Mε την ελπίδα να οριστικοποιήσει τη μεταρρύθμιση του Champions League για περισσότερα έσοδα ξεκινά αύριο το ετήσιο συνέδριό της UEFA.
Η μεταρρύθμιση της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων στον πλανήτη -πιο ριζοσπαστική εδώ και είκοσι χρόνια-, παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2021, αν και επισκιάστηκε εκείνη την εποχή από την «καταιγίδα» της ευρωπαϊκής Super League.
Αν και στην επίσημη ατζέντα της εκτελεστικής επιτροπής (10/5, 14:00-17:00) δεν προβλέπεται… ανακοίνωση της απόφασης για το μελλοντικό Champions League, η UEFA ελπίζει -σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP)- ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο περιθώριο του Ετήσιου Συνεδρίου της (11/5, 11:00 έως 13:00).
Η μεταρρύθμιση προβλέπει το πέρασμα από 32 σε 36 συλλόγους το 2024-2025, καθώς και την αντικατάσταση των οκτώ ομίλων των τεσσάρων συλλόγων από ένα μίνι πρωτάθλημα σε ενιαίο όμιλο.
Στόχος είναι η ικανοποίηση τόσο των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, με 225 αγώνες συνολικά αντί 125 σήμερα, όσο και των συλλόγων, που εξασφαλίζουν υψηλότερα έσοδα από εισιτήρια -ακόμα και σε περίπτωση πρόωρου αποκλεισμού-, αλλά και των φιλάθλων που αναζητούν μεγάλες αναμετρήσεις.
Πρόβλημα έχει προκύψει με το ημερολόγιο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί πρόγραμμα 10 αγώνων για κάθε ομάδα, όμως την περασμένη Παρασκευή, η Ενωση Ευρωπαϊκών Λιγκών ζήτησε περιορισμό σε οκτώ αγώνες, προκειμένου να μην θιχτούν τα εθνικά πρωταθλήματα.
Ορισμένες μεγάλες ομάδες είναι επίσης αντίθετες σε αυτήν την ατέρμονη αρχική φάση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του ρόλου του ως προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν και αυτόν του αφεντικού του καναλιού beIN, που μεταδίδει ορισμένους αγώνες Champions League στη Γαλλία.
Ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι η διάθεση των δύο από τα τέσσερα πρόσθετα εισιτήρια μέσω του «συντελεστή UEFA», δηλαδή προηγούμενων ευρωπαϊκών αποτελεσμάτων, ως μία επιπλέον ευκαιρία που προσφέρεται σε κορυφαίες ομάδες να αναπληρώσουν μια χαμένη σεζόν.
«Οι Ευρωπαϊκές λίγκες αντιτίθενται σθεναρά στην εισαγωγή ενός συστήματος θέσεων που συνδέεται με τον λεγόμενο ευρωπαϊκό συντελεστή, ο οποίος θα αποτελούσε μια αδικαιολόγητη δεύτερη ευκαιρία για τους μεγάλους συλλόγους», σημείωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση Λιγκών.
Η αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την ιδέα, που προτάθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, για ημιτελικούς και τελικούς στην ίδια πόλη σε μορφή Final 4.
Ανοικτό ακόμα και το περιθώριο έκπληξης, αφού σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “AS” ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι «σκεφτόμαστε μία υπέροχη ιδέα, η οποία είναι πολύ νωρίς για να τη μοιραστούμε με το κοινό. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να την οριστικοποιήσουμε πριν μιλήσουμε γι’ αυτήν».
Στις αρχές του 2022, τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων αποδόθηκαν εξασφαλίζοντας έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2027, ένα άλμα άνω του 50% σε σύγκριση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το 2018-2019.
Δείτε επίσης: Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια του ΠΑΟΚ – Άρης
- Στιγμή σιωπής από την UEFA για τα θύματα της κακοκαιρίας DANA σε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες
- Νίκος Ανδρουλάκης: Απουσία εθνικού σχεδίου από τη Νέα Δημοκρατία για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη
- Σύλληψη 30χρονης για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους
- Διαθέσιμα τα εισιτήρια για τον αγώνα της Ελλάδας με τη Φινλανδία
- Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη για το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ