Εβδομήντα ετών γίνεται ο Αρσέν Βενγκέρ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου 1949, γεννήθηκε στο Στρασβούργο ένας από τους μακροβιότερους προπονητές στην Ευρώπη σε ένα σύλλογο, μένοντας στην αγαπημένη του Άρσεναλ για 22 χρόνια.
«Ήταν εμμονή μου η Άρσεναλ. Ήταν λάθος να παραμείνω 22 χρόνια», θα παραδεχθεί αργότερα, ο Βενγκέρ, έχοντας κερδίσει τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, επτά Κύπελλα FA και φτάνοντας στον τελικό του Champions League, που έχασε από την Μπαρτσελόνα το 2006.
Με δίπλωμα μηχανικού και διδακτορικό στην οικονομία, η μέθοδος του φτάνει από τις αυλές του Πανεπιστημίου στο Στρασβούργο, όπου ο Αλσατός προπονητής ξεκίνησε να.. παντρεύει το πάθος του για το ποδόσφαιρο με την επιστήμη.
Συνδυάζοντας μπάλα και γνώση κατάφερε να παρουσιάσει την…μηχανική του ποδοσφαίρου και την οικονομία της αγοράς με λογική.
Ο «Le Professeur» (ο καθηγητής), όπως είναι το παρατσούκλι του, έπαιξε σε τέσσερις ομάδες στην επαγγελματική καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, που είχε διάρκεια μόλις 12 χρόνια. Άλλες τέσσερις (Νανσί, Μονακό, Ναγκόγια και Άρσεναλ) προπόνησε στα 32 χρόνια που κάθεται σε πάγκους.
Μαζί με τον Κάρλο Αντσελότι, είναι οι προπονητές που κατάφεραν το νταμπλ στην Αγγλία, όμως ο Βενγκέρ το πέτυχε δύο φορές το 1998 και το 2002.
Το 2004 έγινε ο πρώτος και μέχρι στιγμής ο μόνος προπονητής στην ιστορία της Premier League που τελείωσε τη σεζόν χωρίς ούτε μία ήττα.
Το 2010 εξελέγη προπονητής της δεκαετίας από το IFFHS, την διεθνή ομοσπονδία ιστορία στατιστικής του ποδοσφαίρου.
Πριν από δύο χρόνια αποχώρησε από τον πάγκο της Άρσεναλ. Εκεί έφτασε στις 22 Σεπτεμβρίου 1996, αφήνοντας τους Ιάπωνες της Ναγκόγια Γκράμπους και αντικρίζοντας τα αγγλικά ταμπλόιτ να γράφουν στο οπισθόφυλλό τους «Arsene Who» (Ποιος Αρσέν;).
Επισήμως, ανέλαβε τα καθήκοντά του την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, αν και το πρώτο του παιχνίδι, έφτασε 11 ημέρες μετά (0-2 εναντίον της Μπλάκμπερν).
Μάλιστα πριν δοκιμάσει την ασιατική εμπειρία, αμέσως μετά με το πέρασμά του από τη Μονακό, περπάτησε στο Ρέντη, με την προοπτική να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού. Αλλά τελικά, ο Αλσατός προτίμησε να αλλάξει ήπειρο.