Στέφανος Ντούσκος: H διαδρομή και οι «μάχες» του Γιαννιώτη σκαφίστα για να φτάσει εδώ που έφτασε (vids&pics)

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι από τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου 2021 ο χρυσός Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας, ο οποίος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της και το 4ο στο σύνολο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων (Ν.Ο.Ι.).

Στην Ιαπωνία ήταν η 2η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στην πρώτη, σε ηλικία 19 ετών, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ο Στέφανος Ντούσκος κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

Στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών, η οποία μάλιστα εξασφάλισε τη συμμετοχή της μόλις στις 26 Ιουλίου 2016, όταν αποβλήθηκε λόγω του σκανδάλου με το ντόπινγκ η ρωσική τετράκωπος.  

Οι… άλλες διακρίσεις

Λίγες ημέρες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 26 Αυγούστου 2016, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.

Ο Ντούσκος κατέκτησε μέσα στο 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας κάτω των 23. Εν συνεχεία, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ. 

Το 2019, ο Γιαννιώτης σκιφίστας αναδείχτηκε «ασημένιος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα κάτω των 23 στο απλό σκιφ. 

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωμπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ δεν μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αυτό ματαιώθηκε. 

Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχε εξασφαλίσει ο Στέφανος Ντούσκος, μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021. Λίγες ημέρες μετά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βαρέζε, ο Ντούσκος έμεινε εκτός βάθρου, καθώς ήταν 4ος στο απλό σκιφ.  


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΣΚΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΠΛΟ ΣΚΙΦ
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 29/3/1997 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.87 - 85κ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: ΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΩΤΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 2 (2016 Ρίο ντε Τζανέιρο, 2020 Τόκιο)
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος Ο.Α. Τόκιο 2020 (απλό σκιφ) 
            6ος Ο.Α. Ρίο ντε Τζανέιρο 2016 (τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου) 

 

            1ος Προ-Ολυμπιακή Ρεγκάτα 2021 (Βαρέζε)/ Απλό σκιφ
            4ος Ε.Π. 2021 Βαρέζε / Απλό σκιφ

            5ος Ε.Π. 2020 Πόζναν / Απλό σκιφ 

            2ος Π.Π U23 2019 Σαρασότα / Απλό σκιφ

            1ος Ε.Π. U23 2018 Μπρεστ / Διπλό σκιφ με Χρήστο Στεργιάκα
            1ος Μ.Α. 2018 Ταραγόνα / Διπλό σκιφ με Χρήστο Στεργιάκα 

            2ος Π.Π. U23 2016 Ρότερνταμ / Δίκωπος άνευ πηδαλ. με Γιάννη Πέτρου

Δείτε επίσης: Oλυμπιακοί Αγώνες: Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Στέφανο Ντούσκο – Ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος στο Τόκιο (vid)

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ