Πυγμαχία: Αντιπαραθέσεις με την Κελίφ, αποχώρηση της Καρίνι, αντιδράσεις της Μελόνι, απάντηση της ΔΟΕ

Πυγμαχία: Αντιπαραθέσεις με την Κελίφ, αποχώρηση της Καρίνι, αντιδράσεις της Μελόνι, απάντηση της ΔΟΕ

Η Ιταλίδα πυγμάχος Άτζελα Καρίνι αποφάσισε να αποχωρήσει από τον αγώνα της στα 66 κιλά εναντίον της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ, μόλις 46 δευτερόλεπτα από την αρχή της φάσης των «16» σήμερα (1/8), και δηλώνει ότι δεν θεωρεί αυτή την αναμέτρηση ως ήττα.

Η Κελίφ έχει προσελκύσει την προσοχή λόγω της αποτυχίας της σε τεστ καταλληλότητας φύλου σε ένα τουρνουά πέρυσι.

Η αποθέωση της Κελίφ και ο αποκλεισμός της από το Νέο Δελχί

Η Κελίφ εισήλθε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού υποδεχόμενη θερμές επευφημίες από οπαδούς που κρατούσαν σημαίες της Αλγερίας.

Αυτή η ασημένια Ολυμπιονίκης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, διότι δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), που απαγορεύουν στους αθλητές με χρωμοσώματα XY να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

Ωστόσο, κρίθηκε ότι είναι κατάλληλη για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η αποχώρηση της Καρίνι και τα δάκρυά της

Στον σημερινό αγώνα, η Καρίνι, η οποία είναι έξι εκατοστά κοντύτερη από την Κελίφ, ζήτησε από τον προπονητή της να διορθώσει την κάσκα της μετά από 30 δευτερόλεπτα. Μετά από λίγο, αποφάσισε να επιστρέψει στη γωνία της και να σταματήσει, φεύγοντας γρήγορα από το ρινγκ.

Αργότερα εξέφρασε ότι πήρε αυτή την απόφαση λόγω έντονου πόνου στη μύτη της.

«Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πίστη», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Καρίνι. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να συνεχίσω την πάλη. Για μένα, δεν είναι ήττα. Όταν σκαρφαλώνεις στα σχοινιά, είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», πρόσθεσε.

«Ανεξαρτήτως όλων, είναι εντάξει, μια χαρά είναι έτσι. Δεν έχασα απόψε. Έκανα απλά τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Πάντα ήμουν πολύ ενστικτώδης. Όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι η ωριμότητα να καταλάβεις πότε να σταματήσεις. Είναι η ωριμότητα να πεις, εντάξει, φτάνει.

Αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν ισότιμος:

«Πιστεύω ότι οι αθλητές με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών», ανέφερε η Μελόνι.

«Και όχι επειδή επιθυμείς να διακρίνεις κάποιον, αλλά για να προστατεύσεις το δικαίωμα των αθλητών να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Ο αγώνας της Καρίνι και της Κελίφ έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην Ιταλία, με τον υπουργό Οικογένειας, Εουτζένια Ροκέλα, και τον υπουργό Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι, να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους κανόνες επιλεξιμότητας. Με την ερώτηση εάν αισθάνθηκε πίεση από τα όσα προηγήθηκαν, η Καρίνι απάντησε: «Δεν το έκανα. Για μένα, δεν ήταν γεγονότα που με σταμάτησαν ψυχικά.

Μπήκα στο ρινγκ και δήλωσα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξαρτήτως του ατόμου που βρίσκεται απέναντί μου, που δεν με απασχολούσε τη δεδομένη στιγμή. Έπρεπε να καταβάλω τον καλύτερο εαυτό μου. Έτσι, με όλα τα ζητήματα, δεν με ενδιέφεραν ποτέ. Μπήκα και ήθελα απλώς να κερδίσω».

Η προστασία της ΔΟΕ στην πυγμαχία

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια αθλήματα έχουν περιορίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα τεστοστερόνης για αθλητές που συμμετέχουν σε γυναικείες διοργανώσεις, ενώ άλλα απαγορεύουν την συμμετοχή σε όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

Η πυγμαχία διευθύνεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως ο παγκόσμιος αθλητικός οργανισμός λόγω των αποτυχιών στην εφαρμογή αρχών διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η ΔΟΕ βοήθησε στην κατεύθυνση της Κελίφ καθώς και της διπλής παγκόσμιας πρωταθλήτριας της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για τον ίδιο λόγο, απαγορευμένης συμμετοχής στους Αγώνες.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι εμπλέκονται πραγματικοί άνθρωποι και μιλάμε για πραγματικές ανθρώπινες ζωές εδώ», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν αγωνιστεί και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο γυναικείο αγώνισμα. Έχουν χάσει και έχουν κερδίσει άλλες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.»

Η απόφαση της ΔΟΕ έχει προκαλέσει σάλο πριν από τους Αγώνες, με προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αντιπάλων των πυγμάχων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading