«Τα προβλήματα δεν απέχουν πολύ από την ίδια την καθημερινότητα και γίνονται «οδηγός» για να βελτιωνόμαστε και να παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερη γενική εικόνα με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος».
Επιλέξαμε αυτά τα λόγια του Σάββα Λόρτου, του προέδρου της ΕΚΑΣΘ (Ένωση Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης), μέλους της διοίκησης της ΕΟΚ, ενός άνθρωπος που αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στο μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται να μας θυμίσει ότι το μπάσκετ είναι κομμάτι της καθημερινότητας, ο αθλητισμός είναι κομμάτι της ζωής μας.
Προήρθε από τα γήπεδα, παρέμεινε μέσα στις γραμμές του γηπέδου ακόμη κι όταν αποχώρησε από τη ενεργό δράση όταν ακολούθησε το δρόμο του διαιτητή, με διεθνή καριέρα και στέκεται δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ως ηγετική μορφή στο μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.
Ο Σάββας Λόρτος, γόνος μιας μεγάλης μπασκετικής οικογένειας που ανέδειξε σπουδαίους αθλητές και παράγοντες του αθλήματος, αθλητής του Ολύμπου, που αργότερα έγινε Δημόκριτος και το 2019 έκλεισε αισίως 50 χρόνια ζωής, καταγράφει μεγάλη διαδρομή.
Συμπληρώνει με συνέπεια και αξιοπρέπεια δυό δεκαετίες στο τιμόνι της ΕΚΑΣΘ. Βρίσκεται μπροστά με πρωτοποριακές ιδέες εκσυγχρονισμού και επικοινωνίας για τον πυρήνα του μπάσκετ, τα τοπικά πρωταθλήματα.
«Είναι αυτό που θέλουμε όλοι μας, να περνάμε καλά με τον αθλητισμό, με το άθλημα που μας αρέσει και το αγαπήσαμε όχι μόνο μέσα από επιτυχίες, αλλά, κυρίως μέσα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς. Και εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Είναι επίσης η λαχτάρα που έχουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι, για τα παιδιά που έρχοντα9ι στον αθλητισμό και που δεν θέλουμε να φύγουν απογοητευμένα. Θέλουμε να μείνουν πιστά στις αρχές και τα ιδεώδη μιας προσπάθειας που γίνεται πολλά χρόνια τώρα… » αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ.
Μέλος της διοίκησης της ΕΟΚ, ηγείται στις μικρές εθνικές ομάδες και είναι πάντα κοντά στον αθλητή, σε όλα τα γήπεδα ανά την Ελλάδα ή ακόμη και πέρα από τα σύνορά της.
Είναι άλλωστε πολυταξιδευμένος, λόγω της μακράς πορείας του ως διεθνής διαιτητής, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο σε πολλούς ακόμη για να αναδειχθούν και να καταξιωθούν.
Πέρασε από τον προεδρικό θώκο του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλονίκης και διετέλεσε σε διάφορα πόστα, πάντα γύρω από το μπάσκετ με το ήθος και αξιοπρεπές ύφος. Με το θάρρος της γνώμης του, απέναντι σε μεγάλα προβλήματα της εποχής, διακρίνεται για την σταθερότητα και την αμεροληψία του.
«Ένα πολύ βασικό μας κομμάτι για την τοπική κοινωνία του μπάσκετ, που σημειωτέον είναι ίσως η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αφού έχουμε να κάνουμε με περισσότερα από 150 σωματεία και πολλαπλάσιες ομάδες τους, είναι να νοιώθουν την ασφάλεια των διοργανώσεων από κάθε άποψη. Από τη στιγμή που θα περάσουν οι αθλητές, οποιασδήποτε ηλικίας και θα ιδρώσουν ή απλά θα κάνουν μια τυπική συμμετοχή. Ασφάλεια για την ροή των αγώνων, ανάδειξη των ταλέντων μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και μια ευκαιρία για όλους να αποδείξουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν ξεκινώντας από τα πρωταθλήματα των μίνι, των παίδων και των κορασίδων και ανεβαίνοντας, μεγαλώνοντας μέσα από τη δουλειά στις ομάδες και κυρίως στους αγώνες», αναφέρει ο Σάββας Λόρτος.
Και σχολιάζει σχετικά με την πορεία μιας Ένωσης, της ΕΚΑΣΘ, που διεξάγει περίπου πέντε χιλιάδες αγώνες κάθε σεζόν:
«Υπάρχουν επιτροπές, άνθρωποι που τρέχουν στα γήπεδα καθημερινά, χωρίς φυσικά να υπάρχουν απολαβές και που έχουν στόχο να βελτιώνουν ακόμη και επί τόπου όσα δεν λειτουργούν κατά τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε ανοίξει και το παιχνίδι της επικοινωνίας με τον κόσμο, με διαδικτυακές μεταδόσεις, που ξεπερνούν τις 80 όλη τη χρονιά και ο κόσμος μπορεί να δει παιδιά και μεγαλύτερους να παίζουν για ένα τίτλο στα πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό γίνεται οδηγός μας για κάθε επόμενο βήμα και είμαστε ανοικτοί και σε προτάσεις και στην υποστήριξη ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που προσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας σε νέες προκλήσεις και επιδιώκουμε να ακολουθούμε το ρυθμό της εποχής και τις ανάγκες των ομάδων που όλες τους στηρίζονται σε αθλητές κάθε ηλικίας».
Η προϋπηρεσία των 20 ετών είναι μεγάλο εφόδιο, αλλά, οι προκλήσεις του μέλλοντος σοβαρές και… απειλητικές. Εχει τα μέσα η ΕΚΑΣΘ για να ανταπεξέλθει;
«Είναι πολλά που μας απασχολούν συνεχώς και καθημερινά. Πέρα από τη ρουτίνα των αγώνων και όλων των υποθέσεων που φτάνουν σε επίπεδο συμβουλίου ή επιτροπών, και τις οποίες ποτέ δεν θα προσπεράσουμε ή θα τις υποβαθμίσουμε όσο αναφέρονται σε προσωπικότητες που μοχθούν στο γήπεδο, είναι πάντα ένα θέμα πως θα γίνουμε πιο μοντέρνοι, πως θα αποκτήσουμε πρόσβαση στις νεότερες γενιές και αυτό θα είναι προφανώς προς όφελος του αθλήματος και των παιδιών που θα αποκτήσουν αθλητική ταυτότητα.
Διοργανώσεις των μικρότερων ηλικιών, είναι χαρακτηριστικό, ότι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερου κόσμου και αυτό φαίνεται στο γήπεδο και τις γεμάτες κερκίδες. Δεν είναι απλά μια υπόθεση συγγενών και φίλων, αλλά, το ενδιαφέρον είναι πανελλαδικό και σε ορισμένες περιπτώσεις και… εισαγώγιμο. Το στοίχημα είναι να βελτιώνουμε τα πρωταθλήματα των αγοριών και των κοριτσιών, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία ενός αθλητή. Είναι το πρώτο που συζητούμε κι δεν το περιορίζουμε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και σε ανταγωνιστικό επίπεδο και μάλιστα βγαίνει εκτός συνόρων για να κερδίσει και εκεί διακρίσεις».
Η ομάδα του αναπτυξιακού προγράμματος, η μεικτή της ΕΚΑΣΘ (γεννηθέντες 2006), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Τσουμή (πρώην διεθνή αθλητή του Ηρακλή) έφτασε στην πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά του Αντρέ και κάθε χρόνο διακρίνεται απέναντι στις αντίστοιχες ευρωπαϊκών ενώσεων.
Τέλος, πριν από λίγες μέρες, προκηρύχτηκαν εκλογές για την ΕΚΑΣΘ και θα πραγματοποιηθούν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Πέμπτη, στις 12 Μαρτίου. Μέχρι τώρα δεν έχουν κατατεθεί άλλες υποψηφιότητες εκτός του «σχήματος» του Σάββα Λόρτου.
Γ. Zαχαριάδης