Με προορισμό το Τόκιο ξεκινά το ταξίδι της η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, στην οποία συμμετέχουν έξι αθλητές σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν και η Αλία Ίσσα, αθλητές που μένουν στην χώρα μας είναι δύο εκ των έξι αθλητών που συμμετέχουν.
Η Αλία Ίσσα με καταγωγή από τη Συρία και γεννημένη στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη γυναικεία συμμετοχή στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Σε πρόσφατες δηλώσεις της σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 20χρονη αθλήτρια αναφέρει «οι πρόσφυγες και οι γυναίκες με αναπηρία να μην κάθονται σπίτι. Να κάνουν αθλητισμό και να συμμετέχουν σε αγώνες» στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα. Η Αλία θα διαγωνιστεί στη ρίψη κορίνας.
Ο Ιμπραήμ Αλ- Χουσεΐν επίσης με καταγωγή από τη Συρία και κάτοικος της χώρας μας θα αγωνιστεί στην κολύμβηση για δεύτερη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού ήταν μέλος και της ομάδας που ταξίδεψε το 2016 στο Ρίο. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει πως «η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο άνοιξε για μένα το δρόμο στον αθλητισμό. Πριν έβλεπα ένα κλειστό δρόμο μπροστά μου. Οι αγώνες στο Ρίο άνοιξαν το δρόμο όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους πρόσφυγες». Προσθέτει πως επιθυμεί «να σταματήσει ο πόλεμος στον κόσμο, το αίμα στο δρόμο και ο κάθε αθλητής να παίζει με την πατρίδα του, με τη σημαία του».
Η πρώτη Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που διαγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς του Ρίο αποτελούταν από δύο μόνο μέλη, τον Ιμπραήμ και τον Σαχράντ Νασαζπούρ από το Ιράν κάτοικος των ΗΠΑ. Ο Νασαζπούρ συμμετέχει και στη φετινή Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων οπού θα διαγωνιστεί στη δισκοβολία.
Η ομάδα του Τόκιο ολοκληρώνεται με τον Παρφέ Χακιζιμάνα, αθλητή του Τάε κβον ντο με καταγωγή το Μπουρουντί και διαμονή στη Ρουάντα, τον Αμπάς Καρίμι, Αφγανό αθλητή της κολύμβησης που ζει στις ΗΠΑ, και τον Ανάς Αλ Χαλίφα, Σύρος πρόσφυγας που ζει στη Γερμανία και θα διαγωνιστεί στο κανό.
Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής δηλώνει πως «αυτοί οι αθλητές δείχνουν πώς ξεκινά η αλλαγή με τον αθλητισμό. Έχουν υποστεί τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους, έφυγαν για την ασφάλειά τους και πραγματοποίησαν επικίνδυνα ταξίδια, ωστόσο παρά τα πολλά εμπόδια που τέθηκαν στο δρόμο τους, έχουν γίνει οι κορυφαίοι αθλητές έτοιμοι να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».
Την ομάδα του Τόκιο τίμησε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, λέγοντας πως: «Αυτοί οι αθλητές, ως άτομα και ως ομάδα στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας και έμπνευσης στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην προώθηση της ένταξης των προσφύγων και των ατόμων με αναπηρία στον πρωταθλητισμό και στη ζωή και ελπίζουμε ότι το παράδειγμά τους θα μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο ένταξης και ισότητας για όλους».
Δείτε επίσης: Περίπου 80.000 άτομα θα ταξιδέψουν στο Τόκιο