Παράταση προθεσμιών εγγραφής στο Μητρώο και αποσύνδεσή του από τις εκλογές των ομοσπονδιών, ζητά η ΕΟΕ

Παράταση προθεσμιών εγγραφής στο Μητρώο και αποσύνδεσή του από τις εκλογές των ομοσπονδιών, ζητά η ΕΟΕ

Παράταση ως το τέλος του 2021 για την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ και αποσύνδεσή της από το δικαίωμα συμμετοχής στις επικείμενες αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών, ζητά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή από την Πολιτεία. Η ΕΟΕ με ανακοίνωσή της στρέφεται κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο κατηγορεί για «εξαιρετικά προσβλητικές αναφορές εις βάρος του συνολικού οικοδομήματος του Αθλητικού Κινήματος της χώρας μας», καθώς και για «συστηματική εργαλειοποίηση των αθλητών», για τους οποίους επισημαίνει ότι «δεν διαθέτουν εμπειρία αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης των ομοσπονδιών».

Ο ΕΟΕ ζητά να γίνουν οι εκλογές στις ομοσπονδίες με βάση τα υπόλοιπα δύο κριτήρια του νόμου (Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και αριθμός αθλουμένων την τελευταία τριετία) και μάλιστα ζητά από τις ομοσπονδίες-μέλη της να της αποστείλουν τους σχετικούς καταλόγους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΕ:

«Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κατά την τελευταία συνεδρίασή της συζήτησε το περιεχόμενο των πρόσφατων, εξαιρετικά προσβλητικών, αναφορών του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Ε.Αυγενάκη, εις βάρος του συνολικού οικοδομήματος του Αθλητικού Κινήματος της χώρας μας, αλλά και όσων διαχρονικά το υπηρετούν σε κάθε επίπεδό του.

Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επισημαίνει τα εξής:

Η νομιμότητα των αθλητικών σωματείων αποδεικνύεται από την ύπαρξη του κωδικού της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης τους από τη ΓΓΑ και την διαρκή αθλητική τους δραστηριότητα, όπως αυτά περιγράφονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τον Αθλητισμό και υλοποιούνται με διαδικασίες τις οποίες η Πολιτεία εφαρμόζει ή εποπτεύει.

Βάσει των καταστατικών τους, αλλά και των υφιστάμενων Νόμων του Κράτους για τον Αθλητισμό, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες δεν έχουν καμία δικαιοδοσία στον έλεγχο των οικονομικών των σωματείων-μελών τους. Αντίθετα, δια Νόμου, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η άσκηση του συγκεκριμένου οικονομικού ελέγχου, σε ετήσια βάση και όχι μόνον προ των αρχαιρεσιών των Ομοσπονδιών.

Όλες οι Ομοσπονδίες, ανεξαρτήτως της προέλευσης των εσόδων τους, έχουν εναρμονιστεί με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Η ένδεια στην αγορά εργασίας των επαγγελματιών προπονητών όλων των Αθλημάτων οφείλεται στην άρνηση της ΓΓΑ, την τελευταία 10ετία, να οργανώσει τις αντίστοιχες σχολές, αλλά και να εγκρίνει τον κανονισμό προπονητών που ετησίως υπέβαλε κάθε ομοσπονδία. Εντός αυτού του εξαιρετικά περιορισμένου πλαισίου, που προφανώς δεν υπαγορεύεται από τις επιλογές του Αθλητικού Κινήματος, καλούνται τα σωματεία να στελεχωθούν με προπονητές.

Η συστηματική εργαλειοποίηση των αθλητών, οι οποίοι δεν διαθέτουν εμπειρία αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης των ομοσπονδιών και δεν γνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες που καθημερινά προκύπτουν τόσο στην προσπάθεια ανάπτυξης των ίδιων των αθλημάτων τους, όσο και της ίδιας της δικής τους αθλητικής προετοιμασίας, ουδόλως συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Αθλητισμού της χώρας, αντιθέτως επιφυλάσσει μόνο καταστροφικές συνέπειες στον χώρο κάθε Αθλήματος.

Εν κατακλείδι: ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ελληνικός Αθλητισμός, τα τελευταία 35 χρόνια, είναι ο κορυφαίος πρεσβευτής της Ελλάδας, έχοντας να επιδείξει αμέτρητες, αξέχαστες και ιστορικές επιτυχίες Ολυμπιακού επιπέδου και παγκόσμιας εμβέλειας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οι άνθρωποί του, δε, δικαιούνται να υπερηφανεύονται και για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην οποία οι Έλληνες αθλητικοί παράγοντες και οι εθνικές ομοσπονδίες είχαν τεράστια συμβολή, γι΄ αυτό άλλωστε και οι ίδιοι άνθρωποι έπαιξαν -και παίζουν ακόμα- σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Κατόπιν τούτων, αλλά και μετά την επιβολή νέου lock down στη χώρα, η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ζητά από τον Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού:

Οι αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών να γίνουν με βάση τα δύο από τα τρία στοιχεία που προβλέπει ο Ν. 4726/20, δηλαδή την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και τον προβλεπόμενο αριθμό αθλουμένων στα 3 τελευταία ημερολογιακά έτη.

Να δοθεί περιθώριο στα αθλητικά σωματεία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους στο υπό σύσταση Αθλητικό Μητρώο μέχρι το τέλος του 2021.

Να ζητηθεί από τις ομοσπονδίες – μέλη της ΕΟΕ να στείλουν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον αριθμό των σωματείων που έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, καθώς και πόσα απ’ αυτά έχουν τον απαραίτητο αριθμό αθλουμένων στη τελευταία 3ετία όπως προβλέπει ο Νόμος».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play