Ένα από τα πρώτα θέματα είναι τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, η μεταγραφή του Λιβάι Γκαρσία στην ΑΕΚ. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (16/9) και είναι ένα από τα ακριβότερα στην Ιστορία της Ένωσης.
Ο Tomer Chabaz, δημοσιογράφος της εφημερίδας Maariv και της ιστοσελίδας Sport1, μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ανέλυσε όλα όσα έδειξε ο 22χρονος επιθετικός στη διετή παραμονή του στο Ισραήλ.
Η ΜΠΕΪΤΑΡ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ
«Ο Γκαρσία υπέγραψε πέρυσι (2019) στη Μπεϊτάρ προερχόμενος από την Κιριάτ Σμόνα, μια μικρή ομάδα που είναι γνωστή κυρίως επειδή βοηθάει τα νέα ταλέντα να εξελιχθούν. Η Μπεϊτάρ αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του έναντι 600.000 ευρώ. Πήραν κι άλλους ικανούς παίκτες, γνωστούς από το πρωτάθλημα Ισραήλ και ξόδεψαν πολλά χρήματα για να πάρουν τον τίτλο. Δεν τα κατάφεραν. Λόγω του κορονοϊού, το αφεντικό της ομάδας, ο Μοσέ Χογκέγκ αποφάσισε μείωση μισθών 30% και γενικά είχαν κάποια οικονομικά θέματα. Όσον αφορά τον Λιβάι, ήταν αναποφάσιστοι. Θα τον πουλούσαν μόνο αν ερχόταν καλή προσφορά. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Χογκέγκ έδιωξε τον προπονητή Ρόνι Λέβιχ, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του Γιόσι Μπεναγιούν που ήταν τεχνικός διευθυντής, ο οποίος παραιτήθηκε. Ανέλαβε προπονητικό δίδυμο, οι Ντράπιτς, Μπάρντα που πίστευαν στον Λιβάι Γκαρσία. Όμως, ο Χόγκεγκ πήρε ξανά την απόφαση να τον πουλήσει αφού είχε πολύ καλή πρόταση στα χέρια του. Η ΑΕΚ προσέφερε 2.5εκ. ευρώ για το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% παραμένει στους Ολλανδούς ατζέντηδές του».
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΡΕΡ»
«Στα δύο χρόνια που ήταν στο Ισραήλ, όλοι συμφωνούσαν πως πρόκειται για έναν ταλαντούχο παίκτη. Δεν ξέρω πώς να τον περιγράψω. Μου φαίνεται πως ψάχνει τον τρόπο, την ευκαιρία που θα τον εκτοξεύσει στην κορυφή. Έπαιξε σε πολλά ματς, πήγε καλά, αλλά χωρίς να σκοράρει. Είναι ταχύτατος, ικανότατος στο 1 vs 1, αλλά θα βάλει τρία, ίσως πέντε γκολ τη σεζόν. Δεν είναι αυτός που θα τραβήξει το σκοράρισμα. Στη Σμόνα ήταν ο σταρ της ομάδας, οι αντίπαλοι μιλούσαν γι΄αυτόν, αλλά αν δείτε την στατιστική του δεν περιλαμβάνει γκολ ή ασίστ. Δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ηγέτης, αλλά με άλλους καλούς παίκτες δίπλα του μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και απ΄ότι γνωρίζω η ΑΕΚ διαθέτει τέτοιους παίκτες».
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Δεν μπορώ να ξέρω πως θα τα πάει στην Ελλάδα, γιατί μιλάμε για ένα πολύ περίεργο πρωτάθλημα, που το παρακολουθώ καθώς κατά καιρούς έχουν παίξει αρκετοί Ισραηλινοί, με τελευταίο τον Όμρι Άλτμαν. Δεν είναι τόσο δυνατό όσο παλιά, έχει ομοιότητες με το δικό μας. Γενικά μοιάζουν τα χαρακτηριστικά του με το πρωτάθλημα Ισραήλ. Οσον αφορά τη δυναμικότητα, αν εξαιρέσουμε τον Ολυμπιακό που πιστεύω θα κέρδιζε τις περισσότερες δικές μας ομάδες, οι υπόλοιπες είναι σε παρεμφερές επίπεδο. Άρα με μια πρώτη εκτίμηση, πιστεύω ότι δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί».
Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
«Για εμένα, ο Λιβάι Γκαρσία παραμένει ένα μυστήριο. Υπήρξαν φορές που έβλεπες το παιχνίδι του και έλεγες «Να! Έρχεται το μεγάλο μπαμ», όμως μετά έπεφτε ξανά η απόδοσή του. Δεν έχει φανεί ακόμα τι μπορεί να καταφέρει. Αρχισε ως παιδί-θαύμα. Τον παρακολουθείς και κοιτάς έναν πολύ ταλαντούχο παίκτη που περιμένεις ότι θα φτάσει στο τοπ επίπεδο, αλλά έχει μείνει στάσιμος. Νομίζω ότι πρέπει να βρει σταθερότητα. Ένα μέρος που θα τον πιστέψουν και όχι να αλλάζει κάθε χρόνο ομάδα. Η προοπτική υπάρχει εκεί, είναι δυνατός και ταλαντούχος. Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να τα εξωτερικεύσει».
ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
«Θεωρώ πως δεν ήταν θέμα χρημάτων. Διαβάζω ότι στην Ελλάδα θα παίρνει περίπου πόσα; 350-400 χιλιάδες το χρόνο; Δεν έπαιρνε πολύ λιγότερα στη Μπεϊτάρ. Συνεπώς δεν σκέφτηκε το χρήμα, αλλά μία ευκαιρία για να επιστρέψει στο προσκήνιο. Θέλει μία ομάδα που να μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξή του γι΄αυτό πιστεύω ότι η καριέρα του στην ΑΕΚ θα εξαρτηθεί πολύ από το δεσμό και τη χημεία που θα έχει με τους υπόλοιπους. Στη Μπεϊτάρ δεν το είχε, γιατί ήταν γενικά μια προβληματική σεζόν. Ο ίδιος δεν ήταν το πρόβλημα, αλλά όλα όσα έγιναν επηρέασαν τον δεσμό του με την ομάδα».
«ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΒΑΪ»!
«Προέρχεται από πολύ φτωχή οικογένεια. Έχει πέντε αδέλφια, τρία αγόρια δύο κορίτσια και στην πατρίδα του (Τρίνινταντ και Τομπάγκο) έμεναν όλοι σε δύο υπνοδωμάτια. Ο πατέρας του ήταν κυνηγός και έφευγε το πρωί για να βρει φαγητό για την οικογένειά του. Έχει περάσει δύσκολα χρόνια. Να σας πω επίσης, ότι όταν ήρθε στο Ισραήλ όλοι τον λέγαμε Λέβι, που είναι ένα από τα πιο γνωστά επώνυμα στη χώρα μας. Πέρασε περίπου ένας χρόνος που όλοι τον αποκαλούσαμε έτσι, μέχρι που σε μία συνέντευξή του μας διόρθωσε: «Σας παρακαλώ μη με λέτε Λέβι. Το όνομά μου είναι Λιβάι»!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ