Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι πληρωμές αλληλεγγύης την τελευταία δεκαετία

Υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι πληρωμές αλληλεγγύης της UEFA σε συλλόγους, κατά την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει η UEFA σε σχετική δημοσίευση μελέτης, για τις εγκαταστάσεις προπόνησης και επενδύσεις νέων σε όλη την Ευρώπη (UEFA Training Facility και το Youth Investment Landscape).

Μάλιστα, σε ετήσια βάση υπερτριπλασιάσθηκε το σχετικό ποσό, καθώς από 43 εκατομμύρια ευρώ το 2008/09, έφθασε στα 139 εκατομμύρια το 2018/19.

propoli

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού να δημιουργεί ένα αβέβαιο μέλλον σε σχέση με τα οικονομικά του ποδοσφαίρου, οι επενδύσεις σε υποδομές για την υποστήριξη της ανάπτυξης των παικτών, είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντικές από ποτέ.

Η μελέτη, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των 950 εγκαταστάσεων προπόνησης που χρησιμοποιούνται από 673 συλλόγους στο σύνολο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι πληρωμές αλληλεγγύης διανέμονται μέσω εθνικών ομοσπονδιών σε συλλόγους για να επενδύσουν στα προγράμματα ανάπτυξης των ακαδημιών τους. Σε αυτές, έχουν δικαίωμα μόνο σύλλογοι που δεν συμμετέχουν στους ομίλους Champions και Europa League.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, συνολικά 1.629 σύλλογοι έχουν λάβει χρήματα από τα ταμεία αλληλεγγύης της UEFA την τελευταία δεκαετία, ενώ 53 κορυφαίοι σύλλογοι σε 33 διαφορετικές χώρες, εγκαινίασαν νέα κέντρα προπόνησης τα τελευταία δύο χρόνια με τουλάχιστον 27 ακόμη να είναι σε εξέλιξη.

Η επένδυση από ευρωπαϊκούς συλλόγους κορυφαίων κατηγοριών σε εγκαταστάσεις προπόνησης τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το 76% των συλλόγων με ομάδα γυναικών χρησιμοποιούν την ίδια εγκατάσταση με την ομάδα των ανδρών.

Ο συνολικός εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός ανάπτυξης νέων σε ευρωπαϊκούς συλλόγους κορυφαίων κατηγοριών το 2020 ανέρχεται σε 870 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κορυφαίες 10 χώρες και ο μέσος όρος προϋπολογισμού συλλόγων είναι:

1. Αγγλία     6,1 εκατ ευρώ
2. Γερμανία   5,3 
3. Γαλλία     4,7 
4. Ιταλία     4,6 
5. Ισπανία    3,4 
6. Ρωσία      2,8 
7. Ελβετία    2,7 
8. Ολλανδία   1,9 
9. Πορτογαλία 1,8
10.Βέλγιο     1,7 

Μάλιστα από την έκθεση αυτή, προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο δαπανάται αυτή η χρηματοδότηση, διαφέρει μεταξύ των ομοσπονδιών. Για παράδειγμα, λόγω του κλίματος, οι σύλλογοι στην Φινλανδία, την Σουηδία, την Νορβηγία και την Ρωσία, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τεχνητό χλοοτάπητα στα γήπεδα στο χώρο προπόνησής τους.

Ενώ η επένδυση σε εγκαταστάσεις προπόνησης, ποικίλλει μεταξύ των συλλόγων, το μέσο ποσό του συλλόγου που δόθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ελβετία ανέρχεται σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Δανία, τα Νησιά Φερόε, την Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία και την Σκωτία, το 100% των ομάδων κορυφαίας κατηγορίας έχουν αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις τους την τελευταία δεκαετία.

Αντ. Βαζογιάννης

©Πηγή: amna.gr

Loading