«Ολυμπιακή Εκεχειρία» ζητά ο ΟΗΕ ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο, με πολλές μεγάλες δυνάμεις να τους μποϊκοτάρουν

Ο Αμπντούλ Σαχίντ ανέφερε στη Γενική Συνέλευση: «Καλώ επίσημα όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην Ολυμπιακή Εκεχειρία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και σε συγκεκριμένες ενέργειες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση και την ενίσχυση μιας κουλτούρας Ειρήνης και αρμονίας στο πνεύμα της εκεχειρίας».

propoli

Η έκκλησή του, με τη μορφή ψηφίσματος, εγκρίθηκε επίσημα με ομοφωνία από τη Γενική Συνέλευση, που συγκεντρώνει 193 χώρες.

«Καλώ επίσης όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν με θάρρος σε πραγματικές αμοιβαίες εκεχειρίες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία να διευθετηθούν ειρηνικά οι διαφορές» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων.

Λόγω των κοινών αξιών των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύουν στην προώθηση της Ειρήνης, της κατανόησης και της καλής θέλησης μεταξύ εθνών και λαών, η σημαία του Οργανισμού θα κυματίζει στα Ολυμπιακά στάδια και τα χωριά της Κίνας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης πρόκειται να παραστούν στους Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν κάποιον επίσημο εκπρόσωπο στο Πεκίνο, επικαλούμενοι «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι αθλητές από αυτές τις χώρες θα συμμετέχουν κανονικά στους Αγώνες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δείτε επίσης: Επίθεση της ΕΠΣΜ στον Λευτέρη Αυγενάκη

Loading