Οι Κινέζες παίκτριες ηλεκτρονικών αθλημάτων καταφέρνουν να ξεχωρίσουν παρά τον έντονο σεξισμό που παρατηρείται στον συγκεκριμένο χώρο, με γνώμονα τις πεποιθήσεις τους και την αγάπη τους για το παιχνίδι. Η Κίνα είναι πλέον μία από τις παγκόσμιες εστίες ανταγωνιστικών βιντεοπαιχνιδιών, με ομάδες να ανταγωνίζονται στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. Το φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο σε μια χώρα όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν κάποτε τα βιντεοπαιχνίδια «πνευματικό όπιο».
Το 2024, οι διοργανώσεις βιντεοπαιχνιδιών απέφεραν έσοδα άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα, προσελκύοντας 490 εκατομμύρια θεατές, με sold-out τουρνουά και δελεαστικά έπαθλα. Ωστόσο, περισσότερο από το 90% των 195 επαγγελματικών κλαμπ esports της Κίνας είναι αποκλειστικά για άνδρες, ενώ οι γυναίκες παίκτριες διαπιστώνουν ότι το φύλο τους παραμένει σημαντικό εμπόδιο στην πρόοδο.
Η Λιού Ανκι, επαγγελματίας παίκτρια του γυναικείου συλλόγου RE-girls, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι δεν αναγνώρισαν τις ικανότητές μου επειδή ήμουν κορίτσι». Ανέφερε επίσης ότι επιθυμούσε να αποκτήσει την ιδιότητα της επαγγελματία παίκτριας, ώστε «να μην μπορούν πλέον να λένε ότι εξαπατώ ή ότι δεν ήμουν αρκετά ταλαντούχα». Οι δυσκολίες δεν περιορίζονται μόνο στην διαδικτυακή παρενόχληση, αλλά είναι κατά κύριο λόγο δομικές, με πολλές γυναίκες παίκτριες να δημιουργούν τις δικές τους δομές λόγω της απροθυμίας ορισμένων συλλόγων να τις εκπαιδεύσουν.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από μισογυνιστικές επιθέσεις και κακόβουλα σχόλια, με τη Λι Ξιαομένγκ, γνωστή ως «Liooon», να κατηγορείται ότι έβαλε το αγόρι της να παίζει αντί για εκείνη. Η Βανγκ Κιάνα από το Killer Angel Girl E-Sports Club δήλωσε: «Εάν κάνεις λάθος, λένε ότι δεν σου αξίζει να παίζεις επαγγελματικά». Παρά τις ανισότητες, οι γυναίκες παίκτριες συνεχίζουν να επιδιώκουν τη θέση τους στον κόσμο των esports.
Η οικονομική δέσμευση από μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών και οι πιο ευνοϊκές δημόσιες πολιτικές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οικονομική υποστήριξη των παικτριών, σύμφωνα με την Ανκί και τον προπονητή της, Τσεν Μπο. Τόνισαν ότι «μόνο με μεγαλύτερα έπαθλα οι σύλλογοι θα μπορούν να επενδύσουν στις καλύτερες παίκτριες».
Η Ανκί αναγνωρίζει ότι οι περισσότερες γυναίκες παίκτριες ηλεκτρονικών αθλημάτων βρίσκουν ενέργεια «για την αγάπη και όχι για τα χρήματα», ενώ παραμένει φιλόδοξη για το μέλλον τους στον τομέα αυτό.
Η οικονομική στήριξη και η αλλαγή νοοτροπίας είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των γυναικών στον κόσμο των esports, που θεωρούνται παραδοσιακά ανδροκρατούμενος χώρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ