Η τρανσέξουαλ Ιταλίδα σπρίντερ Βαλεντίνα Περτίλο, με προβλήματα όρασης, δήλωσε ότι ένιωθε ευπρόσδεκτη από τους συναθλητές της κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία.
Η 51χρονη σπρίντερ, η οποία προχώρησε σε διαδικασία μετάβασης φύλου το 2019, έφτασε στους ημιτελικούς της Τ12 στα 200 και 400 μέτρα στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Η συμμετοχή της Περτίλο επικρίθηκε, με τη συγγραφέα JK Ρόουλινγκ -γνωστή από το Χάρι Πότερ- να την χαρακτηρίζει «ξεχωριστή και περήφανη απατεώνα». Ωστόσο, η Ιταλίδα δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Times» ότι η υποστήριξη που συνάντησε στο «Stade de France» ήταν ενθαρρυντική:
«Ήταν η τέλεια ζωή. Ήταν όμορφη. Με υποδέχτηκαν όλοι», δήλωσε η Περτίλο καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από το χωριό για τελευταία φορά. «Εξω, ξέρουμε ότι δεν θα είναι το ίδιο. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής για τα τρανς άτομα».
Έχοντας ήδη υποστεί παρενόχληση στο σπίτι, η Περτίλο είπε ότι περίμενε κάποια αντίδραση, αλλά υποστήριξε ότι οποιαδήποτε τρανσφοβία στον αθλητισμό είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας φόβου:
«Η JK Ρόουλινγκ ανησυχεί μόνο για το γεγονός ότι χρησιμοποιώ τη γυναικεία τουαλέτα, αλλά δεν ξέρει τίποτα για μένα», πρόσθεσε, η πρώτη τρανς γυναίκα που συμμετείχε σε διεθνές παραολυμπιακό πρωτάθλημα γυναικών.
«Κι μόνο ένα άτομο ανοιχτά τρανσέξουαλ έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, εγώ. Οπότε όλος αυτός ο φόβος ότι τα τρανς άτομα θα καταστρέψουν τον κόσμο του γυναικείου αθλητισμού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι πολλοί άνδρες θα πήγαιναν να διαγωνιστούν ως γυναίκες μόνο και μόνο για να μπορέσουν να κερδίσουν, αλλά αυτό δεν συνέβη καθόλου. Είναι απλώς τρανσφοβία.»
Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) επιβεβαίωσε ότι η Ολλανδή δισκοβόλος Ίνγκριντ φαν Κράνεν ήταν η πρώτη διεμφυλική Παραολυμπιονίκης, η οποία αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και πέθανε το 2021.
Η κατάσταση με τη Φαν Κράνεν διέφερε σημαντικά, καθώς η μετάβασή της δεν ήταν ανοιχτά γνωστή.
Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση γύρω από τους τρανς αθλητές έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή.
Τα όργανα διοίκησης πολλών αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλητές σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.
Ωστόσο, η IPC επιτρέπει στις ομοσπονδίες να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές και η World Para Athletics επιτρέπει σε ένα άτομο που αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα να αγωνιστεί στην κατηγορία για την οποία η αναπηρία τους πληροί τις προϋποθέσεις.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ανδρική εφηβεία παρέχει στους αθλητές ένα τεράστιο μυοσκελετικό πλεονέκτημα το οποίο η μετάβαση δεν μετριάζει.
Οι ομάδες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ αναφέρουν ότι ο αποκλεισμός τρανς αθλητών συνιστά διάκριση και ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της μετάβασης στην αθλητική απόδοση.