Πυγμαχία: Διαμάχη με την Κελίφ, αποχώρηση της Καρίνι, αντιδράσεις από Μελόνι, η θέση της ΔΟΕ

Πυγμαχία: Διαμάχη με την Κελίφ, αποχώρηση της Καρίνι, αντιδράσεις από Μελόνι, η θέση της ΔΟΕ

 Η Ιταλή πυγμάχος Άτζελα Καρίνι, η οποία αποχώρησε σήμερα (1/8) από τον αγώνα της στα 66 κιλά στη φάση των «16» εναντίον της Αλγερινής Ιμανί Κελίφ, έπειτα από μόλις 46 δευτερόλεπτα, δηλώνει ότι δεν θεωρεί αυτήν την αναμέτρηση ως ήττα.

 Η αντίπαλός της, Κελίφ, έχει βρεθεί στο προσκήνιο εξαιτίας της αποτυχίας της σε τεστ καταλληλότητας φύλου σε πραγματοποιηθείσες διοργανώσεις πέρυσι.

Η αποθέωση της Κελίφ και ο αποκλεισμός της από το Νέο Δελχί

 Η Κελίφ εισήλθε στην κατάμεστη αρένα του Βόρειου Παρισιού με έντονες επευφημίες από τους υποστηρικτές της που κρατούσαν σημαίες της Αλγερίας.

 Η ασημένια Ολυμπιονίκης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αποκλείστηκε λίγο πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), που απαγορεύουν σε αθλητές με χρωμοσώματα XY να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών.

 Ωστόσο, κρίθηκε κατάλληλη για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που διοργανώνονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η εγκατάλειψη της Καρίνι και τα δάκρυά της

 Στον αγώνα, η Καρίνι, η οποία είναι έξι εκατοστά πιο κοντή από την Αλγερινή, προσέγγισε τον προπονητή της 30 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη για να προσαρμόσει την κάσκα της. Ωστόσο, μετά από λίγο, επέστρεψε στη γωνία της και σταμάτησε, αποχωρώντας γρήγορα από το ρινγκ.

 Αργότερα, εξήγησε ότι αποφάσισε να μην συνεχίσει την αναμέτρηση λόγω έντονου πόνου στη μύτη της.

 «Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πίστη», δήλωσε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να αγωνιστώ άλλο. Για μένα, αυτό δεν είναι ήττα. Όταν σκαρφαλώνεις σε αυτά τα σχοινιά, είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», πρόσθεσε.

 «Ανεξάρτητα από όλα, είναι εντάξει, μια χαρά έτσι. Δεν έχασα σήμερα. Έκανα απλώς τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πολέμησα. Δεν τα κατάφερα. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά και με σπασμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Πάντα ήμουν πολύ ενστικτώδης. Και όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Είναι θέμα ωριμότητας να σταματάς. Είναι θέμα ωριμότητας να λες, ‘εντάξει, φτάνει’.

Αντιδράσεις από Μελόνι και Ιταλούς υπουργούς

 Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον της Κελίφ δεν ήταν διαγωνισμός μεταξύ ίσων:

 «Πιστεύω ότι οι αθλητές με ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι.

 «Όχι από επιθυμία να διακριθούν σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατευτεί το δικαίωμα των αθλητών να αγωνίζονται με ίσους όρους».

 Ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ έχει προκληθεί πολλές συζητήσεις στην Ιταλία, με την υπουργό Οικογένειας, Εουτζένια Ροκέλα, και τον υπουργό Αθλητισμού, Αντρέα Αμπόντι, να εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τις κανόνες επιλεξιμότητας την Τετάρτη.

 Ερωτηθείσα αν αισθάνθηκε πίεση λόγω των γεγονότων, η Καρίνι ανέφερε: «Όχι, δεν ένιωσα. Για μένα, αυτά δεν ήταν πράγματα που με εμπόδιζαν ψυχικά.

 Εισήλθα στο ρινγκ και είπα, θα δώσω ό,τι έχω, ανεξαρτήτως του ατόμου απέναντί μου, με το οποίο δεν με απασχολεί. Έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Έτσι, όσον αφορά όλες τις διαμάχες, ποτέ δεν μου έκαναν εντύπωση. Εισήλθα και ήθελα απλώς να κερδίσω».

Η «ομπρέλα» της ΔΟΕ στην πυγμαχία

 Να αναφερθεί ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα τεστοστερόνης για αθλητές σε γυναικείες κατηγορίες, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

 Η πυγμαχία διέπεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως η παγκόσμια αθλητική οργάνωση λόγω παρατυπιών στη διακυβέρνηση και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

 Η ΔΟΕ έδωσε άδεια στην Κελίφ καθώς και στη διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, η οποία υπέστη απώλεια του χάλκινου μεταλλίου της πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια για τον ίδιο λόγο, να συμμετάσχει στους Αγώνες.

 «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτό αφορά αληθινούς ανθρώπους και μιλάμε για αληθινές ζωές εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, την Πέμπτη.

 «Αγωνίζονται και συνεχίζουν να αγωνίζονται στο γυναικείο αγώνισμα. Άλλες γυναίκες έχουν χάσει και έχουν κερδίσει πολλά αυτά τα χρόνια».

 Η απόφαση της ΔΟΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις πριν από τους Αγώνες, με κάποιες προειδοποιήσεις να εστιάζουν σε ανησυχίες για την ασφάλεια των αντιπάλων των πυγμάχων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading