Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν σήμερα (4/10) στο ποδόσφαιρο, με… συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν -29 χρόνια μετά- σε μία «υπόθεση Μποσμάν Νο.2».
Όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά ο -59χρονος πλέον- περίφημος Ζαν-Λουί Ντιπόν, αναφερόμενος στην απόφαση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Λασανά Ντιαρά, σύμφωνα με την οποία οι κανόνες της FIFA που ρυθμίζουν την αγορά μεταγραφών είναι ασυμβίβαστοι με την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και των ποδοσφαιριστών. Μια απόφαση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις μεταγραφές στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μετά τον Δεκέμβριο του 1995 και την «υπόθεση Μποσμαν», φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ αναγνωρίζει την πιθανότητα αποχώρησης ενός ποδοσφαιριστή από έναν σύλλογο ανεξάρτητα από τη διάρκεια του συμβολαίου, με το σύλλογο να μπορεί να απαιτήσει σημαντικά χρήματα.
Τώρα, όπως και τότε, είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος πώς θα αλλάξει το μεταγραφικό σύστημα μετά την απόφαση Ντιαρά, είναι πολύ νωρίς. Μονοετή συμβόλαια: «Προχωρώντας στον σχεδιασμό -σήμερα μόνο εικονικό- του αυριανού ποδοσφαίρου, η πρώτη συνέπεια που έρχεται στο μυαλό είναι ότι τα συμβόλαια των παικτών θα ισχύουν όλα για ένα χρόνο. Τι νόημα θα είχε η προσφορά πολυετών συμφωνιών εάν ένας παίκτης μπορεί να αποδεσμευτεί μετά από 12 μήνες;» αναφέρεται. Η έννοια του ελεύθερου παίκτη κινδυνεύει να εκλείψει, ενώ οι εγγεγραμμένοι παίκτες ενδέχεται να θεωρούνται όλοι «ελεύθεροι».
Επίσης, θα κινδύνευαν να «εξαφανιστούν» οι αξιολογήσεις των παικτών, καθώς οι σύλλογοι θα πλήρωναν μόνο τους επαγγελματίες και όχι τον σύλλογο στον οποίο ανήκουν. Αυτή η κατάσταση θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ειδικά για μικρότερες ομάδες, που εστιάζουν στις ακαδημίες τους. Η απόφαση για παίκτες εκτός ΕΕ: Σήμερα, ένας παίκτης μπορεί να είναι ελεύθερος να συμφωνήσει με μια νέα ομάδα από την 1η Ιανουαρίου της τρέχουσας σεζόν. Ανάλογα με την απόφαση Ντιαρά, θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της κατάστασης αυτής.
Ο ρόλος των μάνατζερ θα ενισχυθεί, καθώς θα μπορέσουν να πιέσουν τους παίκτες για καλύτερους όρους με την απειλή της απόλυσης στο τέλος κάθε σεζόν. Το πιθανό μειονέκτημα είναι ότι οι ποδοσφαιριστές θα γίνουν πιο ευάλωτοι με μόνο ετήσια συμβόλαια, καθώς η καριέρα τους θα εξαρτάται από τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση.
Οι νέοι κανόνες: Για να συμβεί μία νέα επανάσταση στη μεταγραφική αγορά, θα απαιτηθεί μια νέα ρύθμιση, πιθανόν εμπνευσμένη από το ΝΒΑ, που εφαρμόζει ανώτατο όριο αποδοχών. Όμως, είναι νωρίς να γίνουν υποθέσεις για το πώς και εάν θα αλλάξει ο κόσμος του ποδοσφαίρου.
Η περίπτωση Ντιαρά: Μετά την αποχώρησή του από τη ρωσική Αντζί Ματσκαλά, ο Ντιαρά υπέγραψε για τρία χρόνια με τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2013, αλλά το συμβόλαιο του τερματίστηκε επειδή ο σύλλογος ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία. Ο Ντιαρά αμφισβήτησε αυτή την απόφαση και τελικά δικαιώθηκε σε βελγικό δικαστήριο το 2017, αναγνωρίζοντας ότι οι κανόνες της FIFA τον εμπόδισαν να μετακομίσει σε νέο σύλλογο.
Η FIFA αρνήθηκε να εκδώσει Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφών (ITC), εμποδίζοντας έτσι τη Σαρλερουά να εγγράψει τον Ντιαρά στη βελγική ομοσπονδία.