Ορια θητειών και ηλικίας, δικαίωμα ψήφου μόνο στα σωματεία που θα εγγραφούν στο Μητρώο, προβλέπονται στο αθλητικό νομοσχέδιο

Ορια θητειών και ηλικίας, δικαίωμα ψήφου μόνο στα σωματεία που θα εγγραφούν στο Μητρώο, προβλέπονται στο αθλητικό νομοσχέδιο

Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις, που αφορούν τα όρια θητειών και ηλικίας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα σωματεία, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις». Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο εισάγεται την Παρασκευή (11/9) προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ η συζήτηση και ψήφισή του στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17/9.

Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι: «Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών. Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της. Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με αναπηρία ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τους, όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό».

Επιπλέον, στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: «Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε γενική συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της γενικής συνέλευσης ημερολογιακά έτη, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, αν πρόκειται για ατομικό άθλημα, με οκτώ (8) τουλάχιστον αθλητές, ανά έτος, και αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, με όσους κατ’ ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές, ανά έτος».

Παράλληλα, προβλέπεται ότι κάθε σωματείο εκπροσωπείται στη γενική συνέλευση ένωσης ή ομοσπονδίας από τακτικό μέλος του διοικητικού του συμβουλίου (και όχι απλά μέλος του σωματείου, όπως ίσχυε ως τώρα), απαγορευμένης της δια πληρεξουσίου συμμετοχής και ψηφοφορίας. Επίσης, σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αποσαφηνίζεται ότι σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στα σωματεία να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων και να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές των ομοσπονδιών, αποφασίστηκε το περιθώριο διεξαγωγής των επικείμενων αρχαιρεσιών να επεκταθεί ως τις 15 Φεβρουαρίου 2021, αντί για την 31η Δεκεμβρίου 2020 (με την ημερομηνία εκκίνησης να παραμένει σταθερή στην 1η Νοεμβρίου 2020). Επίσης, αυξάνεται στις 40 ημέρες πριν την σύγκληση της εκλογικής γενικής συνέλευσης, η προθεσμία υποβολής από τις ομοσπονδίες στη ΓΓΑ του καταλόγου των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου. Η επικύρωση του καταλόγου από πλευράς ΓΓΑ θα πρέπει να γίνει το αργότερο 15 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της Γ.Σ.

Το αθλητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις που αφορούν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, που επιλύουν χρόνια προβλήματα του Παραολυμπιακού Κινήματος. Μεταξύ αυτών, η αναγνώριση σωματείων ΑμεΑ με τουλάχιστον δέκα αθλητές, η αναγνώριση του ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων με δυνατότητα ίδρυσης αντίστοιχης ομοσπονδίας από τρία αναγνωρισμένα σωματεία και η πρόβλεψη ότι οι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ στα αθλήματα που προβλέπονται (συνοδοί αθλητών στίβου με προβλήματα όρασης, πιλότοι σε αγώνες ποδηλασίας tandem και συνοδοί αθλητών μπότσια), θα λαμβάνουν τις παροχές που προβλέπονται για τους διακεκριμένους αθλητές.

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της Ολομέλειας της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, υπήρξε μία μικρή αλλαγή σε σχέση με το κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση. Συγκεκριμένα, αυξάνονται από 4 σε 5 οι αντιπρόσωποι της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και μειώνεται κατά έναν ο αριθμός των διορισμένων από την Πολιτεία μελών. Έτσι, η προβλεπόμενη σύνθεση της Ολομέλειας της ΕΠΕ είναι η εξής:

– Πέντε αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ), οι οποίοι εκλέγονται από τη γενική συνέλευση της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.
– Ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση της Ο.Σ.Ε.Κ.Α.
– Τρεις Παραολυμπιονίκες, εν ενεργεία ή μη, οι οποίοι εκλέγονται από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών (Σ.Ε.Π.).
– Ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ΑμεΑ, που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού.
– Μία προσωπικότητα κύρους από τον χώρο του αθλητισμού, που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

Γ. Δημητρόγλου

©Πηγή: amna.gr

Loading