Τουλάχιστον 40 αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε σήμερα (6/9) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Δεν είναι εκπληκτικό να παρατηρούμε μολυσμένους αθλητές, καθώς ο ιός μεταδίδεται γρήγορα σε πολλές χώρες», δήλωσε η Δρ Μαρία φαν Κέρκοβε, επικεφαλής τμήματος ετοιμότητας για επιδημίες και πανδημίες του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Κατά τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τουλάχιστον 40 αθλητές βρέθηκαν θετικοί», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι η ΔΟΕ, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, «είχε εξετάσει διάφορες προσεγγίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν» κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έκανε «τα κατάλληλα βήματα». Τόνισε ότι ο ιός είναι «ακόμα πολύ παρών» σε όλο τον κόσμο, κυκλοφορώντας «σε όλες τις χώρες».
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον ΠΟΥ μέσω του συστήματος επιτήρησης σε 84 χώρες δείχνουν αύξηση του ποσοστού θετικών τεστ τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η αύξηση «οδήγησε σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε αρκετές χώρες», δήλωσε. «Συνολικά, το ποσοστό των θετικών τεστ ξεπερνά το 10%, ωστόσο ποικίλλει ανά περιοχή», με παραδείγματος χάριν ποσοστό μεγαλύτερο από 20% στην Ευρώπη, διευκρίνισε.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση των λυμάτων υποδεικνύει ότι η κυκλοφορία του ιού είναι «2 έως 20 φορές υψηλότερη από αυτή που αναφέρεται επί του παρόντος». «Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, προσδιορίζοντας όλους μας σε κίνδυνο εμφάνισης πιο επικίνδυνων ιών που μπορεί να παρακάμπτουν την παρακολούθησή μας», προειδοποίησε.
Επεσήμανε ότι τα τόσο υψηλά κρούσματα Covid-19 «δεν είναι συνηθισμένα» αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι οι επιδημίες αναπνευστικών ιών τείνουν να αυξάνονται τη χειμερινή περίοδο.
Ο ΠΟΥ συνεχίζει να καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την παρακολούθηση του ιού και τους πληθυσμούς να προσπαθήσουν να προστατευθούν, μεταξύ άλλων μέσω του εμβολιασμού. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει από την περίοδο 2020-2022, καθώς πλέον υπάρχουν θεραπείες, εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου και εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι ο ΠΟΥ έχει παρατηρήσει μια ανησυχητική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης τα τελευταία δύο χρόνια: «Είναι επείγον να διορθωθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η κ. Φαν Κέρκοβε.