ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο Έλληνας… πίσω από το «Παρίσι 2024»: «Θέλουμε Αγώνες ελεύθερους, ανοιχτούς σε όλους»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Λάμπης Κωνσταντινίδης, ο Έλληνας… πίσω από το «Παρίσι 2024»: «Θέλουμε Αγώνες ελεύθερους, ανοιχτούς σε όλους»

Και εκεί Έλληνας. Θα μπορούσε -αντί τελείας- να υπήρχε ερωτηματικό ή θαυμαστικό (α), προσφέροντας -στην πρώτη περίπτωση- ικανοποίηση επιβεβαίωσης εκείνων που επαναλαμβάνουν πως «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα, ή ακόμα -στη δεύτερη- ένα σκάσιμο χαμόγελου μαζί με το κλείσιμο του ματιού, αυτών που συνδέουν, παραθέτοντας την επιτυχία-αναγνώριση μετά το διάβα των ελληνικών συνόρων.

 

Στον Αντώνη Βαζογιάννη

 

Στην περίπτωση του Λάμπη Κωνσταντινίδη θα μπορούσαν να μπουν και τα τρία σημεία στίξης (./;/!).

Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

(Το ξαναγράφω): Ο Λάμπης Κωνσταντινίδης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 . 

Για να γίνει κατανοητό εξαρχής, το μέγεθος και η αξία της συζήτησης-συνέντευξης (και όχι μόνο).

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του (στο Παρίσι) και εκείνος -με περίσσια ευγένεια και διάθεση- βρήκε χρόνο από το ιδιαίτερα πιεσμένο πρόγραμμά του («να μιλήσουμε τώρα γιατί σε λίγο μπαίνω σε μίτινγκ και θα βγω σε… δυο με τρεις ημέρες», μας είπε χαμογελώντας στο ξεκίνημα της επικοινωνίας μας), να μας μιλήσει έξι εβδομάδες, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για τους Αγώνες, την τελετή έναρξη στο Σηκουάνα, τα άλλα σενάρια  (Β, Γ, Δ), την ασφάλεια, τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, το Ισραήλ, την Ολυμπιακή Φλόγα, την Ελλάδα, τις εκλογές στη Γαλλία, για όλους, για όλα.

Τους Αγώνες των 869 αγωνισμάτων- 32 Ολυμπιακά και 22 Παραολυμπιακά αθλήματα-, 15.000 αθλητών και αξιωματούχων, 3 δισεκατομμυρίων τηλεθεατών, 20.000 δημοσιογράφων, 45.000 εθελοντών και 13 εκατομμύρια εισιτηρίων (10 και 3 αντίστοιχα για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες).

 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 2024

Θέλοντας ξεκινώντας, πριν ακόμα πολλοί αναρωτηθούν «πώς βρέθηκε εκεί», να υπάρχει απάντηση, έδωσε ο ίδιος την εξήγηση:

«Εργαζόμουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία, αφορά μεγάλες διοργανώσεις, όπως τέτοιες είναι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες. Όταν προέκυψε η υποψηφιότητα του Παρισιού 2024, είχα ήδη μία συνεργασία και μου έγινε μία πρόταση να βοηθήσω την υποψηφιότητα και εάν κέρδιζε το Παρίσι να συνεχίσουμε τη συνεργασία, όπως και έγινε», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεσσαλονικιός Εκτελεστικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

 «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ, ΟΧΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ»

Η ασφάλεια των Αγώνων αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα κάθε διοργάνωσης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτός στη Γάζα, οι απειλές, οι κυβερνοεπιθέσεις, τοποθετούν δίχως άλλο ψηλότερα τον πήχη. Ειδικότερα μετά την απόφαση πραγματοποίησης, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, της τελετής έναρξης εκτός σταδίου, στον ποταμό Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δουλεύουμε για την ασφάλεια των Αγώνων εδώ και οκτώ χρόνια  μαζί με το γαλλικό κράτος. Θέλουμε ο κόσμος που θα έρθει εδώ να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς όμως να υπάρχει αντιμετώπιση μίας εκτίμηση ανάγκης, μίας έκτακτης συγκυρίας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βλέπω στην οθόνη την εξέλιξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στα υπερπόντια εδάφη. Υπάρχει, παντού, μεγάλη συμμετοχή του κόσμο, ο κόσμος υποδέχεται με ενθουσιασμό τη Φλόγα. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι  έχουν παρακολουθήσει από κοντά την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Μία διαδρομή που ξεκίνησε, όπως πάντα από τη χώρα μας, την Αρχαία Ολυμπία, ένας έντονος και διαρκής συμβολισμός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν συνεχίσει:

«Αυτό που θέλουμε να υπάρξει είναι να κυριαρχήσει το σλόγκαν της διοργάνωσης, θα σας το πω στα ελληνικά «Αγώνες ανοιχτοί για όλους», «Αγώνες ανοιχτοί σε όλους». Αυτή είναι η επιθυμία μας. Θέλουμε ελεύθερους Αγώνες, όχι Αγώνες στρατικοποιημένους, μία πραγματική γιορτή, όπως τέτοια είναι. Όμως να σημειώσω ότι παράλληλα υπάρχει μία πρωτοφανή επιχείρηση ασφάλειας.»

«Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ, ΣΤΟ ΣΗΚΟΥΑΝΑ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ»

Το εγχείρημα της τελετής λήξης για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός σταδίου, είναι εντυπωσιακό, αλλά δημιουργεί επίσης προβληματισμό, ανησυχίες και φυσικά… βάζει στο τραπέζι σενάρια Β, Γ, Δ.

«Υπάρχουν πάντα σενάρια, σχέδια Β,Γ,Δ για να είναι αχρείαστα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το σχέδιο Α, η τελετή έναρξης στο Σηκουάνα, είναι η μοναδική επιλογή που εξετάζουμε, αυτή πάνω στην οποία εργαζόμαστε εντατικά. Όπως καταλαβαίνεται πάντα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές, να έχεις σχεδιάσει όλα τα σενάρια. Η τελετή έναρξης θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, στο Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάμπης Κωνσταντινίδης.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Αντίθετα με εκείνη της έναρξης, η τελετή λήξης θα γίνει παραδοσιακά εντός σταδίου, στο «Σταντ ντε Φρανς». Θα έχει όμως και αυτή-με τη σειρά της- τα μυστικά και τις εκπλήξεις της.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, θα δώσουμε στη δημοσιότητα μία γεύση για το σχέδιο, τους καλλιτέχνες, την αίσθηση της τελετής λήξης», λέει αφήνοντας τη φαντασία μας να ψάξει, αφού περαιτέρω αποκαλύψεις διαγράφουν το σασπένς.

«ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ»

Επιχειρώντας μία υπέρβαση στο χρόνο, βρισκόμαστε στις 2 Αυγούστου, την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ζητάμε να μας πει, πώς πρέπει να είχαν πάει τα πράγματα για να υπάρχει το αίσθημα της ικανοποίησης, της επιτυχίας και τι θα μπορούσε να συμβεί δημιουργώντας  προβληματισμό και δυσαρέσκεια.

«Δύσκολη ερώτηση, γιατί πρέπει να φανταστώ τι μπορεί να γίνει. Αν όμως πρέπει να σκεφτώ κάτι, θα ήμουνα ικανοποιημένος, ευχαριστημένος, εάν είχαν γίνει Αγώνες ανοιχτοί για όλους. Το κύριο μέλημά μας. Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στη συνέχεια οι Παραολυμπιακοί ήταν μία πραγματική γιορτή μέσα και έξω από τα στάδια, εάν οι άνθρωποι που έφτασαν απόλαυσαν την Πόλη του Φωτός, την ιστορία, τον πολιτισμό της, σε εποχές σκοτεινές όπως αυτές που ζούμε, να φανεί ότι είμαστε πιο δυνατοί όλοι μαζί, ότι υπάρχει αίσθημα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ιστορικούς Αγώνες με σημείο αναφοράς την ισότητα, την κληρονομιά και τη συμμετοχή. Είναι χαρακτηριστικό η παρουσίαση για πρώτη φορά ανοιχτού Μαραθωνίου για όλους. Όχι την ίδια ώρα με τους αθλητές, αλλά  λίγο πριν στην ίδια διαδρομή», υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάμπης Κωνσταντινίδης.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ, ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι «σκοτεινές εποχές που ζούμε», όπως ο ίδιος υπογράμμισε, αναφέρονται φυσικά -και-στους πολέμους, σε Ουκρανία και Γάζα. Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα αγωνιστούν ατομικά ως ουδέτεροι, χωρίς σημαία και σύμβολα, ενώ δεν θα συμμετάσχουν στην παρέλαση της τελετής έναρξης. Την ίδια ώρα υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν  τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

«Με τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές δεν έχει αλλάξει τίποτα, η ΔΟΕ εξετάζει τα κριτήρια συμμετοχής εκείνων που έχουν εξασφαλίσει προκρίσεις. Νομίζω πάντως ότι η παρουσία τους ως ατομικοί αθλητές θα περιορίζεται σε μερικές δεκάδες», θα πει.

 Το Ισραήλ;

«Αυτό που μπορώ να πω για το Ισραήλ, είναι ότι έχει επιβεβαιώσει πως θα έρθει με πλήρη αποστολή.»

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ, ΟΣΟ ΠΙΟ ΗΠΙΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Των Ολυμπιακών Αγώνων θα προηγηθούν, λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι-έκτακτες-εκλογές στη Γαλλία. Γεγονός επίσης που συμβαίνει για πρώτη φορά στο μήνα έναρξης των Αγώνων, στην οικοδέσποινα χώρα.

«Πρόκειται για μία δημοκρατική διαδικασία, δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη στους Αγώνες. Σίγουρα, όσο πιο ήπια είναι η προεκλογική περίοδο, τόσο το καλύτερο. Είναι μία διαδικασία απόφασης για το τι θα γίνει στη χώρα. Η οργανωτική επιτροπή δεν επηρεάζεται, προχωράει βάση του σχεδιασμού της, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του», διαβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάμπης Κωνσταντινίδης.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Ο χρόνος…τελειώνει, οι υποχρεώσεις έχουν… βγει από τη γωνία, το μίτινγκ… περιμένει. Όμως και το επτασφράγιστο -όπως συμβαίνει πάντα-μυστικό του τελευταίου Λαμπαδηδρόμου. 

Οι εικασίες και τα σενάρια πολλά. Όπως και οι φήμες, τροφοδοτούμενες ή όχι από γεγονότα.

Όπως για παράδειγμα η «απουσία» του Ζινεντίν Ζιντάν από το άναμα του βωμού στη Μασσαλία, μετά το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας με το ιστορικό τρικάταρτο «Belem» από τον Πειραιά στην πόλη που ίδρυσαν Έλληνες Φωκαείς. 

Δεν είχαμε την αυταπάτη της αποκάλυψης, επιχειρήσαμε όμως την κατάθεση της επιθυμίας ή της επιλογής του Έλληνα Εκτελεστικού Διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, εάν ήταν εκείνος που θα έπρεπε να επιλέξει:

«΄Έχω σίγουρα κάτι στο μυαλό μου, αλλά δεν θα σας το πω, γιατί καταλαβαίνεται ότι ο καθένας ανάλογα με τη θέση που κατέχει παίζει κάποιο ρόλο. Πάντως, όπως συμβαίνει στους Αγώνες, θα είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος με την προσωπικότητά του, τη διαδρομή του, θα μπορέσει να στείλει τα μηνύματα που χρειάζεται να σταλούν. Τα μηνύματα της Γαλλίας, του πολιτισμού της. Μηνύματα συμπερίληψης, αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, που ενσαρκώνουν τη φωνή της Γαλλίας.»

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play