Η ανίκητη Σέρα Σιέστρεμ «έγραψε ιστορία» σήμερα (17/2) στη Ντόχα, καθώς κατέκτησε για έκτη διαδοχική φορά τον τίτλο στα 50μ. πεταλούδα και ισοφάρισε το ρεκόρ της Κέιτι Λεντέκι, που έχει να επιδείξει ανάλογο κατόρθωμα στα 800μ. ελεύθερο (το σερί της Αμερικανίδας διακόπηκε φέτος, αφού δεν μετέχει στη διοργάνωση).
Η 31χρονη Ολυμπιονίκης από τη Σουηδία έκανε… περίπατο και τερμάτισε σε 24.63, πλησιάζοντας το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (24.43), χωρίς καν να είναι στο 100% της φόρμας της.
Η ιστορία «γράφτηκε» παρούσης της Αννας Ντουντουνάκη, η οποία βρέθηκε από το… παράθυρο στον τελικό, καθώς αποσύρθηκε η Κινέζα Γιτίνγκ Γιου και η Ελληνίδα κολυμβήτρια ήταν πρώτη αναπληρωματική (είχε χάσει χθες την πρόκριση σε αγώνα μπαράζ). Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια σημείωσε καλύτερο χρόνο σε σχέση με τις τρεις χθεσινές κούρσες της, τερματίζοντας σε 25.89, και πήρε την έβδομη θέση. Δεύτερη, όπως και το 2022 στη Βουδαπέστη, ήταν η Μελανί Ενίκ (25.44), δίνοντας στην -ελλιπέστατη- Γαλλία το πρώτο μετάλλιό της στη φετινή διοργάνωση, ενώ η Αιγύπτια Φαρίντα Οσμάν με 25.67 ανέβηκε για τρίτη φορά στην καριέρα της στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των πολλών και μεγάλων απουσιών, λίγα ήταν τα αγωνίσματα που είχαν ακλόνητο φαβορί. Ενα από αυτά ήταν τα 50μ. ελεύθερο ανδρών, όπου ο κάτοχος του τίτλου, Κάμερον ΜακΙβόι, έδειχνε σε εξαιρετική κατάσταση και φαινόταν απίθανο να χάσει. Κι όμως, ο Αυστραλός στον τελικό έμεινε μακριά από τις δυνατότητές του και ηττήθηκε για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου από τον Βλάντισλαβ Μπούκοφ. Ο Ουκρανός τερμάτισε σε 21.44, έναντι 21.45 του ΜακΙβόι, και χάρισε στη χώρα του το πρώτο μετάλλιο (γενικώς) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο αγώνισμα. Ο Βρετανός Μπεν Πράουντ, νικητής το 2022 στη Βουδαπέστη, συμπλήρωσε το βάθρο με 21.53, ενώ ο Κριστιάν Γκολομέεβ δεν κατάφερε να κάνει την κούρσα που ήθελε -και έδειχνε πως ήταν σε θέση να κάνει-, τερματίζοντας όγδοος με 21.84. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η έκτη διαδοχική συμμετοχή του Ελληνα κολυμβητή σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 50μ. ελεύθερο.
Η Κλερ Κέρζαν μιμήθηκε το περσινό κατόρθωμα της Κέιλι ΜακΚίοουν και ολοκλήρωσε το «τρεμπλ» στα αγωνίσματα του υπτίου. Μετά τα 50μ. και τα 100μ., η Αμερικανίδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 200μ., όπου μάλιστα επικράτησε με άνεση, τερματίζοντας σε 2:05.77. Η 20χρονη κολυμβήτρια έδειξε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά βέβαια στο Παρίσι θα έχει να αντιμετωπίσει την τρομερή ΜακΚίοουν, η οποία μοιάζει ανίκητη. Παρά την απουσία της κατόχου του τίτλου και του παγκοσμίου ρεκόρ, η Αυστραλία εκπροσωπήθηκε στο βάθρο χάρη στην Τζάκλιν Μπάρκλεϊ, η οποία πήρε τη δεύτερη θέση με 2:07.03. Την τρίτη θέση πήρε η Αναστασία Σκουρντάι από τη Λευκορωσία, η οποία αγωνίζεται ως Ανεξάρτητη Oυδέτερη Aθλήτρια, με χρόνο 2:09.08.
Νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά από 13 χρόνια υπάρχει από σήμερα στα 800μ. ελεύθερο γυναικών, αφού η έξι συνεχόμενες φορές νικήτρια του αγωνίσματος, Κέιτι Λεντέκι, δεν μετέχει στο Παγκόσμιο της Ντόχα. Την ευκαιρία εκμεταλλεύθηκε η Ιταλίδα Σιμόνα Κουανταρέλα, η οποία νίκησε στο φίνις τη Γερμανίδα Ιζαμπέλ Γκόζε και διπλασίασε τα χρυσά της μετάλλια στη διοργάνωση, έχοντας ήδη κερδίσει τα 1.500μ. Η Κουανταρέλα τερμάτισε σε 8:17.44 και έγινε η πρώτη Ιταλίδα που κερδίζει το αγώνισμα μετά από 51 χρόνια και τη νίκη της Νοβέλα Καλιγκάρις στην παρθενική διοργάνωση, το 1973 στο Βελιγράδι. Η Γκόζε τερμάτισε σε 8:17.53, χάνοντας το χρυσό για εννέα εκατοστά του δευτερολέπτου, ενώ η Νεοζηλανδή Ερικα Φεργουέδερ ήταν τρίτη (αρκετά πιο πίσω) με 8:22.26 και κατέκτησε το τρίτο της μετάλλιο στη διοργάνωση, μετά το χρυσό στα 400μ. και το ασημένιο στα 200μ. ελεύθερο. Να σημειωθεί ότι στον τελικό μετείχαν εννέα φιναλίστ, καθώς στον προκριματικό η Ιτσίκα Κατζιμότο από την Ιαπωνία και η Μάντι Γκαφ από την Αυστραλία έκαναν τον ίδιο χρόνο (πράγμα σπάνιο στα 800μ.) και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να δώσουν αγώνα μπαράζ σε τέτοια απόσταση.
Δεύτερο χρυσό για τον Ντιόγκο Μάτος Ριμπέιρο στην Ντόχα, δεύτερο χρυσό και για την Πορτογαλία στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο 19χρονος κολυμβητής, που είχε ήδη πάρει τον τίτλο στα 50μ. πεταλούδα, αναδείχθηκε νικητής και στα 100μ., τερματίζοντας σε 51.17 και ηγούμενος ενός… αμιγώς ευρωπαϊκού βάθρου. Ο Σιμόν Μπούχερ με 51.28 πήρε τη δεύτερη θέση και χάρισε στην Αυστρία το πρώτο της μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα, ενώ ο Πολωνός Γιάκουμπ Μαγέρσκι ήταν τρίτος με 51.32.
Η Κίνα πανηγύρισε την τέταρτη νίκη της σε ομαδικό αγώνισμα, αυτή τη φορά στα 4Χ100μ. ελεύθερο mixed. Ο Ζανλέ Παν, ο Χαογιού Γουάνγκ, η Μπίνγκτζιε Λι και η Γιτίνγκ Γιου σημείωσαν ρεκόρ Ασίας με 3:21.18 και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Αυστραλία και ΗΠΑ, που είχαν… μονοπωλήσει τους τίτλους από το 2015 κι έπειτα, όταν το αγώνισμα αυτό μπήκε στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, αρκέστηκαν αντίστοιχα στη δεύτερη και την τρίτη θέση.
Εκτός από τη νίκη της στα 50μ. πεταλούδα, η Σάρα Σιέστρεμ μετείχε λίγη ώρα αργότερα και στα ημιτελικά των 50μ. ελεύθερο, όπου πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο με 23.90 και οδεύει προς τον τέταρτο τίτλο της καριέρας της, αν και η Πολωνή Καταρζίνα Βάσικ (24.01) δείχνει ικανή να την απειλήσει. Η Κύπρια Κάλια Αντωνίου, στον δεύτερο ημιτελικό της στη διοργάνωση, κατετάγη 14η με 24.96. Στα 50μ. ύπτιο ανδρών, ο Αυστραλός Αϊζακ Κούπερ έκανε ένα εντυπωσιακό 24.12, κατέρριψε το ρεκόρ Ωκεανίας και άφησε αρκετά πίσω του τον κάτοχο του τίτλου, τον Αμερικανό Χάντερ Αρμστρονγκ, που πέρασε δεύτερος με 24.43. Ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ με 24.84 και κατετάγη 9ος, χάνοντας για μία θέση την πρόκριση στον τελικό (η οκτάδα «έκλεισε» στο 24.74 του Γερμανού Ολε Μπραουνσβάιχ), ενώ ο Απόστολος Χρήστου δεν έκανε καθόλου καλή κούρσα, «έπεσε» πάλι πάνω στο διαχωριστικό των διαδρομών και έχασε πολύτιμο έδαφος, μένοντας στην 11η θέση με 25.01. Στα 50μ. πρόσθιο γυναικών, τέλος, η Λιθουανή Ρούτε Μεϊλουτίτε ήταν εντυπωσιακή με 29.42 και, αν επαναλάβει ανάλογη επίδοση στον τελικό, είναι αδύνατον να χάσει τον τρίτο διαδοχικό της τίτλο. Δεύτερη ήταν η Κινέζα Τσιαντίνγκ Τανγκ, η οποία βελτίωσε εκ νέου το ρεκόρ Ασίας με 29.80 (29.93 είχε κάνει το πρωί), ενώ κάτω από τα 30 δευτερόλεπτα κολύμπησε και η Ιταλίδα Μπενεντέτα Πιλάτο (29.91).
Δείτε επίσης: Πήρε τον τίτλο στο διπλό του Μπαχρέιν ο Πέτρος Τσιτσιπάς