Σίντι Νγκαμπά: Η αναχώρησή της από την πατρίδα και το όνειρό της

Σίντι Νγκαμπά: Η αναχώρησή της από την πατρίδα και το όνειρό της

Η Σίντι Νγκαμπά γιόρτασε την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας στο Παρίσι.

Το όνειρό της είναι να αγωνιστεί κάποια μέρα με τα χρώματα της Αγγλίας, της χώρας που την φιλοξενεί από την ηλικία των 11 ετών!

Κλασικό, αλλά αληθινό! Γράφηκε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς για πρώτη φορά, ένας αθλητής που εκπροσωπεί την ομάδα προσφύγων της ΔΟΕ εξασφάλισε μετάλλιο στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου!

Αφού προκρίθηκε στα ημιτελικά του γυναικείου τουρνουά πυγμαχίας των -75 κιλών (απέκλεισε τη Γαλλίδα Νταβίνα Μισέλ), η 25χρονη Σίντι Νγκαμπά ηττήθηκε από την Αθίνεα Μπιλόν (Παναμά), κερδίζοντας το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η ίδια είχε κάθε λόγο να αισθάνεται… τρισευτυχισμένη: «Το να είμαι η πρώτη πρόσφυγας που κερδίζει μετάλλιο σημαίνει τα πάντα για μένα. Είμαι άνθρωπος, όπως κάθε άλλος πρόσφυγας και αθλητής στον κόσμο», παραδέχθηκε μετά τον αγώνα.

Η ιστορία της Σίντι Νγκαμπά

Μια πραγματικά συγκινητική ιστορία συνοδεύει τη Σίντι Νγκαμπά.

Γεννήθηκε στη Ντουάλα του Καμερούν στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, αλλά αναγκάστηκε σε πολύ μικρή ηλικία να εγκαταλείψει την πατρίδα της για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μόλις 11 ετών!

Ο αθλητισμός την κέρδισε γρήγορα, αποκτώντας σημαντική θέση στην καθημερινότητά της. Αρχικά δοκίμασε την τύχη της στο ποδόσφαιρο, ωστόσο αργότερα ερωτεύθηκε την πυγμαχία.

Το 2019, η Νγκαμπά και ο αδελφός της προσωρινά κρατήθηκαν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Αγγλίας, αλλά μπόρεσαν να αποφύγουν την απέλαση στο Καμερούν, εξασφαλίζοντας άσυλο στη χώρα της Βασίλισσας.

«Υπήρξαν πολλές φορές που προσπάθησαν να με απελάσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και να με στείλουν πίσω σε μια χώρα που είχα εγκαταλείψει όταν ήμουν πολύ μικρή και όπου δεν γνωρίζω κανέναν», δήλωσε σε συνέντευξή της στο «Sky Sports».

«Μας μετέφεραν στο Λονδίνο, σε ένα κέντρο κράτησης, και έμεινα εκεί όλη τη νύχτα. Εκείνη τη στιγμή, πίστευα ότι ήταν το τέλος. Ένιωθα ανήμπορη. Ευτυχώς, μας άφησαν δύο μέρες αργότερα», πρόσθεσε.

Ο λόγος που δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της

Αν και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετά χρόνια, όπου έχει ήδη κατακτήσει τρία εθνικά πρωταθλήματα, η Σίντι Νγκαμπά δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη βρετανική υπηκοότητα λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ως αποτέλεσμα, είναι μία από τους 37 αθλητές που εκπροσωπούν την ομάδα προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η πρώτη που συμμετέχει σε τουρνουά πυγμαχίας. Ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα μπορέσει να αγωνιστεί για την Αγγλία:

«Αυτό είναι το όνειρό μου… να παρουσιαστώ στη σκηνή με το μετάλλιό μου και να πω ότι αγωνίστηκα για τη χώρα μου, ότι κέρδισα ένα μετάλλιο για τη χώρα μου.»

Η Σίντι Νγκαμπά εξήγησε στην ίδια συνέντευξη στο «Sky Sports» ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στο Καμερούν, διότι είναι ομοφυλόφιλη: «Είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος εκεί. Είναι παράνομο να έχεις οποιοδήποτε τύπο σεξουαλικότητας εκτός από την ετεροφυλοφιλία, γιατί μας σκοτώνουν, μας φυλακίζουν και μας βασανίζουν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους μου χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.»

Μετά την ήττα από την Καναδέζα Τιμπό (3-2) στη φάση των «16» και την Γαλλίδα Μισέλ στους προημιτελικούς (5-0), η Σίντι Νγκαμπά αποκλείστηκε από την Αθίνεα Μπιλόν στην τετράδα του τουρνουά με 4-1.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play