάν μπορούσα να φέρω το χρόνο πίσω και ν` αγωνιζόμουν ξανά στον συγκεκριμένο τελικό, θα προσπαθούσα να μπω πιο γρήγορα στην τεχνική μου και να τραβήξω λίγο παραπάνω τα χέρια μου. Αυτό θα μου επέτρεπε να νικήσω πριν φτάσουμε στη διαδικασία του χρυσού πόντου. Όμως από κάθε αγώνα μαθαίνεις και κάτι. Και γίνεσαι πιο σοφός και πιο δυνατός για τη συνέχεια. Για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έπονται, όπου εκεί δεν επιτρέπονται λάθη».
Το ζητούμενο πλέον για τον Αλέξη Ντανατσίδη είναι να μην χαλαρώσει αγωνιστικά μέχρι και την τελευταία ημέρα που θα κλείσει η πρόκριση έστω κι αν πιστεύει ότι έχει έρθει η πολυπόθητη Ολυμπιακή πρόκριση.
«Οποιοδήποτε αγωνιστικό χαλάρωμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Και δεν είμαι διατεθειμένος να πετάξω στα σκουπίδια, προσπάθεια τεσσάρων ετών», λέει, ενώ παραδέχεται ότι «ήθελα να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς, πριν το τέλος αυτής της διαδρομής όπου εκεί θα `πέφτουν κορμιά`. Και νομίζω ότι τα κατάφερα. Είμαι χαρούμενος αλλά και δικαιωμένος».
Έκανε την πρόβλεψη ότι «στο Τόκιο θα είμαστε σίγουρα τρεις αθλητές (σ.σ. Αζωίδης, Τελτσίδου οι άλλο δύο), ενώ τώρα αρχίζει την προσπάθειά του και ο Τσελίδης, ο οποίος θα μπορούσε να βρισκόταν ψηλά στην κατάταξη, εάν δεν είχε την ατυχία να τραυματιστεί ώστε να μείνει μακριά από τα τατάμι για σχεδόν ένα χρόνο».
Κλείνοντας και στην ερώτηση εάν το ελληνικό τζούντο μπορεί να επιστρέψει από το Τόκιο με μετάλλια, ο Ντανατσίδης είπε ότι «γι` αυτόν τον στόχο παλεύουμε, γι` αυτόν τον στόχο ιδρώνουμε και με αυτό το όνειρο κοιμόμαστε και ξυπνάμε κάθε ημέρα. Θα ματώσουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΟΠΑΥΛΑΚΗΣ