Ο θεσμός του Unity EURO Cup: Η Ελλάδα, η νίκη της Λετονίας και η δύναμη του αθλητισμού στην ενσωμάτωση

Ο θεσμός του Unity EURO Cup: Η Ελλάδα, η νίκη της Λετονίας και η δύναμη του αθλητισμού στην ενσωμάτωση

Η τρίτη διοργάνωση του Unity EURO Cup, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/10) στη Νιόν, γιορτάζοντας όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και την ένταξη, τη διαφορετικότητα και την ενωτική δύναμη του αθλητισμού. 

Στην έδρα της UEFA στην Ελβετία, όπου διεξήχθη η εναρκτήρια διοργάνωση το 2022, το φετινό τουρνουά τόνισε για άλλη μια φορά «τον ζωτικό ρόλο του ποδοσφαίρου στην άρση των πολιτιστικών φραγμών και στην ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά υπόβαθρα», όπως αναφέρει η UEFA. Διαγωνίστηκαν 16 εθνικές ομάδες, με πρόσφυγες άνδρες και γυναίκες ενσωματωμένους μαζί με παίκτες από τις κοινότητες υποδοχής τους. 

Η Λετονία θριάμβευσε σε έναν συναρπαστικό τελικό κόντρα στη Φινλανδία (4-1).

«Το σημερινό Unity EURO Cup είναι απόδειξη της μοναδικής ικανότητας του ποδοσφαίρου να ενώνει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα. Φέρνοντας κοντά τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής, όχι μόνο γιορτάζουμε το όμορφο παιχνίδι, αλλά προάγουμε επίσης την ένταξη, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Μικέλε Ούβα, διευθυντής κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της UEFA. 

«Αυτό το τουρνουά δείχνει τη δύναμη του αθλητισμού να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, να καταρρίπτει τα εμπόδια και να εμπνέει ελπίδα», δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Για ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο αθλητισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι· είναι ένας τρόπος θεραπείας, ανάπτυξης, ένταξης και συμμετοχής. Κάθε μέρα, βλέπουμε πώς αυτές οι ευκαιρίες βοηθούν τους πρόσφυγες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και η σημερινή εκδήλωση είναι ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της μεταμόρφωσης.»

Στην τρίτη διοργάνωση του τουρνουά συμμετείχαν περισσότεροι από 200 νέοι σε συνολικά 33 αγώνες. Οι 16 ομάδες συγκέντρωσαν πρόσφυγες και ποδοσφαιρικές ενώσεις από Αρμενία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Σλοβενία, Ισπανία και Ελβετία. Επιπλέον, μια ομάδα Ουκρανών προσφύγων που ζούσαν στη Γερμανία εκπροσώπησε την πατρίδα τους, την Ουκρανία.

Loading