Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκαν καταγγελίες κατά της ομοσπονδίας κωπηλασίας

Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκαν καταγγελίες κατά της ομοσπονδίας κωπηλασίας

Ακόμη μία αθλητική ομοσπονδία θα μπει στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά τη διαβίβαση από πλευράς του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τριών καταγγελιών που αφορούν την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ). Οι καταγγελίες προέρχονται από την πρόεδρο του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδος, Σεβαστή Ηλέκτρα Λάιλ, από την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Αννέτα Κυρίδου, και από τη μητέρα της τελευταίας, Χριστίνα Κουσάρη.

Η πρώτη καταγγελία αφορά τη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας από πλευράς ΕΚΟΦΝΣ, λόγω μη ανάρτησης στη «Διαύγεια» ισολογισμών, προϋπολογισμών και απολογισμών. Στην αναφορά της, η κα. Λάιλ κάνει επίσης λόγο για ανάρτηση μεταχρονολογημένων δαπανών και ελλιπή στοιχεία αναφορικά με την διαχείριση των οικονομικών πόρων της ομοσπονδίας, ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση και για απευθείας αναθέσεις, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διατυπώσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στον ομοσπονδιακό προπονητή, Τζιάνι Ποστιλιόνε, και τη σύζυγο και βοηθό του, Τερέζα Ντι Σάουρο, για ασάφειες σχετικά με τα ποσά που λαμβάνουν, τα οποία διαφοροποιούνται από έτος σε έτος.

Αναφορικά με την καταγγελία της Αννέτας Κυρίδου, η αθλήτρια έχει αποστείλει στον υφυπουργό Αθλητισμού πολυσέλιδο υπόμνημα, με το οποίο στρέφεται κατά του προπονητή Κωνσταντίνου Κοντομανώλη, τον οποίο κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών, καθώς και για άσκηση ψυχολογικής βίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

«Στο κοινόβιο του Σχινιά, όπου προπονείται η εθνική ομάδα, ο προπονητής μας, Κωνσταντίνος Κοντομανώλης, έχει την απαίτηση να έχουμε τα κλειδιά ανά πάσα στιγμή έξω από τις πόρτες μας, ώστε να μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε οποτεδήποτε μέσα. Ο ίδιος προπονητής εισέρχεται εντός των δωματίων ανδρών και γυναικών, είτε χωρίς να χτυπήσει τη πόρτα, ή όταν τη χτυπάει, δίχως να περιμένει απάντηση, ή να αφήσει ικανό χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί να τον δεχτεί ο αθλητής. Προσωπικά έχω μαλώσει με τον Κωνσταντίνο Κοντομανώλη, γιατί το 2018 μπήκε στο δωμάτιο μου άνευ άδειας και ενώ ήμουν με τη πετσέτα μετά το μπάνιο. Την ίδια μέρα διαμαρτυρήθηκα στον επικεφαλής προπονητή Τζιάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος ενημερώθηκα στη συνέχεια ότι έκανε αυστηρές συστάσεις στους προπονητές, λέγοντας ότι, αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο, όποιος προπονητής και αν το κάνει θα φύγει από την ομάδα.

Έχει συμβεί να ανοίξει πόρτα και να πετύχει και άλλες αθλήτριες ημίγυμνες, ή αθλητές σε προσωπικές στιγμές, κάτι το οποίο βεβαίως δεν τον έχει πτοήσει από τον συνεχίσει τη κακιά του συνήθεια. Γενικά, οι γυναίκες αθλήτριες του κοινοβίου, ζουν με μία μόνιμη επαγρύπνηση μη τυχόν και εισέλθει ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης στο δωμάτιο και τις βρει υπό ακατάλληλες συνθήκες.

Τα σχόλια για το σώμα ακόμα και ανηλίκων αθλητριών είναι επίσης τακτικά. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2017 ζητήθηκε από την αδελφή μου, Μαρία Κυρίδου, ηλικίας 16 ετών τότε, να δείξει μία άσκηση. Η Μαρία Κυρίδου δίστασε, γιατί τα χέρια της ήταν γεμάτα φουσκάλες, κάτι συνηθισμένο στους κωπηλάτες. Τότε ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης σχολίασε «από το κουπί είναι, Μαρία, ή από τίποτα άλλο;», υπονοώντας εμφανώς πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Όταν ειπώθηκε αυτό ήταν μπροστά η συναθλήτριά μας Δήμητρα Τσαμοπούλου.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε μεγάλη ενόχληση και ταραχή στην αδελφή μου, το ανέφερε στη μητέρα μου, Χριστίνα Κουρσάρη, η οποία τηλεφώνησε προσωπικά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Ιωάννη Καρρά, για να του το αναφέρει. Ωστόσο, έλαβε γενικόλογες απαντήσεις, ότι τέτοια δεν πρέπει να γίνονται κ.λπ., και δεν ανελήφθη καμία πρωτοβουλία από τη διοίκηση.

Η συνέχεια ήταν ότι ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης επιχείρησε να δημιουργήσει προβλήματα στη συμμετοχή της Μαρίας Κυρίδου στις προπονήσεις. Υπάρχει συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο παρέβη εντολές του επικεφαλής προπονητή, Τζιάνι Ποστιλιόνε, εις βάρος της Μαρίας Κυρίδου, το οποίο γνωρίζει εξ ιδίων ο προπονητής της εθνικής τότε, Ελευθέριος Καράμαλης, όπως και ο προπονητής μας στον Ν.Ο.Θ., Ιωάννης Χρυσόπουλος. Το αποτέλεσμα ήταν η μητέρα μας να απευθυνθεί για όλα αυτά στη διοίκηση της ομοσπονδίας εγγράφως, ήδη από το έτος 2018, δίνοντας επιστολή στα χέρια του εφόρου κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ., Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου. Εξ όσων γνωρίζω, η διοίκηση δεν έκανε τίποτα για όλα αυτά. Πάντως ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης παρέμεινε στη θέση του απτόητος.

Το 2018 ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης, βοηθώντας συναθλήτριά μας να κάνει διατάσεις, της χάιδεψε τη γάμπα με τρόπο ανεπίτρεπτο. Η αθλήτρια εκνευρισμένη εγκατέλειψε το γυμναστήριο. Για τη κίνηση αυτή απευθύνθηκα στον επικεφαλής προπονητή, Τζιάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος σε ανάλογο περιστατικό στη συνέχεια, στο οποίο ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης ενώπιόν του στο γυμναστήριο άγγιξε αθλήτρια, του έβαλε τις φωνές λέγοντάς του ότι δεν αγγίζουμε αθλήτριες.

Επίσης, η αθλήτρια Κατερίνα Καλαμάρα μου έχει πει ότι όταν ήταν αυτή στο κοινόβιο, το έτος 2012 νομίζω, ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης, εν αγνοία του επικεφαλής προπονητή, την απειλούσε να την αποβάλλει από την εθνική, και να μην αναφέρει σε κανέναν τι συνέβαινε. Όταν δε «λύθηκε» η μεταξύ τους παρεξήγηση, της ζήτησε να καθίσει στα μπούτια του, με τη κουβέντα «σε έχω σα κόρη μου», κάτι το οποίο φυσικά δεν έκανε.

Οι συμπεριφορές αυτές του Κωνσταντίνου Κοντομανώλη θεωρώ ότι δίνουν θάρρος σε άλλους ομόλογους του στην εθνική, οι οποίοι διασκεδάζουν ιδιαίτερα από αυτού του τύπου τους αστεϊσμούς, και εκδηλώνονται με αντίστοιχο τρόπο, κάτι το οποίο βέβαια είναι φυσικό, αφού κανένας δεν αντιδράει και καθόμαστε και τα ακούμε γιατί νομίζουμε ότι αυτό είναι αθλητισμός. Το καλοκαίρι του έτους 2020, ενώ η αθλήτρια Ισμήνη Νόνη καθάριζε το στρώμα στο γυμναστήριο στο κοινόβιο του Σχινιά, ο Βασίλης Χασιώτης, επίσης ομοσπονδιακός προπονητής, την είδε να είναι στα τέσσερα, και σχολίασε «έτσι γίνεται Ισμήνη η δουλειά, στα τέσσερα». Θαρρώ πως η αθλήτρια ήταν ανήλικη.

Οι συμπεριφορές στις οποίες αναφέρομαι προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά των αθλητών και είναι μόνιμες και διαρκείς, επεκτείνονται σε όλες τις δραστηριότητες του κοινοβίου, ξεκινούν από την ώρα της προπόνησης και φτάνουν μέχρι την ώρα του γεύματος, του ρεπό, του ύπνου, των καθαρά προσωπικών επιλογών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις ανεχόμαστε, και δεν υπηρετούν κανένα αθλητικό σκοπό. Αν αντιδράσεις θεωρείσαι ανάγωγη και κινδυνεύεις να αποβληθείς άδικα. Αν αποβληθείς άδικα και απευθυνθείς στη διοίκηση της ομοσπονδίας, σου λένε ότι κάνεις φασαρία χωρίς λόγο απλά γιατί διαφωνείς με τις επιλογές του προπονητή σου.

Οι συμπεριφορές αυτές ενοχλούν όλους τους συναθλητές μου, ωστόσο, δεν διαμαρτύρονται είτε γιατί θεωρούν δεδομένο ότι στον αθλητισμό είναι φυσιολογικό να τις υπομείνεις, και φοβούνται αντίποινα. Ο χώρος του ελληνικού αθλητισμού, όπως τον βίωσα εγώ, έχει υποστεί ανοσοποιητική δηλητηρίαση. Οι αθλητές υφίστανται συνθήκες προσβλητικές της προσωπικότητάς τους, και νομίζουν ότι αυτό είναι αθλητισμός, και επειδή είσαι σκληρός πρέπει να υπομείνεις. Όσοι σκέφτονται έτσι κάνουν μεγάλο λάθος».

Τέλος, η αναφορά της Χριστίνας Κουσάρη, μητέρας της Αννέτας Κυρίδου, καταγγέλλει ότι η σύζυγος του ομοσπονδιακού προπονητή, Τερέζα Ντι Σάουρο, αν και δηλώνεται από την Ομοσπονδία ως βοηθός του, οι αθλητές δεν την έχουν δει ποτέ. Επιπλέον, υπογραμμίζει σοβαρές ελλείψεις στον Σχινιά όπου προπονείται η προολυμπική ομάδα, αδιαφορία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και ζητήματα διαχείρισης αθλητών.

 

Γ. Δημητρόγλου

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play