ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Αμπόντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Nα συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες όλες οι χώρες της Μεσογείου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Αμπόντι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Nα συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες όλες οι χώρες της Μεσογείου»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΣΤΟ ΤΑΡΑΝΤΟ: ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

Την ευχή να έρθει σύντομα η ημέρα που όλες οι χώρες της Μεσογείου θα συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες εξέφρασε ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Ιταλίας Αντρέα Αμπόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με αφορμή τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων του 2026 (21/8-3/9), στο Τάραντο.

«Ο αθλητισμός είναι… ανοσοποιητική άμυνα, σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο,» κατέθεσε επίσης ο Αντρέα Αμπόντι εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ιταλική κυβέρνηση επενδύει 275 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της διοργάνωσης των 20ών Μεσογειακών Αγώνων 2026. 

«Τα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός, ακόμη και για γεωπολιτικούς λόγους, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής γοητείας του και την ικανότητά του ν’ αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας. Καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους έχουν αποκλειστεί οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, δηλαδή για λόγους σεβασμού προς τον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς αθλητές, αλλά εύχομαι πρωτίστως η ειρήνη να επιστρέψει και κατά δεύτερον ο αθλητισμός να επανακτήσει την ικανότητά του να αποτελεί κανάλι καλών σχέσεων. Είμαι σίγουρος πως οι Μεσογειακοί Αγώνες θα διευρυνθούν, θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και δουλεύουμε σκληρά επειδή θέλουμε όλες τις χώρες της Μεσογείου να συμμετέχουν σε αυτούς,» ήταν η απάντηση υπουργού Αθλητισμού της Ιταλίας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά με το μήνυμα που θέλει να στείλει σε μία περίοδο που μαίνονται πόλεμοι νότια και βόρεια της Μεσογείου θάλασσας.

Η Οργανωτική Επιτροπή «20οι Μεσογειακοί Αγώνες Τάραντο 2026», η  Συμμαχία των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (Aman) και το ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANSA) δεκαέξι μήνες πριν από την έναρξη των ΧΧ Μεσογειακών Αγώνων, έδωσαν την ευκαιρία σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους από περισσότερα από 20 κύρια Πρακτορεία Ειδήσεων της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) να συμμετάσχουν σε ένα σεμινάριο με τίτλο «20οί Μεσογειακοί Αγώνες Τάραντο 2026: “ Μια κληρονομιά του αθλητισμού, της βιωσιμότητας και του πολυπολιτισμικού διαλόγου”».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Αντρέα Αμπόντι, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων»και χαρακτήρισε «πλούτο για εμάς ό,τι συνέβη στην Ολυμπία». «Οι Μεσογειακοί Αγώνες, από την ονομασία τους και μόνο, η οποία έχει σαφή γεωγραφικό και εδαφικό προσδιορισμό, αποτελούν ουσιαστικά μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι περικλείουν και αφορούν ολόκληρο τον κόσμο,» πρόσθεσε ο υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Ιταλίας Αντρέα Αμπόντι. 

Εν συνεχεία αποκάλυψε πως προετοιμάζει στο άμεσο μέλλον μία συνάντηση με όλους τους υπουργούς Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με όλες τις χώρες της Μεσογείου πριν το μεγάλο αθλητικό γεγονός στο Τάραντο στα τέλη Αυγούστου του 2026. 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Αθλητισμού και Νεολαίας της Ιταλίας Αντρέα Αμπόντι στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):  

-Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Ρωμαίοι έθεσαν τις βάσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού -που αδιαμφισβήτητα παράγει πολιτισμό- για όλον τον κόσμο. Ξέρετε, εμείς οι Έλληνες που γεννήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες νιώθουμε πως οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι παιδί των πρώτων. Και σε έναν χρόνο, το 2026, οι Μεσογειακοί Αγώνες θα διοργανωθούν στο Τάραντο, μία ιταλική πόλη με ιστορική διασύνδεση με τη Μεγάλη Ελλάδα. Αισθάνεστε αυτή τη διασύνδεση με την Ελλάδα; Έχετε συνεργασία με την ελληνική αθλητική ηγεσία;   

ΑΜΠΟΝΤΙ: «Η Ελλάδα είναι το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων! Και επομένως, δεν είναι απλώς θέμα αθλητικών διοργανώσεων. Ό,τι συνέβη στην Ολυμπία είναι για εμάς πλούτος! Είναι τόσο σημαντικό για εμάς ό,τι συνέβη και συμβαίνει στην Ολυμπία. Οι Μεσογειακοί Αγώνες, από την ονομασία τους και μόνο, η οποία έχει σαφή γεωγραφικό και εδαφικό προσδιορισμό, αποτελούν ουσιαστικά μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι περικλείουν και αφορούν ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρατε πως οι Έλληνες θεωρείτε τους Μεσογειακούς Αγώνες σαν το παιδί των Ολυμπιακών Αγώνων που γεννήσατε εσείς… το κατανοώ αυτό. Και μάλιστα, αυτό ειπώθηκε αυτήν την εβδομάδα κιόλας από τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), Ιάκωβο Φιλιππούση, εδώ στο Τάραντο… πριν από λίγες ημέρες. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Έλληνα Ομόλογό μου Γιάννη Βρούτση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ενότητα Ευρώπη και Αθλητισμός. Αυτό το διάστημα προετοιμάζω μία συνάντηση με όλους τους υπουργούς Αθλητισμού, και από την Ελλάδα και από την Κύπρο, καθώς θεωρώ πως πριν από τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων 2026 στο Τάραντο, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να παγιώσουμε τη διασύνδεσή μας με όλες τις χώρες της Μεσογείου. Κι αυτό θα γίνει εφικτό μόνο με τις διαρκείς επαφές με όλους τους ομολόγους μου των Μεσογειακών χωρών».

– H επένδυση του ποσού των 350 εκατομμυρίων ευρώ για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων στο Τάραντο το 2026 δείχνει πως για εσάς, τους Ιταλούς, αυτή η αθλητική διοργάνωση είναι ιδιαίτερης σημασίας. Ποιο είναι το ακριβές ποσό που κατέβαλε η ιταλική κυβέρνηση για την υποστήριξη των Μεσογειακών Αγώνων και ποιοι είναι οι λόγοι που ώθησαν την ιταλική κυβέρνηση να επενδύσει στον αθλητισμό και στους Μεσογειακούς Αγώνες τόσα πολλά χρήματα; 

ΑΜΠΟΝΤΙ: «Μόνο από την ιταλική κυβέρνηση δαπανήθηκαν 275 εκατ. ευρώ, τα οποία διατίθενται για την επισκευή, συντήρηση και κατασκευή αθλητικών υποδομών. Η Περιφέρεια της Απουλίας επίσης υποστηρίζει οικονομικά τους Μεσογειακούς Αγώνες, με χρήματα επιπρόσθετα από τα 275 εκατομμυρίων ευρώ της ιταλικής κυβέρνησης. Όσο για τους λόγους που η ιταλική κυβέρνηση επενδύει στους Μεσογειακούς Αγώνες του Τάραντο, το πράττει γιατί ο αθλητισμός είναι… ανοσοποιητική άμυνα. Σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο, ο αθλητισμός αποτελεί ανοσοποιητική άμυνα. Από τη μία αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις νίκες των αθλητών μας και την ίδια ώρα έχουμε ευθύνη για το ευ ζειν των κοινοτήτων μας. Και γι’ αυτό, θεωρούμε πως οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2026 δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο στο Τάραντο, όχι μόνο στην Περιφέρεια της Απουλίας, αλλά σε ολόκληρο τον νότο της Ιταλίας και σε ολόκληρη τη χώρα για ανάπτυξη. Παραδείγματος χάρη, με τον όρο ανάπτυξη αναφέρομαι στην επισκευή παλαιών αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων που θα είναι σε αρμονία με τη δική μας ιδέα για τον αθλητισμό. Εξάλλου, αυτό συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ιταλίας. Και καθώς σεβόμαστε το Σύνταγμα της χώρας μας, αισθανόμαστε την ευθύνη να παρέχουμε κοινωνικό αθλητισμό για όλους. Και οι Μεσογειακοί Αγώνες του Τάραντο αποτελούν μια ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή η επένδυση στις αθλητικές υποδομές ενδυναμώνεται και από άλλες πηγές στις οποίες δίνουμε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων Τάραντο 2026. Έτσι, τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού για τους Αγώνες προέρχονται από την ιταλική κυβέρνηση».

-Νότια της Μεσογείου θάλασσας, αλλά και βόρεια αυτής, συνεχίζουν να μαίνονται πόλεμοι. Η Ολυμπιακή εκεχειρία, η παύση των εχθροπραξιών κατά την περίοδο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων είναι γνωστή τοις πάσι. Εσείς, ως ο πιο ισχυρός άνθρωπος του αθλητισμού της Ιταλίας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο σχετικά;

ΑΜΠΟΝΤΙ: «Ένας υπουργός δεν είναι ποτέ ο πιο ισχυρός άνθρωπος, αλλά είμαι ένας άνθρωπος που είμαι υπεύθυνος για κάτι. Και είμαι ενήμερος λόγω της εμπειρίας μου σχετικά με τον τεράστιο ρόλο που ο αθλητισμός επιτελεί στο πεδίο της διπλωματίας. Τα τελευταία χρόνια, ο αθλητισμός, ακόμη και για γεωπολιτικούς λόγους, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής γοητείας του και την ικανότητά του ν’ αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας. Καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους έχουν αποκλειστεί οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, δηλαδή για λόγους σεβασμού προς τον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς αθλητές, αλλά εύχομαι πρωτίστως η ειρήνη να επιστρέψει και κατά δεύτερον ο αθλητισμός να επανακτήσει την ικανότητά του να αποτελεί κανάλι καλών σχέσεων. Είμαι σίγουρος πως οι Μεσογειακοί Αγώνες θα διευρυνθούν, θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και δουλεύουμε σκληρά επειδή θέλουμε όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετέχουν σε αυτούς».

Loading

Play