Ρεκόρ από μετάλλια για την Ελλάδα στο Καζάν

Ρεκόρ από μετάλλια για την Ελλάδα στο Καζάν

Επιτυχημένη ήταν η παρουσία της ελληνικής αποστολής, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα, που ολοκληρώθηκε σήμερα (7/11) στο Καζάν.

Όχι μόνο για τα πέντε μετάλλια, που αποτελούν ρεκόρ για τη χώρα μας στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά κυρίως επειδή και οι έξι αθλητές μας υπερέβαλαν εαυτόν, βελτίωσαν (ή σε κάποιες περιπτώσεις συνέτριψαν) τα ατομικά τους ρεκόρ και ανταποκρίθηκαν σε συνθήκες συναγωνισμού, που σε μερικά αγωνίσματα τουλάχιστον ήταν υψηλός.

Ο Ανδρέας Βαζαίος ήταν για άλλη μία φορά ο πρωταγωνιστής, καθώς η 25άρα πισίνα αποτελεί το «φόρτε» του. Ο πρωταθλητής του Αλέξανδρου Νικολόπουλου υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 200μ. μικτή και πρόσθεσε ένα ασημένιο στα 100μ. μικτή (με πανελλήνιο ρεκόρ στον ημιτελικό), φτάνοντας συνολικά τα οκτώ μετάλλια σε Ευρωπαϊκά μικρής πισίνας. Αν δεν τον εμπόδιζε το νέο πρόγραμμα της LEN, θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλο ένα στα 200μ πεταλούδα, τα οποία προτίμησε να προσπεράσει, αφού διεξάγονταν τις ίδιες ημέρες με τα 200μ. μικτή.

Η Αννα Ντουντουνάκη ξεκίνησε την… εκτόξευσή της στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2019 και συνεχίζει. Στο Καζάν ανέβηκε ένα σκαλί πιο ψηλά σε σχέση με τη Γλασκώβη, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα, αλλά πήρε κι ένα εν πολλοίς απρόσμενο χάλκινο στα 50μ., ενώ πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ, όχι μόνο στα δύο κλασικά της αγωνίσματα, αλλά και στα 100μ. μικτή ατομική.

Η αλλαγή στη νοοτροπία και η αυτοπεποίθηση που της χαρίζουν οι διαδοχικές επιτυχίες, μαζί με τη σκληρή δουλειά που κάνει, εγγυώνται ότι η Χανιώτισσα δεν θα σταματήσει εδώ.

Μετά από τρία ευρωπαϊκά μετάλλια στην 50άρα πισίνα, ο Απόστολος Χρήστου ανέβηκε στο βάθρο και στην 25άρα, κατακτώντας την τρίτη θέση στα 100μ. ύπτιο. Ο αθλητής του Πάνου Βελέντζα είχε εντυπωσιακή παρουσία στο Καζάν, καθώς πέρασε στον τελικό και στα τρία αγωνίσματα που μετείχε (5ος στα 50μ. ύπτιο, 7ος στα 100μ. ελεύθερο), κατέρριψε τα αντίστοιχα πανελλήνια ρεκόρ και «κατέβηκε» για πρώτη φορά τα 50 δευτερόλεπτα στα 100μ. ύπτιο.

Το Ευρωπαϊκό του Καζάν αποτέλεσε τη στιγμή της δικαίωσης για τον Γιώργο Σπανουδάκη και τη Μαρίλεια Δρασίδου. Δύο κολυμβητές που δεν είναι μικροί σε ηλικία (27 και 26 ετών αντίστοιχα), πρωταγωνιστούν χρόνια εντός συνόρων, αλλά οι χρόνοι τους δεν ήταν αρκετοί μέχρι πρόσφατα για να τους «στείλουν» σε μεγάλες διοργανώσεις. Εκείνοι όμως συνέχισαν να δουλεύουν, με βασικό -αν όχι μοναδικό- κίνητρο την αγάπη για την κολύμβηση και ήρθε η ώρα να «δρέψουν τους καρπούς» της επιμονής τους. 

Ο Σπανουδάκης συνέτριψε τα ατομικά του ρεκόρ και στα τρία αγωνίσματα που «έπεσε» και κατάφερε να μπει στον τελικό των 100μ. μικτή, όπου πήρε την 7η θέση, και στους ημιτελικούς των 200μ. μικτή (κατετάγη ένατος και έχασε για λίγο το εισιτήριο για τον τελικό) και των 50μ. ύπτιο.

Η Δρασίδου, από την πλευρά της, κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ. πρόσθιο, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά, ενώ πέτυχε ατομικά ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο και 100μ. μικτή. Αμφότεροι κέρδισαν «με το σπαθί τους» το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο 25άρας, που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Αμπου Ντάμπι.

Ο Δημήτρης Μάρκος, τέλος, πήγε στο Καζάν με ελάχιστες κούρσες σε 25άρα πισίνα στην καριέρα του και επιστρέφει στην Αθήνα ως κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ σε 200μ. και 800μ. ελεύθερο (θέμα χρόνου να «σπάσει» και το ρεκόρ στα 400μ.), μία συμμετοχή σε ημιτελικό και πολύτιμες εμπειρίες.

Ο 20χρονος κολυμβητής του ΝΟ Καλαμακίου επιβεβαίωσε την αλματώδη εξέλιξή του και μπορεί να επαναφέρει μετά από χρόνια την Ελλάδα στο προσκήνιο των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Τα πέντε μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στο Καζάν αποτελούν ρεκόρ, ξεπερνώντας τα τέσσερα της Γλασκώβης (όπου όμως ο Βαζαίος είχε δύο χρυσά).

Συνολικά, η Ελλάδα έφτασε τα 18 μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης (τρία χρυσά, πέντε ασημένια, δέκα χάλκινα), με τον Βαζαίο να είναι… υπεύθυνος για σχεδόν μισά από αυτά (οκτώ).

Αναλυτικά τα    ελληνικά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 25άρας πισίνας:


ΕΤΟΣ  ΠΟΛΗ        ΑΘΛΗΤΗΣ             ΑΓΩΝΙΣΜΑ             ΜΕΤΑΛΛΙΟ
1996  Ρόστοκ      Δημήτρης Μαγγανάς   400μ. ελεύθερο       Χάλκινο
2002  Ριέσα       Ακης Οικονόμου      400μ. ελεύθερο       Χάλκινο
2005  Τεργέστη    Ρωμανός Αλυφαντής   100μ. πρόσθιο        Ασημένιο
2006  Ελσίνκι     Γιάννης Δρυμωνάκος  400μ. μικτή ατομική  Χάλκινο
2007  Ντέμπρετσεν Γιάννης Δρυμωνάκος  400μ. μικτή ατομική  Χάλκινο
                  Γιάννης Δρυμωνάκος  200μ. πεταλούδα      Χάλκινο
2015  Νετάνια     Ανδρέας Βαζαίος     100μ. μικτή ατομική  Χάλκινο
2017  Κοπεγχάγη   Ανδρέας Βαζαίος     200μ. μικτή ατομική  Ασημένιο
                  Ανδρέας Βαζαίος     200μ. πεταλούδα      Ασημένιο
2019  Γλασκώβη    Ανδρέας Βαζαίος     200μ. μικτή ατομική  Χρυσό
                  Ανδρέας Βαζαίος     200μ. πεταλούδα      Χρυσό
                  Ανδρέας Βαζαίος     100μ. μικτή ατομική  Χάλκινο
                  Άννα Ντουντουνάκη   100μ. πεταλούδα      Χάλκινο
2021  Καζάν       Ανδρέας Βαζαίος     200μ. μικτή ατομική  Χρυσό
                  Ανδρέας Βαζαίος     100μ. μικτή ατομική  Ασημένιο
                  Άννα Ντουντουνάκη   100μ. πεταλούδα      Ασημένιο
                  Απόστολος Χρήστου   100μ. ύπτιο          Χάλκινο
                  Άννα Ντουντουνάκη   50μ. πεταλούδα       Χάλκινο

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play