Συγχαρητήρια από WADA για την πρόοδο της Ελλάδας στα θέματα αντιντόπινγκ

Συγχαρητήρια από WADA για την πρόοδο της Ελλάδας στα θέματα αντιντόπινγκ

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο τoυ WADA, Βίτολντ Μπάνκα, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα βήματα προόδου της χώρας μας στην εναρμόνιση με τα απαιτούμενα και τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.
Παρόντες ήταν ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, αφού υπενθύμισε την άκρως προβληματική κατάσταση που κληρονόμησε η Κυβέρνηση στον τομέα αντιντόπινγκ και την άμεση δέσμευσή του, πριν από ένα χρόνο, για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, ανέλυσε τα βήματα θεραπείας:
* παρέθεσε τη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις δεκάδες παρατηρήσεις που είχε χρεωθεί η χώρα μας σχετικά με τον κώδικα του WADA
* ενημέρωσε για τη μετεξέλιξη του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, αλλά και για την αναβάθμιση του Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας, προκειμένου να επανακτήσει τη διαπίστευση του.

Η ανταπόκριση του Προέδρου του WADA, Βίτολντ Μπάνκα, ήταν θερμότατη! Απέδωσε τα εύσημα σημειώνοντας ότι:
«Χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας, έχετε κάνει σπουδαία πρόοδο μέχρι τώρα. Κι ακόμα σημαντικότερο ότι τόσα πολλά πράγματα τα καταφέρατε σε μικρό διάστημα, αν συνυπολογιστούν και οι πάσης φύσεως δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Συγχαρητήρια.
Τολμώ να πω ότι παίρνω από την Ελλάδα τα πιο θετικά νέα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη χώρα δεν είχαμε τόσο καλά, τόσο ευχάριστα νέα. Και θέλω να συνεχίσουμε μαζί, χέρι χέρι, ώστε να ολοκληρώσετε τις αναγκαίες αλλαγές».

Επιπλέον, ο κ. Μπάνκα, αναφέρθηκε στο νέο 5ετές στρατηγικό πλάνο του WADA, στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης Αντιντόπινγκ, με έμφαση ανάπτυξης στην Αφρική και στην αδιάκοπη προσπάθεια για καινοτόμες τεχνικές, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και νέες μεθόδους εξέλιξης των τεστ.   

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, ανέφερε στον κ. Μπάνκα:    

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση κληρονόμησε μια προβληματική κατάσταση σε αμφότερες τις δραστηριότητες αντιντόπινγκ σε εθνικό επίπεδο: τον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας.
Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι γνωστή στον WADA, μέσω των σχετικών επιθεωρήσεων:
* Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. βρέθηκε με σειρά μη συμμορφώσεων.
* Η διαπίστευση του Εργαστηρίου ήρθη από 01-10-2019.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού και έλαβα γνώση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα του αντι-ντόπινγκ, δεσμευθήκαμε, ως Κυβέρνηση, να δώσουμε προτεραιότητα στην επίλυση τους.
Έτσι, σε ότι αφορά στον ΕΟΚΑΝ:
 
Αναγνωρίσαμε πως οι υφιστάμενες δομές είναι ανεπαρκείς και ότι το ΕΣΚΑΝ, ως συλλογικό όργανο υποστηριζόμενο από προσωπικό της ΓΓΑ, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του Παγκοσμίου Προγράμματος Αντιντόπινγκ και προβήκαμε σε δραστικές αλλαγές:
* σχεδιάσαμε και μετά και από διαβούλευσή με τον WADA προχωράμε στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Οργανισμού, ο οποίος θα στελεχωθεί και θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς. Το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Προεδρικό Διάταγμα 87, ΦΕΚ Α’ 201/21-10-2020).
* Έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία του ΕΟΚΑΝ με το ποσό του 1.400.000 ευρώ ετησίως για χρηματοδότησή του από τον τακτικό προϋπολογισμό.
* Παράλληλα, μεριμνήσαμε για τη μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΟΚΑΝ σε εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ. Η διαμόρφωση των χώρων στο ΟΑΚΑ έχει ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός (γραφεία, τηλεφωνικό κέντρο, κλπ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
* Καταργήσαμε την, ομολογουμένως, παράδοξη κατάσταση αποπληρωμής των ελέγχων από τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4726/2020) οι σχετικές δαπάνες αναλαμβάνονται από το ΕΣΚΑΝ
* Έχουμε πλέον εξασφαλίσει τη λειτουργική ανεξαρτησία του ΕΟΚΑΝ (ανεξάρτητος οργανισμός, οικονομική αυτονομία, αυτόνομοι χώροι, προσωπικό) τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις αθλητικές Ομοσπονδίες.
Στόχος μας: Με την έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ), σε ένα εξάμηνο περίπου, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του Κώδικα.
Επίσης, εντός του 2020 θα έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή του Κώδικα (model rules), ο οποίος θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2021.  
Σε ότι αφορά στο Εργαστήριο:
* Υλοποιήσαμε τη διοικητική του υπαγωγή σε ένα από τα κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό, πρωτίστως, και εξοπλισμό. Η μεταφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Αυτό έγινε για να έχει οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα προσλήψεων, καθώς αυτά ήταν από τις βασικές παρατηρήσεις του WADA.
* Μολονότι το Εργαστήριο δεν βρίσκεται πλέον υπό την εποπτεία του Υπουργείου μας, εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, προκειμένου να ανακτήσει τη διαπίστευσή του και εγγυόμαστε την επαρκή στήριξη προς τον Εθνικό Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστεί ικανός αριθμός δειγμάτων για την εύρυθμη λειτουργία του Εργαστηρίου.
Ειδικότερα:
* Πέραν των 2 εκ ευρώ που έχουν δεσμευθεί για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου, η ΓΓΑ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με τον «Δημόκριτο» και επιχορηγεί το Εργαστήριο με:
o με 480.000 ευρώ, μέχρι να ανακτήσει τη διαπίστευσή του
o με 400.000 τον χρόνο, στη συνέχεια, από τον τακτικό προϋπολογισμό.  

Είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης, όχι μόνο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του ντόπινγκ, στάση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας των αρμόδιων Αρχών.
Είναι και δική μας επιθυμία και προτεραιότητα η αποκατάσταση του κύρους του ελληνικού αντιντόπινγκ να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Πρέπει όμως να αναγνωριστούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν, όχι μόνο από θεσμικά εμπόδια και την γραφειοκρατία, αλλά και από την ιδιαιτέρως απρόβλεπτη περίοδο που διανύουμε, εξαιτίας της Covid-19 η οποία, ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον διεθνή αθλητισμό και όχι μόνο».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play