Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσ. Σταυρακάκης

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ Ιωσ. Σταυρακάκης

Σε μια κοινωνία πλειονότητας ακουόντων, προηγείται συνήθως ο… θόρυβος μιας επιτυχίας, ειδικά στον αθλητισμό, για να στραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, στον πρωταγωνιστή ή τους πρωταγωνιστές αυτής! Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της εθνικής μπάσκετ γυναικών κωφών, η οποία από το 2016 έως και το 2019, έχει χαρίσει στην Ελλάδα τρία χρυσά μετάλλια: στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2016, Θεσσαλονίκη), τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2017, Σαμψούντα) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2019, Λούμπιν). Σκληρή δουλειά, προγραμματισμός, μεθοδικότητα και στοχοπροσήλωση αποτελούν… σιωπηρές διεργασίες που πάντα προηγούνται ενός θριάμβου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), Ιωσήφ Σταυρακάκης, λίγες ημέρες μετά την πρόσκληση των «χρυσών» κοριτσιών για τρίτη φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εξηγεί στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) τι έχουν δώσει στην κοινότητα των κωφών αυτές οι πρωτιές της εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών, εκτός βέβαια από τη δόξα του νικητή!

«Θέλουμε κοινωνική ισότητα και ευκαιρίες!» στέλνει μήνυμα ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ, Ιωσήφ Σταυρακάκης και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, για περισσότερες δομές και καλύτερη πρόσβαση των κωφών στον αθλητισμό.

«Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω», δηλαδή… «όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει!»…

Αναλυτικά, η συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), Ιωσήφ Σταυρακάκη, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

-Επί της προεδρίας σας στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (ΕΟΑΚ), η εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών χάρισε στην Ελλάδα τρία χρυσά μετάλλια στις ισάριθμες υψηλότερου επιπέδου διοργανώσεις: Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το μυστικό της επιτυχίας; 

«Πριν το 2016, όταν η εθνική κατέκτησε για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, φέρναμε υψηλές μεν, αλλά χαμηλότερες θέσεις από την πρώτη. Η συμβουλή μου τότε, ήταν να κάνουμε υπομονή και να έχουμε πειθαρχία. Σαφέστατα, αυτά τα δύο συστατικά οδήγησαν στις επιτυχίες αυτής της ομάδας, σε συνδυασμό βέβαια με τις ικανότητες της Ομοσπονδιακής προπονήτριας Αθηνάς Ζέρβα, η οποία καθοδηγεί τεχνικά από το 2011 την εθνική γυναικών».

-Έχοντας ανέβει στην κορυφή σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος για αυτή τη «χρυσή ομάδα», αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σαρδηνία τον ερχόμενο Ιούνιο; 

«Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 που θα φιλοξενηθεί στη Σαρδηνία, ελπίζουμε πράγματι να έχουμε μία ακόμη επιτυχία, μία ακόμη πρώτη θέση. Θέλουμε να αποδείξουμε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά ως κοινότητα κωφών. Έχουμε τις ικανότητες και μπορούμε να το δείξουμε αυτό στην ευρύτερη κοινότητα των ακουόντων. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν και άλλες ομάδες, τόσο μπάσκετ όσο και ποδοσφαίρου ανδρών που έχουν φέρει στην Ελλάδα μεγάλες επιτυχίες, αλλά δεν έχουν διαδοθεί τα νέα στην ευρύτερη κοινωνία των ακουόντων».

-Κύριε Σταυρακάκη, τι πιστεύετε πως δίνει ο αθλητισμός και βέβαια αυτές οι μεγάλες επιτυχίες στις παίκτριες της εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών;

«Ισότητα! Υπήρχε πάντα η προκατάληψη της ανισότητας μεταξύ των κωφών και των ακουόντων και δη των γυναικών. Αυτό που έχει επιτευχθεί σήμερα εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη είναι η ισότητα και πλέον οι παίκτριες αυτές που βγήκαν μπροστά χάρη στις τεράστιες επιτυχίες τους βγάζουν μπροστά και όλη την κοινότητα των κωφών!».

-Αισθάνεστε πως λαμβάνετε ως Ομοσπονδία την δέουσα υποστήριξη από την Πολιτεία;

«Υπάρχει υποστήριξη από την Πολιτεία! Ειδικά, στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε κάποια υποστήριξη. Όμως, αυτή δεν είναι επαρκής. Η προετοιμασία των ομάδων χρειάζεται οικονομική ενίσχυση και αυτό που κάνουμε συνέχεια είναι να αιτούμαστε την οικονομική ενίσχυση, κάτι που μας φέρνει και εμάς σε δύσκολη θέση… Τα ποσά που λαμβάνουμε από την Πολιτεία για τις κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων που έχουμε φέρει δεν είναι τόσο μεγάλα. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μη σταματήσουμε τον αγώνα των αθλητριών και των αθλητών και άλλων αθλημάτων. Ο προϋπολογισμός που χρειάζεται για τα αθλήματα τα οποία τρέχουμε είναι διπλάσιος, ως δεδομένη ανάγκη, από αυτόν που λαμβάνουμε σήμερα. Του χρόνου θα έχουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Κορέα, εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ιταλία. Θα έχουμε πολλά πρωταθλήματα, τα οποία θα τρέχουν παράλληλα… οπότε χρειαζόμαστε μεγαλύτερο προϋπολογισμό!».

-Παρατηρείτε καλύτερη αντιμετώπιση απέναντί σας από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια μετά τις τεράστιες επιτυχίες της εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών; Αναφέρομαι στα δεδομένα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις ως προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες;  

«Οι προκαταλήψεις, πιστεύω, πως τείνουν να εξαλειφθούν. Παλαιότερα ήταν πολύ πιο έντονες, τώρα όχι. Μπορεί ένας στους δέκα να μην γνωρίζει, αλλά πραγματικά αυτό αρχίζει και εξαλείφεται. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί, είναι το πρόβλημα της ακοής. Όλες οι υπόλοιπες αισθήσεις μας λειτουργούν ακριβώς το ίδιο με αυτές των ακουόντων. Οι βαρήκοοι είτε γνωρίζουν νοηματική, είτε μπορούν και μιλούν, ενώ άλλοι μπορούν να προφορίζουν! Εγώ για παράδειγμα μιλάω με την ελληνική νοηματική γλώσσα. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να επικοινωνούν με προφορικό λόγο. Υπάρχει δηλαδή μια ποικιλομορφία στην κοινότητα των κωφών».

-Έχοντας χαρίσει τόσες επιτυχίες στην Ελλάδα ποια είναι τα αιτήματά σας για ακόμη καλύτερες ημέρες στο άμεσο μέλλον;  

«Το πάγιο αίτημά μας είναι να βρούμε οικονομική ενίσχυση και χορηγούς. Για να μπορέσουμε να έχουμε τις ίδιες επιτυχίες με τους ακούοντες και με τις άλλες ομάδες αναπηρίας. Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” πρόσφατα μας έδωσαν μια πραγματικά πολύ μεγάλη οικονομική ενίσχυση και δύο χρόνια πριν καταφέραμε και πήγαμε και στη Σαμψούντα με τη συγκεκριμένη ενίσχυση. Λάβαμε βοήθεια και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Θέλουμε κοινωνική ισότητα και ευκαιρίες».

-Κλείνοντας, θεωρείτε πως σήμερα, εν έτει 2019, όλοι οι κωφοί στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό; Ή είναι υψηλό το ποσοστό των κωφών που δεν γνωρίζουν πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

«Υπάρχουν πανελλαδικώς 9 σωματεία κωφών! Οι αποστάσεις δημιουργούν βέβαια ένα σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης σε αθλητικούς συλλόγους κωφών. Την ίδια ώρα, οι κωφοί έχουν την ίδια πρόσβαση με τους ακούοντες, ως προς το γεγονός πως περπατούν κανονικά. Το μοναδικό πρόβλημα, το οποίο υπάρχει είναι στο κομμάτι της επικοινωνίας. Άλλοι που μπορεί έχουν πιο καταληπτό λόγο, έχουν ενδεχομένως καλύτερη πρόσβαση από κάποιον που δεν έχει καταληπτό λόγο. Όμως, το μήνυμά μας είναι “άνδρες και γυναίκες ισότιμοι, κωφοί και ακούοντες ισότιμοι”! Πάντα μπορούν να δοθούν επιπλέον δομές για καλύτερη πρόσβαση στον αθλητισμό στην κοινότητά μας».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play