O Χούμπελ, η καλή διακυβέρνηση και η επόμενη μέρα στην ΕΠΟ

Τα όσα είπε και η στάση που κράτησε κατά τη συζήτηση του θέματος της αλλαγής ποινής στις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ της Super League, o επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης και εισηγητής του Grexit, Χέμπερτ Χούμπελ στην συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ είναι ενδεικτική της διαφοράς φιλοσοφίας που υπάρχει, τουλάχιστον σε ορισμένα θέματα. 

propoli

Οι ποινές και τα μηνύματα

Το θέμα της αλλαγής ποινή ήταν το μόνο στο οποίο ο Χούμπελ πήρε το λόγο. Εξέφρασε την ανησυχία του, ανέφερε δύο φορές τον Ηρακλή, ο οποίος πέρυσι υποβιβάστηκε λόγω μη αδειοδότησης, είπε ότι το πρωτάθλημα πρέπει να αρχίζει με τους όρους που τελειώνει, ότι με την νέα πρόβλεψη για ποινή 20.000 ευρώ στις ΠΑΕ που δεν θα αδειοδοτηθούν λόγω «μη καθαρής θέσης», δηλαδή λόγω μη δυνατότητας να δείξουν ότι μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις της επόμενης, μπορεί να περάσει το μήνυμα ότι κάποιος που δίνει 20.000 μπορεί να ξεπεράσει το σύστημα της αδειοδότησης και ότι η ποινή που αποφασίστηκε χθες θα πρέπει να ισχύσει για δύο χρόνια, ώστε να μην δημιουργηθούν ανισότητες.

Μετά την ομιλία του ο Χούμπελ δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σ’ αυτήν την απόφαση, ενώ λίγο πριν όταν άρχισε να συζητείται το θέμα αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα ο πρόεδρος της Football League, Λ. Λεουτσάκος.

Κανείς, και κυρίως η Super League, δεν απάντησe στο Χούμπελ, όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο, που βρίσκεται υπό συνεχή και με αυξητική τάση επιτροπεία, πήρε κατά πλειοψηφία μια απόφαση που είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα, αλλά δεν συνάδει μ’ αυτό που οι επιτηρητές αποκαλούν «good governance» (ορθή διακυβέρνηση).

Λίγο αργότερα πέρασε από την Ε.Ε. η επιτήρηση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, στο πλαίσιο του συστήματος αδειοδότησης, των ΠΑΕ της Football League.

Το ερώτημα

Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο. Γιατί το σύστημα επιτήρηση δεν υιοθετείται και στο πρωτάθλημα της Super League; Γιατί δηλαδή δεν υπάρχει μεγαλύτερος οικονομικός έλεγχος στις ΠΑΕ της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας, την ίδια στιγμή που από διάφορες πλευρές γίνονται συζητήσεις για αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και μείωση ομάδων ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και παράλληλα αξιόπιστο;

Όσον αφορά την επιστολή της FIFA που δημιουργεί νέα δεδομένα και στον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδίας, το θέμα συζητήθηκε στην Ε.Ε. Δεν το έθιξε πλευρά της ΕΠΟ, ούτε η πλευρά της Επιτροπής Παρακολούθησης (Χούμπελ, Ντερβίσι), ούτε κάποιος από τους εκπρoσώπους της Super League.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η αύξηση της «επικυριαρχίας» του ξένου παράγοντα και οι κάποιες εσωτερικές αρρυθμίες προκαλούν ερωτήματα σχετικά με την επόμενη μέρα.

Loading