ΝΒΑ: Οι Λέικερς δεν είναι Κλίπερς

ΝΒΑ: Οι Λέικερς δεν είναι Κλίπερς

Οι Λος Άντζελες Λέικερς επικράτησαν τα ξημερώματα των Ντένβερ Νάγκετς, κάνοντας το 1-0. Από αυτό το πρώτο παιχνίδι ωστόσο, βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, που ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της σειράς.  

Οι Ντένβερ Νάγκετς ξεκίνησαν τα ξημερώματα την προσπάθεια τους, για ακόμα έναν «άθλο», αυτή τη φορά για την πρόκριση τους στους τελικούς του ΝΒΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Παρ’ ότι πέτυχαν αυτό που φάνταζε αδύνατο για πολλούς, αποκλείοντας τους Λος Άντζελες Κλίπερς, ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, ξεκίνησαν τη σειρά ξανά ως αουτσάιντερ. Είναι λογικό, ούτε οι ίδιοι νιώθουν φαβορί μετά από τα εκπληκτικά πλέι-οφ που πραγματοποιούν. Αυτό, γιατί απέναντι τους, έχουν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου και ένα ρόστερ που περιλαμβάνει τους Λεμπρόν Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις, Ραζόν Ρόντο και Ντάνι Γκριν. Παίκτες που γνωρίζουν, δηλαδή, από πρωταθλητισμό (με εξαίρεση τον Ντέιβις) και τι χρειάζεται να κάνουν για να φορέσουν το δαχτυλίδι. 

Καλοί μόνο για μια περίοδο οι Νάγκετς 

Το Ντένβερ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, έχοντας προφανώς και καλύτερο ρυθμό, αφού το τελευταίο τους παιχνίδι ήταν πριν τέσσερις ημέρες σε αντίθεση με τους Λέικερς που είχαν να παίξουν εδώ και μία εβδομάδα. Βέβαια προερχόντουσαν και από μια σειρά που κρίθηκε στα επτά παιχνίδια για δεύτερη συνεχόμενη φορά καθώς και με τους Γιούτα Τζαζ στον πρώτο γύρο, πήγαν τη σειρά στα επτά. Παρ’ όλα αυτά στην πρώτη περίοδο μόνο κουρασμένοι δεν έδειχναν. Αντιθέτως, είχαν ενέργεια, ήταν εύστοχοι και έκλεισαν την πρώτη περίοδο προηγούμενοι με 38-36. 

Ο Χάουαρντ έκανε τη διαφορά 

Ο Ντουάιτ Χάουαρντ είναι ένας παίκτης, ο οποίος είχε όλα τα φόντα να αφήσει εποχή. Οι πρώτες του χρονιές στο Ορλάντο ήταν μαγικές, έχοντας και μια παρουσία σε τελικούς του ΝΒΑ (το 2009, έχασαν τη σειρά με 4-1 από τους Λέικερς του Κόμπι Μπράιαντ και του Πάου Γκασόλ). Ο Αμερικανός σέντερ, είχε σε εκείνη τη σειρά μέσους όρους Shaquille O’ Neal με 15.4 πόντους, 15.2 ριμπάουντ και 4 τάπες. Αριθμοί από «άλλον πλανήτη». Από εκεί και μετά, όμως, ήρθε η πτώση του. Τρία χρόνια μετά, μετακόμισε στην ομάδα που τον «πλήγωσε», τους Λέικερς. Οι κόντρες του με τον Κόμπι, το «κλείσιμο του κύκλου» των «Λιμνανθρώπων» και η κακή εξωγηπεδική ζωή, τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου έπειτα από μόλις μία σεζόν. Αφότου μετακόμισε στο Χιούστον όπου έκατσε για μια τριετία (και εκεί δημιούργησε «βεντέτα» με τον Τζέιμς Χάρντεν), άλλαξε τρεις ομάδες σε ισάριθμες σεζόν.

Μέχρι να έρθει η δεύτερη ευκαιρία από την ομάδα του Λος Άντζελες. Οι συνθήκες αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικές, με τον ίδιο να δηλώνει πως «επέστρεψα για να πετύχω αυτό που δεν μπόρεσα την πρώτη χρονιά. Να πάρω το πρωτάθλημα με τους Λέικερς». Ο Ρομπ Πελίνκα (GM) και η Τζίνι Μπας (ιδιοκτήτης) του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία και αυτός την έχει «αρπάξει από τα μαλλιά». Χθες, απέδειξε γιατί έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές καλύτερος αμυντικός και είναι τέσσερις φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας. Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τη ροή και την έκβαση του αγώνα. Έπαιξε με το μυαλό του Γιόκιτς, τον «φόρτωσε» με τρία φάουλ από τα μέσα της δεύτερης περιόδου και έδωσε στους Λέικερς την “ασφάλεια” που χρειαζόντουσαν στο πίσω μέρος του παρκέ. Αυτομάτως, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα και στο επιθετικό κομμάτι. 

Άλλο να έχεις Ντέιβις και άλλο να έχεις Ζούμπατς 

Σε μια σειρά πλέι-οφ και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ομάδα που διεκδικεί πρωτάθλημα, πολλοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο. Ειδικά όμως, όταν έχεις στη frontline έναν παίκτη σαν τον Άντονι Ντέιβις, η ζωή σου γίνεται πιο εύκολη. Ο «φρύδιας» είναι αυτό που λένε στην Αμερική generational talent. Ένας παίκτης δηλαδή με πολύ ταλέντο, που το βρίσκεις μια φορά στα 20 ή στα 30 χρόνια. Χθες, ο 27χρονος σέντερ πέτυχε νταμπλ νταμπλ, αριθμώντας 37 πόντους, 10 ριμπάουντ με 57% εντός παιδιάς και 80% στις βολές. Σε αντίθεση με τους Κλίπερς, που είχαν στις θέσεις των ψηλών τους  Μαρκίφ Μόρις και Ίβιτσα Ζούμπατς, οι Λέικερς έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν πολλά σχήματα. Είναι άλλο να έχεις τον καλύτερο «ψηλό» της λίγκας, ο οποίος μπορεί να πασάρει, να σκοράρει, να σουτάρει τρίποντο και να είναι εύστοχος στις βολές και άλλο να έχεις έναν σέντερ χωρίς ιδιαίτερες παραστάσεις και μέτριο επιθετικό ταλέντο.  

Οι αναπληρωματικοί θα κρίνουν τη σειρά 

Οι «Λιμνάνθρωποι» ξέρουν τι μπορούν να πάρουν από τον κάθε παίκτη του ρόστερ ξεχωριστά. Το ίδιο και οι «σβώλοι». Μάικ Μαλόουν και Φρανκ Βόγκελ ξέρουν τι τους προσφέρουν οι σταρ τους. Αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά όμως, θα είναι οι «παγκίτες». Κάιλ Κούζμα, Ραζόν Ρόντο, Μάρκους Μόρις και Άλεξ Καρούσο είναι οι παίκτες που παίρνουν τα περισσότερα λεπτά προερχόμενοι από τον πάγκο. Ενίοτε και ο Χάουαρντ, αναλόγως βέβαια και τον αντίπαλο. Ο Ραζόν Ρόντο θα είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παίκτης από τους αναπληρωματικούς της ομάδας του ΛΑ, καθώς είναι αυτός που μπορεί να δώσει ανάσες στον Λεμπρόν ακόμα και αν παίζουν μαζί στην ίδια πεντάδα, να μοιράσει το παιχνίδι αρκετά εύκολα καθώς έχει απίστευτη αίσθηση του γηπέδου, ενώ έχει βελτιωθεί αρκετά και στο σουτ. Κάιλ Κούζμα και Άλεξ Καρούσο θα προσφέρουν με το σουτ και την ενέργεια τους.

Αντιθέτως, ο Μάικλ Μαλόουν έχει λιγότερες λύσεις στον πάγκο. Αυτοί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο είναι οι Μάικλ Πόρτερ και Μέισον Πλάμλι, κυρίως ο πρώτος. Ο Πόρτερ βγάζει ενέργεια, εμπιστεύεται τις ικανότητες του και όποτε βρει ευκαιρία δεν διστάζει να σουτάρει από τα 7,25μ. ή να πάει προς το καλάθι. Δεν είναι όμως, ούτε Κούζμα, ούτε Ρόντο. Ακόμα το επιθετικό του ρεπερτόριο είναι «φτωχό» ενώ τα κορμιά που έχει απέναντι του μπορούν αρκετά εύκολα να τον σταματήσουν. Χθες, ο «Κουζ» είχε 11 πόντους, ο Ρόντο είχε 7 πόντους και 9 ριμπάουντ ενώ Μόρις και Χάουαρντ είχαν 9 και 13 πόντους αντίστοιχα. Από την άλλη, ο Πόρτερ έκανε νταμπλ νταμπλ με 14 πόντους και 10 ριμπάουντ.  

Κρίσιμο το δεύτερο παιχνίδι 

Ξημερώματα Δευτέρας (02:30) θα γίνει το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Ο Μάικ Μαλόουν καλείται να βρει λύσεις για το πως θα προσαρμοστεί στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι, ενώ πρέπει να βρει τρόπο προκειμένου ο Γιόκιτς να μην ξοδέψει περισσότερη ώρα στον πάγκο παρά στο παρκέ. Ο Χάουαρντ έδειξε ότι δεν θα αφήσει τον «Τζόκερ» να αλωνίζει κάτω από τα καλάθια. Το ίδιο φυσικά θα κάνει και ο Ντέιβις. Όπως καταλαβαίνει κανείς το επόμενο παιχνίδι θα είναι καθοριστικό για την ομάδα του Ντένβερ, καθώς αυτό ήταν που τους έδωσε το δικαίωμα να πιστέψουν ότι μπορούν να προκριθούν στη σειρά με τους Κλίπερς. Αλλιώς θα ήταν ένα 2-0 και αλλιώς ήταν το 1-1.

Το ίδιο ισχύει και τώρα. Αν ισοφαρίσουν τη σειρά, τα πράγματα θα είναι αλλιώς από το να βρεθούν πίσω με 2-0. Θα πει κάποιος, ναι αλλά αν μειώσουν πάλι θα ελπίζουν. Σωστά, όμως διαφορετικό είναι να μπεις στο τρίτο παιχνίδι με 1-1 και αλλιώς με 2-0. Φυσικά και δεν χρειάζεται να πούμε τι θα σημαίνει ένα ενδεχόμενο 3-0. Επίσης, να δούμε πως θα εμφανιστεί, από εδώ και πέρα, ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά τις δηλώσεις του περί “θυμού” για το ότι πήρε μόλις 16 ψήφους για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου. Γιατί, όταν λέει ο “Βασιλιάς” ότι έχει «τσαντιστεί» τα πράγματα είναι πάντα «σκούρα» για την αντίπαλη ομάδα.  

«Δάγκωσαν» από το πρώτο παιχνίδι οι Λέικερς

Κλείνοντας, λοιπόν, οι Λέικερς έδειξαν τις προθέσεις του από το πρώτο παιχνίδι. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι τελείωσαν τον αγώνα με 42,5% από το τρίποντο και 53,1% εντός παιδιάς. Με τέτοια ποσοστά, καταλαβαίνει κανείς ότι δύσκολα χάνει μια ομάδα με την ποιότητα της ομάδας του ΛΑ. Οι «Λιμνάνθρωποι» έβγαλαν ενέργεια, πήραν στα σοβαρά το παιχνίδι, όπως και τον αντίπαλο τους. κάτι το οποίο δεν έκαναν οι Κλίπερς στα ημιτελικά, σε κανένα από τα επτά παιχνίδια.

Οι Νάγκετς πλέον καλούνται να βρουν απαντήσεις και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Θα τα καταφέρουν; 

Loading