«Το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο»: Λόγια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα (21/4).
Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων ως Ποντίφικας, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για το ποδόσφαιρο, το οποίο έβλεπε ως όχημα για την ειρήνη και την εκπαίδευση.
Από τους συμπατριώτες του Αργεντινούς Μέσι και Μαραντόνα μέχρι τον Ιμπραΐμοβιτς και τον Μπουφόν, ο Χόρχε Μπεργκόλιο έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου στο Βατικανό.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λιονέλ Μέσι ήταν από τους πρώτους που απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα, ενώ εκείνος δεν έκρυψε την προτίμησή του για τον Βραζιλιάνο Πελέ.
«Ένας διαφορετικός, κοντινός, Αργεντινός Πάπας… Αναπαύσου εν ειρήνη Πάπα Φραγκίσκο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram ο Μέσι, παγκόσμιος πρωταθλητής και οκτώ φορές νικητής της «Χρυσής Μπάλας». «Σας ευχαριστούμε που κάνατε τον κόσμο καλύτερο. Θα μας λείψετε.»
Αν και είχε την μπάλα στα πόδια από τα πρώτα του χρόνια στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ο Χόρχε Μπεργκόλιο δεν έλαμψε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο.
Το πάθος του 266ου Πάπα για το ποδόσφαιρο είναι αχώριστο από την προσκόλλησή του με την αγαπημένη του ομάδα Σαν Λορέντσο στο Μπουένος Άιρες και το κατεστραμμένο πλέον στάδιο «Viejo Gasometro», όπου παρακολουθούσε αγώνες με τον πατέρα και τα αδέρφια του.
«Ήταν ρομαντικό, οικογενειακό ποδόσφαιρο», έλεγε. Μετά την εκλογή του το 2013, είχε κρατήσει την κόκκινη και μπλε κάρτα του «socio» (μέλους).
Τα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό τον οδήγησαν να συναντήσει πολλές μεγάλες μάζες στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι οπαδοί της Μαρσέιγ του επιφύλαξαν ακόμη και μια τεράστια έκπληξη, ξεδιπλώνοντας δύο γιγάντια «Tifos» με την εικόνα του στη νότια κερκίδα του σταδίου Vélodrome.
«Αυτό το άθλημα είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων. Αυτή είναι η προσέγγισή του», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) στα τέλη του 2023 ο επίσκοπος Εμανουέλ Γκομπιλιάρντ, εκπρόσωπος του Βατικανού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, επαίνεσε χθες (21/4) ένα «πάθος που καλλιεργήθηκε από τη νεότητά του», ενώ ο σύλλογος του Σαν Λορέντζο ανέφερε ότι θρήνησε «ένα δικό μας».
Μακριά από το να θεωρεί τον αθλητισμό ως αυτοσκοπό, ο Αργεντινός Ιησουίτης προτίμησε να δει το ποδόσφαιρο ως πιθανό φορέα ειρήνης και εκπαίδευσης παρά το βάρος της διαφθοράς και των χρημάτων στη διαχείρισή του.
Το 2014, το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης φιλοξένησε με δική του πρωτοβουλία έναν «διαθρησκευτικό αγώνα» για την ειρήνη.
«Πολλοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο, και το πιστεύω κι εγώ», είπε το 2019. Ήδη από το 2013 υπενθύμισε στους παίκτες τις «κοινωνικές τους ευθύνες» μπροστά στις αντιπροσωπείες των ομάδων της Ιταλίας και της Αργεντινής, προειδοποιώντας για τις υπερβολές του «επιχειρηματικού» ποδοσφαίρου.
Ενέπνευσε ακόμη και το Χόλιγουντ: στην επιτυχημένη ταινία «The Two Popes», που κυκλοφόρησε στο Netflix το 2019, ο πρώην Πάπας Βενέδικτος XVI και ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο παρακολουθούν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ των δύο χωρών τους, Γερμανίας και Αργεντινής.
Σκηνή καθαρά φανταστική, γιατί ο ίδιος ο «Πάπας Φραγκίσκος» είχε παραδεχτεί ότι είχε παρατήσει την τηλεόραση το 1990 από προσωπική επιλογή.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αναφερόταν ποτέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όταν ήταν επαρχιώτης των Ιησουιτών.
«Ο Μαραντόνα, ως παίκτης, ήταν σπουδαίος, αλλά ως άνθρωπος, απέτυχε», είπε σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο στα τέλη του 2023. Σε μια αυτοβιογραφία που δημοσιεύτηκε το 2024, ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο ακόμη και στο «Χέρι του Θεού» του Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986.
Αν και η προσκόλλησή του στα χρώματα της Αργεντινής ήταν εύκολο να μαντέψει κανείς, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας πάντα απέφευγε να πάρει θέση. Το 2022, πριν από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής στο Κατάρ, κάλεσε τον νικητή να πανηγυρίσει με «ταπεινότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ