Τον Αύγουστο του 2020, η 26χρονη Παραολυμπιονίκης του στίβου στο άλμα εις μήκος, Στέλλα Σμαραγδή, έκανε ελεύθερο κάμπινγκ στη Χαλκιδική με σπασμένο πόδι, απλώς και μόνο για να αποδείξει ότι μπορεί.
Ήταν μόλις έναν μήνα μετά την εγχείρηση που έκανε ύστερα από το συντριπτικό κάταγμα περόνης που υπέστη κατά την προσγείωσή της σε ένα άλμα.
Τότε, πολλοί μιλούσαν για το τέλος τής πολλά υποσχόμενης αθλητικής της καριέρας. Δεν το κρύβει, ακόμη και η ίδια βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από τον αθλητισμό, ταλαιπωρημένη από τους πόνους και την κούραση, και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις σπουδές της στη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Το συναίσθημα της φυγής της από τον αθλητικό χώρο, «διήρκησε για… μόνο λίγα δευτερόλεπτα», επισημαίνει η Σμαραγδή, και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτει, ότι «έχοντας αποφασίσει να παλέψω μέχρι τελικής πτώσεως για την επάνοδό μου», τελικά, όχι μόνο δεν αποχώρησε από τον αθλητισμό, αλλά ετοιμάζει βαλίτσες για την τρίτη της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, μετά το Λονδίνο και το Ρίο Ντε Τζανέϊρο, σε αυτούς στο Τόκιο.
«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκομαι σε οικειοθελή καραντίνα και προπονούμαι με γνώμονα την περίοδο που διανύω, και που πριν τη συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επιτάσσει αποκατάσταση, ξεκούραση, ενυδάτωση και σωστή διατροφή», σημειώνει η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης.
Η 26χρονη «Λιονταρίνα», όπως αποκαλούν χαϊδευτικά συναθλητές και φίλοι την Στέλλα Σμαραγδή, της οποίας η αναπηρία είναι εκ γενετής, μαιευτική παράλυση βραχιόνιου πλέγματος στο δεξί χέρι, αναχωρεί στις 20/8 για το Τόκιο και θα διαγωνισθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, το πρωί.
«Εάν οι αγώνες στο Τόκιο γίνονταν πέρυσι, δεν θα ήμουν παρούσα», επισημαίνει, και προσθέτει: «Η συμμετοχή μου στο Τόκιο είναι ένα θαύμα για το οποίο δούλεψα πολύ σκληρά για να πραγματοποιηθεί. Έτσι το νοιώθω και είμαι ευγνώμων».
Σημειώνεται, ότι με την συμμετοχή της στο Πανευρωπαϊκό ανοιχτού στίβου στην Πολωνία, τον Ιούνιο του 2021, η 26χρονη πρωταθλήτρια, με άλμα 5.27 μέτρα κατετάγη στην τέταρτη θέση, χάνοντας «το αργυρό μετάλλιο για μόλις ένα εκατοστό», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Στις 9 Ιουλίου 2021, η Παραολυμπιονίκης, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ της, στα 5,42 μέτρα, εξασφάλισε την έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το Τόκιο. Υπενθυμίζει ότι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη είναι αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία με άλμα στα 5,91 μέτρα και η τρίτη με 5,59 μέτρα.
«Το μετάλλιο είναι κάτι που θέλω», παραδέχεται η 26χρονη Παραολυμπιονίκης και συνεχίζει: «Προφανώς και θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό στο Τόκιο. Ως αθλήτρια, το μετάλλιο είναι κάτι που θέλω πολύ και θα παλέψω σκληρά για αυτό, παρά την απουσία, και πάλι, του προπονητή μου, Θωμά Παντού».
Λέγοντας ότι ο προπονητής της αποτελεί το «άλλο μου μισό», η 26χρονη άλτρια, θα αναγκασθεί, όπως λέει η ίδια, να προπονηθεί στο Τόκιο, χωρίς να τον έχει στο πλευρό της. «Θα προπονηθώ μόνη μου στο Τόκιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τους Αγώνες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, και προσθέτει ότι «στο πανευρωπαϊκό στην Πολωνία, όπου και πάλι δεν τον είχα μαζί μου, έχασα την τρίτη θέση για ένα εκατοστό. Ως αθλήτρια ψυχολογίας που είμαι, πιστεύω ότι αν ήταν παρών, ίσως και να κατάφερνα να ανέβω στο βάθρο των νικητών».
Όμως, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ο στόχος της Σμαραγδή, είναι να ευχαριστηθεί τον αγώνα στο Τόκιο και να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.
«Οι συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πρωτόγνωρες και φυσικά αυτό επηρεάζει την ψυχολογία όλων των αθλητών. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στην πανδημία, να μπορέσουμε να προσαρμοσθούμε στο κλίμα που υπάρχει εκεί και εύχομαι πραγματικά να μπορέσουμε όλοι μας να αγωνισθούμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», σημειώνει η 26χρονη πρωταθλήτρια.
‘Αλλωστε, με «δύναμη το χέρι μου» αυτό που κρατά και μοιράζεται με τους ανθρώπους γύρω της είναι πως «όταν κάτι το θέλουμε πολύ, πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με τις δυσκολίες που συναντάμε, έτσι ώστε να καταφέρνουμε να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του στόχου μας».
Ήταν έρωτας, από το…πρώτο άλμα στο σκάμμα
Η Σμαραγδή, δοκίμασε να ασχοληθεί με την κολύμβηση, αλλά κατάλαβε γρήγορα ότι το υγρό στοιχείο δεν της ταιριάζει. «Νοιώθω μια αποστροφή για το νερό. Ακόμη και σήμερα, όταν βουτώ κλείνω τη μύτη μου», εξηγεί η 26χρονη Παραολυμπιονίκης.
Μάλιστα, παρόλο που δοκίμασε και ομαδικό άθλημα, το χάντμπολ, γρήγορα κατάλαβε ότι «θέλω να είμαι η μόνη υπεύθυνη, τόσο για τις επιτυχίες, όσο και για τις αποτυχίες μου».
Αυτό που ήξερε στα δέκα της χρόνια, όπως λέει με σιγουριά ακόμη και σήμερα, είναι ότι «ήθελα και θέλω να τρέχω». Έτσι, όταν την είδαν κάποιοι προπονητές την περίοδο που ακόμη πήγαινε στο δημοτικό σχολείο, της έδωσαν το κίνητρο και την ευκαιρία να δοκιμάσει τα αγωνίσματα του στίβου και «βρήκα τον έρωτά μου».
Το άλμα εις μήκος «ήταν έρωτας με το πρώτο άλμα στο σκάμμα», σημειώνει, και αναγνωρίζει ότι «χάρη στον στίβο αναδείχθηκε ένα κομμάτι του χαρακτήρα μου, που δεν ξέρω εάν θα το ανακάλυπτα διαφορετικά».
Η Στέλλα Σμαραγδή γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1995 στην Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από την Νικήτη Χαλκιδικής, ενώ οι γονείς της είναι καθηγητές φυσικής αγωγής.
Αρχισε τον αθλητισμό το 2005 και το 2008 πήρε πρώτη φορά μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ. Το 2009 κατέκτησε τα πρώτα διεθνή τρόπαια, κερδίζοντας μια πρώτη και μια τρίτη θέση σε διεθνείς διοργανώσεις στην Τυνησία, στα 100μ και στο άλμα εις μήκος, αντίστοιχα. Το 2014 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σουόνσι της Ουαλίας, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και το χάλκινο στα 100 μέτρα.
Την ίδια χρονιά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων, την ανέδειξε αθλήτρια της χρονιάς για τις επιτυχίες της.
Τα δύο αργυρά και το ένα χάλκινο μετάλλια «είναι οι κορυφαίες στιγμές μου», σημειώνει η Ελληνίδα Παραολυμπιονίκης, και υπογραμμίζει «την απεριόριστη χαρά του κάθε αθλητή να φορά το εθνόσημο και να βρίσκεται σε μια θέση στο βάθρο».
- Ο Τραμπ προειδοποιεί για ενδεχόμενους δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες
- Ο Χάρι Στάιλς και η ιστορία του ghosting στην Τζέιντ Θίρλγουολ
- Νικήτας Κακλαμάνης: Έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της Βουλής
- Νέες αποκαλύψεις για τη διατροφή των αρχαίων προγόνων μας: Ήταν οι Αυστραλοπίθηκοι κυρίως φυτοφάγοι;
- Εργαζόμενοι και διευθύνοντες σύμβουλοι: Το επιβλητικό χάσμα αποδοχών στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr