Στην Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Λευτέρης Αυγενάκης

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της Γαλλίας

Σήμερα το μεσημέρι, στο άτυπο γεύμα των Υπουργών, το θέμα συζήτησης είναι η «Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό» και ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα και οι πολιτικές, που θα επιτρέψουν μία καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στη διοίκηση του αθλητισμού (διευθύνουσες, επιβλέπουσες, γυναίκες διαιτητές, προπονήτριες).

propoli

Κατόπιν, η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού, θα εστιάσει σε δύο σημαντικές ενότητες:

Α. «Ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα, ως υποσχόμενος μοχλός για τη διαμόρφωση συμπεριφοράς για βιώσιμη ανάπτυξη», με την έγκριση των Συμπερασμάτων, στη διαμόρφωση των οποίων η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Η χώρα μας εισέφερε με ρηξικέλευθες προτάσεις στο κείμενο των Συμπερασμάτων για τον Αθλητισμό, οι οποίες έγιναν με ενθουσιασμό ομόφωνα αποδεκτές από τα άλλα κράτη μέλη.

Οι ελληνικές προτάσεις αφορούν στα κάτωθι σημεία:

την πρωτοβουλία για εθελοντές Sport Ambassadors, (αθλήτριες και αθλητές «πρεσβευτές» προς την κοινωνία και ιδιαίτερα τις νέες γενιές, των αρχών και των αξιών του αθλητισμού),
    -την έννοια του fair play, της διαφάνειας και της καθαρότητας των αθλητικών αγώνων,
    -τη διεύρυνση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και τον συνδυασμό τους με τομείς του Αθλητισμού,
    -τη μεγάλη σημασία που έχει η εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων,
    -την ανάγκη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στις αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις,
    -την αξία της επαναχρησιμοποίησης των αθλητικών οργάνων και όχι μόνο της ανακύκλωσής τους.

    Β. «Προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών μέσω του αθλητισμού και της οργάνωσής του» με συζήτηση για τα εξής δύο θέματα:

Υπό το πρίσμα της εισβολής στην Ουκρανία, ποιον ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι αθλητικοί φορείς για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και πώς μπορούν να οργανώσουν την αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό.
    Αντιμέτωπη με την εμφάνιση νέων παραγόντων, νέων πρακτικών και νέων προσδοκιών από την κοινωνία των πολιτών, ποιες αλλαγές στην οργάνωση και τη ρύθμιση του αθλητισμού στην Ευρώπη φαίνονται επιθυμητές, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και υγειονομικές λειτουργίες του.

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης θα συναντηθεί με τον Τσέχο, ομόλογό του, Πετρ Γκάζντικ, καθώς η Τσεχία διαδέχεται τη Γαλλία στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Τρία φαβορί και ένα ντέρμπι στα προημιτελικά του Champions League

Loading