Πούτιν: Η ΔΟΕ ακολουθεί πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), καταγγέλλοντάς την για την απόφασή της να αποκλείσει τη Ρωσία από το Ολυμπιακό κίνημα. Κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο πολιτικής επιρροής, διάκρισης και ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απέρριψε την αίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει περιφερειακούς φορείς από τέσσερις περιοχές που η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία.

propoli

«Χάρη σε ορισμένους από τους ηγέτες της σύγχρονης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μάθαμε ότι η πρόσκληση στους Αγώνες δεν είναι άνευ όρων δικαίωμα των καλύτερων αθλητών, αλλά ένα είδος προνομίου και μπορεί να κερδηθεί όχι με αθλητικά αποτελέσματα, αλλά με πολιτικά αποτελέσματα. Πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό», είπε ο Πούτιν στο συνέδριο «Russia-Sporting Power» στην πόλη Περμ στα Ουράλια.

«Και ότι οι ίδιοι οι Αγώνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Και μάλιστα ως μέσο για ρατσιστικές, εθνοτικές διακρίσεις», πρόσθεσε.

Η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Ολυμπιακό κίνημα από τους δικούς της Χειμερινούς Αγώνες στο Σότσι το 2014, όπου οι αθλητές της διαπιστώθηκε ότι επωφελήθηκαν για χρόνια από ένα μεγάλης κλίμακας κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.


Ως αποτέλεσμα, από το 2018, οι Ρώσοι που θεωρούνται που δεν έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε ντόπινγκ επιτρέπεται να αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο υπό ουδέτερη σημαία.
Η ΔΟΕ δεν είπε την περασμένη εβδομάδα εάν θα γίνουν δεκτοί στο Παρίσι 2024.

Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τις νέες πολυεθνικές εκδηλώσεις μεταξύ μη δυτικών κρατών με τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων που διοργανώνει η ομάδα BRICS των αναδυόμενων χωρών στην πόλη Καζάν τον επόμενο χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο ανακοίνωσε σχέδια για ένα νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που θα περιλαμβάνει 10 ομάδες από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, υποσχόμενος να επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (31,2 εκατομμύρια ευρώ) σε αθλητικές υποδομές εκεί.

Ο Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο Περμ ότι το βασικό τώρα είναι να προετοιμαστούν οι αθλητές για τους Αγώνες του 2028.


«Είμαι βέβαιος ότι, μέχρι τότε, οι αθλητές μας θα μπορούν να συμμετέχουν ως μια ολοκληρωμένη ομάδα», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Zvezda».

Δείτε επίσης: Π. Ρουμελιώτης: Ένα ατύχημα μπορεί να φέρει γενικότερη κρίση και μια ανάφλεξη με τρομακτικές συνέπειες για όλους

Loading