Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε ενθουσιασμένος με το ενδιαφέρον της Ινδίας να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036, αλλά προειδοποίησε το έθνος της Νότιας Ασίας ότι η διοργάνωσή τους είναι ένα από τα πιο περίπλοκα εγχειρήματα στον κόσμο.
Η Ινδία είναι μια αναπτυσσόμενη αθλητική δύναμη, αλλά δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωτεύουσά της Νέο Δελχί φιλοξένησε τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2010, μια διοργάνωση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μια σειρά από αστοχίες στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας «θόλωσαν» τη φήμη της Ινδίας ως οικοδεσπότη διεθνών διοργανώσεων πολλαπλών αθλημάτων.
Χθες (25/11), ο Κόε, του οποίου ο παππούς ήταν Ινδός, συνάντησε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Μανσούχ Μανταβίβα, στο Δελχί, όπου συζητήθηκε η προοπτική της Ινδίας για τους Αγώνες του 2036. «Γνωρίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός και δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι μια χώρα με το είδος των φιλοδοξιών που έχει η Ινδία και το όραμα για τον αθλητισμό πέρα από τον αγωνιστικό χώρο, θα εξετάσει τη διοργάνωση Αγώνων».
Η Ινδονησία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2036. Το Λος Άντζελες επιλέχθηκε για τους Αγώνες του 2028, ενώ το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2032.
Η Ινδία θα χρειαστεί πολιτική υποστήριξη εάν επικρατήσει, είπε ο Κόε, προσθέτοντας ότι η οργανωτική επιτροπή πρέπει να ενημερώνει τακτικά το έθνος και τις τοπικές κοινότητες για τα οφέλη από τη διοργάνωση των Αγώνων:
«Και να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποια είναι η κληρονομιά. Μην αφήνετε άλλους να ορίσουν την κληρονομιά σας, ορίστε την μόνοι σας», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου έχει μια εκπληκτικά κακή απόδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα επτά μετάλλια που κέρδισε στο Τόκιο 2020 ήταν η μεγαλύτερη απόκτησή του από μία διοργάνωση. Οκτώ από τα 10 χρυσά μετάλλιά της προήλθαν από το χόκεϊ μεταξύ 1928-1980, ενώ η σκοποβολή και ο στίβος απέδωσαν από ένα το καθένα.
Ωστόσο, ο Κόε επαίνεσε την ομοσπονδία Στίβου της Ινδίας (AFI) για τον ρόλο της στην προώθηση του «παιδικού στίβου» στην Ινδία και είπε ότι η επίσκεψή του ήταν αναγνώριση για τις προσπάθειές της:
«Είναι ένας τρόπος να ενθαρρύνουμε προφανώς περισσότερους νέους στον αθλητισμό, αλλά και κριτικά περισσότερους νέους στον υγιεινό τρόπο ζωής, τόσο ψυχικό όσο και σωματικό. Ο Στίβος, όπως γνωρίζουμε, είναι η βασίλισσα, η μητέρα όλων των αθλημάτων», είπε.