Μπαχ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και ενότητας της ανθρωπότητας»

Μπαχ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και ενότητας της ανθρωπότητας»

 «Ο αθλητισμός συμβάλλει στην Ειρήνη ενώνοντας τους ανθρώπους», είναι το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θέλοντας να τονίσει τη δύναμη του αθλητισμού, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, αύριο, 21 Σεπτεμβρίου.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμερα είναι το μοναδικό γεγονός στον κόσμο μας που καταφέρνει να φέρει σε επαφή ολόκληρο τον κόσμο. Οι αθλητές έρχονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες με σεβασμό στους ίδιους κανόνες, όλοι είναι ίσοι, χωρίς καμία διάκριση», πρόσθεσε.

Το «Shaping Peace Together« (διαμορφώνοντας μαζί την Ειρήνη)  είναι το θέμα που επιλέχθηκε για τον αυριανό εορτασμό, ημέρα που σηματοδοτεί επίσης την 75η επέτειο από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). «Η συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και της ΔΟΕ βασίζεται στον κοινό στόχο της συμβολής στην ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

«Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ σε πολλά διαφορετικά θέματα, και αυτό είναι εφικτό επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για Ειρήνη και αλληλεγγύη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είπε κάποτε: «Αν υπάρχει ένα πραγματικό σύμβολο ειρήνης στον κόσμο, είναι το Ολυμπιακό πνεύμα».

Όπως τόνισε ο Τόμας Μπαχ, σε μια εποχή που ο κόσμος δίνει μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, η αλληλεγγύη και η φιλία μεταξύ των εθνών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

«Αυτός ο κόσμος μετά τον κορονοϊό θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν στον οποίο ζούσαμε», δήλωσε. «Και ελπίζω ότι όλοι μάθαμε από αυτήν την κρίση ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη, εντός των κοινωνιών και μεταξύ των κοινωνιών. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και να αποτρέψουμε μια νέα κρίση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, που έχουν αναβληθεί έως το 2021, θα στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας, Ειρήνης και ενότητας της ανθρωπότητας. Η αλληλεγγύη δεν αφορά μόνο τον σεβασμό του άλλου, αλλά και τη βοήθεια του άλλου και το να είσαι μέλος μιας κοινότητας. Και αυτό κάνουν  οι αθλητές και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές μαζί με τη ΔΟΕ. Υποστηρίζουμε αυτήν την αρχή, όχι μόνο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και με τη διανομή του 90% όλων των εσόδων μας στην ανάπτυξη του αθλητισμού παγκοσμίως σε πραγματική Ολυμπιακή αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης, ο Μπαχ υπενθύμισε επίσης τις τρεις κορυφαίες στιγμές του στην ιστορία, όταν ο αθλητισμός υπήρξε σύμβολο Ειρήνης: «Υπάρχει, πρώτα απ ‘όλα, η ενιαία κορεατική ομάδα στους Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες PyeongChang 2018. Όταν αθλητές από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα μπήκαν πίσω από την ίδια σημαία και βάδισαν μαζί στο γήπεδο στην τελετή έναρξης, ήταν μια αξέχαστη και πολύ συναισθηματική στιγμή. Θα ήθελα να αναφέρω τον Νέλσον Μαντέλα. Κάποτε είπε ότι ο αθλητισμός έχει περισσότερη δύναμη να ξεπεράσει τα φυλετικά εμπόδια από μια κυβέρνηση. Και είπε αυτό γιατί, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 1995 στη Νότια Αφρική, φορούσε τη φανέλα της εθνική ομάδας, όταν έδινε το τρόπαιο στην ομάδα της Νότιας Αφρικής. Αυτό ήταν ένα τόσο ισχυρό μήνυμα για τον πληθυσμό της Νοτίου Αφρικής, για ενοποίηση και υπέρβαση των φυλετικών εμποδίων, που είναι ακόμα στο μυαλό μου σήμερα. Ήταν μια αθλητική στιγμή που βοήθησε να αρχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ κοινοτήτων που είχαν από καιρό διαιρεθεί από τον ρατσισμό», συνέχισε.

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2015, αντιμέτωπος ο κόσμος με την παγκόσμια προσφυγική κρίση που έχει δει εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας των Προσφύγων για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

Δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση, 10 αθλητές, οι οποίοι αρχικά προέρχονταν από την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανταγωνίζονταν μαζί με 11.000 συναδέλφους αθλητές στη Βραζιλία, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και ένταξης σε εκατομμύρια πρόσφυγες γύρω από το κόσμο και εμπνέοντας τον κόσμο με τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματός τους.

Η δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Πρόσφυγες της ΔΟΕ και η οποία αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στο Τόκιο 2020 το επόμενο έτος, είναι επίσης μια καθοριστική στιγμή για τον πρόεδρο της ΔΟΕ: «Όταν είδα αυτήν την ομάδα , να βαδίζει πίσω από την Ολυμπιακή σημαία στο γήπεδο και τον τρόπο με τον οποίο  τους δέχθηκαν οι συνάδερφοί τους αθλητές και το κοινό, μου δίνει ακόμα και σήμερα έντονα συναισθήματα», είπε ο Τόμας Μπαχ.

Η Διεθνής Ημέρα της Ειρήνης ιδρύθηκε το 1981 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 2001, η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα να ορίσει την Ημέρα ως περίοδο μη βίας και κατάπαυση του πυρός. Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τιμήσουν διαφορετικά την Ημέρα μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την ειρήνη.

Α. Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading