Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να πάρουν θέση χωρίς να τιμωρηθούν, όπως υποστήριξε τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) ο Βρετανός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Ανταμ Πίτι, ως απάντηση στην απαγόρευση διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων του Τόκιο.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε πρόσφατα ότι τη ότι διατηρεί τον «Κανόνα 50» που απαγορεύει κάθε είδους «διαδήλωση ή πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα» στις εγκαταστάσεις και σε άλλες Ολυμπιακές περιοχές.
Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν σε περίπτωση που γονατίσουν ή, να υψώσουν την γροθιά τους, προκειμένου να να ενισχύσουν τη φυλετική ισότητα.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, όπως επίσης έχουν το δικαίωμα να το κάνουν όπου θέλουν. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους επιβάλουμε πρόστιμο για την έκφραση των απόψεών τους», δήλωσε ο Πίτι στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της βρετανικής ομάδας κολύμβησης.
«Όπως και για μένα τώρα, δεν θα ήθελα να μου επιβληθεί πρόστιμο επειδή το λέω. Αλλά να είναι όλα με ισορροπία», πρόσθεσε ο Πίτι.
Στη συνέχεια ανέφερε το πιθανό παράδειγμα ενός νικητή χρυσού μετάλλου που παίρνει την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί στο βάθρο και ταυτόχρονα ν΄ αφαιρεί την προσοχή από τους αθλητές του ασημένιου και χάλκινου μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς.
«Υπάρχει μια πολύ ωραία γραμμή, αλλά υπάρχουν τόσο πολλά ζητήματα στον κόσμο, καθώς δεν θέλετε να αφαιρέσετε το δικαίωμα αυτών των αθλητών να διαμαρτυρηθούν», δήλωσε ο Βρετανός κολυμβητής.
Ο συναθλητής του, Ντάνκαν Σκοτ, προειδοποιήθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία (FINA) αφού αρνήθηκε να μοιραστεί το βάθρο ή να σφίξει το χέρι του Σινγκ Γιανγκ της Κίνας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019, λόγω μιας διαμάχης για ντόπινγκ.
Ο Σκοτ, ο οποίος επελέγη για το Τόκιο, συμφώνησε με τον Πίτι: «Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο κάποιος θα ήθελε να διαμαρτυρηθεί. Δεν πρόκειται απλώς να το κάνουν για το τίποτα. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι στο βάθρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός αποστολής της βρετανικής ομάδας, Μαρκ Ίνγκλαντ, δήλωσε ότι υπήρξε κάλεσμα από περίπου 300 Βρετανούς αθλητές πριν από λίγους μήνες και πιθανότατα ένας δεύτερος «ολοκληρωμένος και ανοιχτός διάλογος» τον Μάιο.
«Θα ακούσουμε τι έχουν να πουν και τι θέλουν να κάνουν», υποστήριξε και συνέχισε: «Είναι πραγματικά σημαντικό να βρούμε μια λύση και μια κοινή διαδρομή για εκείνους τους αθλητές της ομάδας που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να είναι μέσα στην καρδιά τους.»