Συνέντευξη των UEFA και UEFA Foundation for Children στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέσσερις ερωτήσεις… πολλές απαντήσεις. Η UEFA, μέσω του γραφείου επικοινωνίας, και το UEFA Foundation for Children (ίδρυμα της UEFA για τα παιδιά) τοποθετούνται στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) -σε μία ακόμη επικοινωνία μας- σε σημαντικά θέματα που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ανάμεσα σε παράγοντες, ειδικούς του ποδοσφαίρου, προπονητές, παίκτες αλλά και απλούς φιλάθλους.

propoli

του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗ

Από τη στάση του ποδοσφαίρου στην πανδημία του κορονοϊού και την απουσία των φιλάθλων από τις εξέδρες, ως συνέπεια αυτής, στο όραμα για το μέλλον του ποδοσφαίρου και τη θέση των παιδιών σε αυτό, αλλά και πώς μπορεί το μοναδικό παιχνίδι να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη δύναμή του, για έναν κόσμο καλύτερο.

Τις δράσεις του “ UEFA Foundation for Children”, εκείνες της UEFA, πριν από την ίδρυσή του το 2015, αλλά και τη συμμετοχή των μεγάλων ποδοσφαιρικών αστέρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερωτήματα που απαντώνται, εξηγώντας θέσεις και απόψεις που δεν επικεντρώνονται στα 90 λεπτά ενός αγώνα, αλλά σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, το ίδιο το ποδόσφαιρο ή καλύτερα την ίδια τη ζωή.

Γνωρίζοντας όλοι μας, πως κάθε απόφαση εμπεριέχει μία παραίτηση από κάτι-για κάθε «ναι» πρέπει να πεις ένα «όχι», αλλά και πως σημασία έχει το πώς και πότε παίρνεις την απόφαση, ερωτήσεις και απαντήσεις, διαμορφώνουν μία εικόνα, προκαλώντας-με τη σειρά τους- νέες συζητήσεις αναγκαίες για την επόμενη ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

1. Το UEFA Foundation for Children ξεκίνησε το 2015. Πριν από αυτήν την ημερομηνία, ποιες ήταν οι δράσεις, τα προγράμματα και η χρηματοδότηση για τη στήριξη των παιδιών και των νέων που το χρειάζονταν περισσότερο;

UEFA Foundation for Children: «Το Ίδρυμα Παιδιών UEFA ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου 2015 και επισημοποιήθηκε ως φιλανθρωπικός οργανισμός που διέπεται από το ελβετικό δίκαιο και ανεξάρτητος από τον ιδρυτή του, UEFA. Το ίδρυμα στοχεύει να βοηθήσει τα παιδιά και να διαφυλάξει τα δικαιώματά τους. Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ειδικότερα, μπορούν να παρέχουν υποστήριξη στους τομείς της υγείας και της παιδικής εκπαίδευσης, καθώς και να προωθήσουν την πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες, διευκολύνοντας την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών και προωθώντας την ένταξη των μειονοτήτων. Εκείνη την εποχή, το ίδρυμα ανέλαβε δύο έργα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την UEFA: 

– Ποδοσφαιρικές δραστηριότητες για παιδιά της Συρίας στο στρατόπεδο προσφύγων Zaatari στην Ιορδανία 

– Προγράμματα Just Play, που περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες και κοινωνική υποστήριξη για μαθητές στα νησιά του Ειρηνικού 
Το 2015, εννέα επιπλέον έργα προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο του ιδρύματος.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας σχετικά με δραστηριότητες που ανέλαβε η UEFA πριν από τη δημιουργία του Ιδρύματος της UEFA, σας αναφέρουμε τις δραστηριότητες και τα προγράμματα ποδοσφαίρου και κοινωνικής ευθύνης, τα οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, όπως η ποικιλομορφία και η ένταξη, ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία παιδιών, υγεία και ευημερία, περιβάλλον, αλληλεγγύη και ούτω καθεξής. Μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών, πρακτικών και διαδικασιών, η UEFA υποστηρίζει προληπτικές ενέργειες και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει και να επιτρέψει την ασφαλή συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού.

“ Σκοπός πέρα από το κέρδος” ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν στο συνέδριο της UEFA τον Μάρτιο 2020. Ο πυρήνας αυτού του μηνύματος είναι η δέσμευση του οργανισμού να αξιοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου για να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα ηθικών πρωτοβουλιών. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιθυμία της UEFA να ενισχύσει την αξία της βασικής δραστηριότητάς της, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη στην κοινωνία».

2. Ποια είναι, εάν υπάρχει, η συμμετοχή των μεγάλων ποδοσφαιρικών αστέρων στις δράσεις του UEFA Foundation for children και γενικά στον αγώνα, για να δοθεί σε παιδιά που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες στον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση δυσανάλογων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν;

UEFA Foundation for Children: «Οι παίκτες συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση και προβολή του Ιδρύματος της UEFA σχετικά με τα μηνύματά μας. Από τότε που ιδρύθηκε το 2015, το Ίδρυμα της UEFA για τα παιδιά, έχει βασική παρουσία στο UEFA Super Cup, αποδεικνύοντας ότι το ποδόσφαιρο, και ο αθλητισμός εν γένει, έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά και μπορεί να αλλάξει τις προοπτικές ακόμη και των πιο ευάλωτων. 

Για παράδειγμα το 2018 στο Τάλιν (σ.σ: Ρεάλ-Ατλέτικο Μαδρίτης 2-4 στην παράταση )και το 2019 στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ: Λίβερπουλ-Τσέλσι 5-4 στα πέναλτι/1-1 στα 90′, 2-2 στα 120′).

Η υποστήριξη των παικτών από διάσημους συλλόγους συμβάλλει στο να επισημανθεί ότι το ποδόσφαιρο δεν αποκλείει κανέναν, ενώ στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ολοκλήρωσης, αλληλεγγύης και ελπίδας. Τα παιδιά που συνήθως θα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το γήπεδο έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό και να γνωρίσουν μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Ορισμένοι μεμονωμένοι παίκτες συμμετέχουν επίσης σε καμπάνιες όπως το #WorldRefugeeDay. Το 2020 για παράδειγμα, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος συμμετείχε σε διαδικτυακό σεμινάριο με παιδιά πρόσφυγες από τέσσερις ηπείρους. Ή η Λάουρα Τζορτζ συμμετείχε στο #WorldGirlsDay. Μερικοί παίκτες συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία Champions Teacher (σ.σ: ανάμεσά τους και ο σύμβουλος στρατηγικής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ), η οποία διεξήχθη κατά την διάρκεια του lockdown από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο».

3. Ποιο είναι το όραμα της UEFA για το μέλλον του ποδοσφαίρου και τη θέση των παιδιών σε αυτό, πώς μπορεί το ποδόσφαιρο να χρησιμοποιήσει τη μεγάλη του δύναμη για έναν κόσμο που θα είναι καλύτερος για τα παιδιά, για όλους μας;

UEFA: «Η καλύτερη απάντηση έρχεται από την διακήρυξη του Foundation for children’s. Υπάρχει η δέσμευση να προσεγγίσει αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μετατρέποντας τις θεμελιώδεις αξίες – όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και η ελπίδα – σε ευκαιρίες προκειμένου τα παιδιά να βελτιώσουν τη ζωή τους. Απαιτείται δράση για τη διασφάλιση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλον για τα παιδιά, διότι ενεργώντας για λογαριασμό των σημερινών παιδιών, διαμορφώνουμε την κοινωνία του αύριο. Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν: “Είμαστε σε προνομιακή θέση και πρέπει να το αξιοποιήσουμε πλήρως για να βοηθήσουμε τα παιδιά που ζουν σε δύσκολες και δύσκολες συνθήκες”».

4. Πώς θα συνεχίσει το ποδόσφαιρο και η UEFA να αντιμετωπίζουν την πανδημία του κορονοϊού και εάν συμφωνείτε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, το ποδόσφαιρο χωρίς θαυμαστές, δεν είναι για κανέναν, το παιχνίδι που γνωρίζουμε;

UEFA: «Από τον Αύγουστο του 2020, το Πρωτόκολλο Επιστροφής στο Παιχνίδι UEFA έχει εφαρμοστεί για εκατοντάδες αγώνες διοργανώσεων της UEFA (διοργανώσεις συλλόγων, εθνικών ομάδων, U-21, ποδόσφαιρο γυναικών και σάλας). Κάθε μία από τις ομάδες έπρεπε να ακολουθήσει το ίδιο αυστηρό καθεστώς εξετάσεων, να εφαρμόσει συμπεριφορές και προφυλάξεις εντός της «φούσκας» της ομάδας για να ελαχιστοποιήσει κάθε κίνδυνο μετάδοσης και να έχει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης επαφών για να σπάσει οποιαδήποτε αλυσίδα μετάδοσης σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε μια πλήρης αναθεώρηση και προσαρμογή των λειτουργιών σταδίων για αγώνες της UEFA για να εξασφαλιστεί το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον για τους όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης υπάρχει το έγγραφο της UEFA για τις στις ελάχιστες απαιτήσεις υγείας και υγιεινής για την επιστροφή θεατών (UEFA Minimum Health & Hygiene Requirements for the Return of Spectators) το οποίο δημοσιεύθηκε μετά την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA την 1η Οκτωβρίου , για να επιτρέψει τη μερική επιστροφή των θεατών (κατ’ ανώτατο όριο το 30 τοις εκατό της αντίστοιχης χωρητικότητας σταδίου) για αγώνες της UEFA, όπου το επιτρέπει η τοπική νομοθεσία . Όπως αναφέρεται σχετικά, παρόλο που είναι αδύνατο να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον χωρίς κίνδυνο, ο στόχος των ελάχιστων απαιτήσεων είναι να διασφαλίσει ότι, όπου και οι θεατές μπορούν να γίνουν δεκτοί σε αγώνες της UEFA, οι διοργανωτές θα πρέπει να υιοθετήσουν, βέλτιστες πρακτικές βάσει ιατρικών συμβουλών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για μόλυνση».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading