Όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ σημείωσε το 25ο τέρμα του με τη φανέλα της Ντόρμουντ στο 25ο παιχνίδι του στη Bundesliga, είχε σίγουρα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Εντούτοις, για πρώτη φορά οι αναλυτές είναι σε θέση να υπολογίσουν ακριβώς το… πόσο.
Ο 20χρονος επιθετικός είχε 73 τελικές on target (στο στόχο) για έναν αριθμό Αναμενόμενων Γκολ (xGoals) 18,15. Όπρ σημαίνει ότι είχε σημειώσει 7 γκολ περισσότερα απ’ το αναμενόμενο, επιβεβαιώνοντας την -παγκόσμιας κλάσης- αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα από δύσκολες θέσεις.
Η μέτρηση xGoals, μετρά την ποιότητα των ευκαιριών και λαμβάνει υπόψιν παράγοντες όπως την απόσταση από την εστία, τη γωνία του σουτ, τον αριθμό των αντιπάλων στο δρόμο προς την εστία και η θέση του τερματοφύλακα, πριν τη συγκρίνει με χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Το xGoals μπήκε πρόσφατα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά σιγά-σιγά κερδίζει τη δική του «θέση» στα στατιστικά στοιχεία, για να εξηγήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την απόδοση των παικτών και των ομάδων.
Η Bundesliga υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με την Amazon Web Services (AWS) για την παροχή προηγμένων στατιστικών στοιχείων και τα παρουσιάζει σε «πραγματικό χρόνο» (δηλαδή εν ώρα αγώνα) σε οπαδούς, που είναι πλέον σε θέση να αποφασίσουν μόνοι τους εάν οι παίκτες θα έπρεπε να είχαν καλύτερη απόδοση σε συγκεκριμένα παιχνίδια.
«Τα στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο προσφέρουν την αλήθεια και τώρα υπάρχουν λιγότερες… δικαιολογίες για τους παίκτες» τόνισε στο Reuters ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερ Λεβερκούζεν και τεχνικός «πρεσβευτής» της AWS, Σάιμον Ρόλφε, προσθέτοντας: «Ως ένας παίκτης που θέλεις να κάνεις το καλύτερο δυνατό, θέλεις να βελτιώνεσαι. Κι όλο αυτό νομίζω ότι σε βοηθάει να… αναλύσεις τον εαυτό σου. Ακόμη και οι παίκτες θα ήθελαν να προετοιμαστούν καλύτερα».
Οι τάσεις των «μέσων θέσεων», που βασίζονται σε σενάρια κατάστασης του κάθε ποδοσφαιριστή εν ώρα αγώνα, υπολογίζονται επίσης σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τις επιθετικές ζώνες μιας ομάδας, καθιστώντας τα συγκεκριμένα δεδομένα, ως ένα πολύ ισχυρό «όπλο ανάλυσης» στα χέρια κάθε προπονητή, με τον Ρόλφε, να επισημαίνει ότι ο τεχνικός της Λεβερκούζεν, Πέτερ Μπος είναι μεγάλο… φαν της νέας τεχνολογίας.
«Έχουμε έναν άνθρωπο που κάθεται στο γήπεδο, παρακολουθεί το παιχνίδι κι αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, για να τα μεταφέρει αμέσως στον πάγκο» τόνισε ο Ρόλφε συμπληρώνοντας πως «…όλο αυτό έχει επιρροή στις αποφάσεις που παίρνουν οι προπονητές».
Οι αναλύσεις των «μέσων θέσεων» που καλύπτουν και τα 90 λεπτά ενός αγώνα, χρησιμοποιούν περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια σημεία δεδομένων, για να αναδείξουν και να «διαβάσουν» τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες δημιουργούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Οι αρχικές ενδεκάδες, δίνουν στους προπονητές μία ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα περιμένουν από την αντίπαλη ομάδα, όμως οι «μέσες θέσεις» προχωρούν όλο αυτό ένα βήμα παραπέρα, ρίχνοντας… φως στο αν ο σχηματισμός των αντιπάλων θα είναι επιθετικός ή αμυντικός και ποιες ζώνες μέσα στο γήπεδο προτιμούν στις κινήσεις τους.
«Παλιότερα αυτό που θα γνώριζαν θα ήταν μόνο η διάταξη της αντίπαλης ομάδας. Τώρα όμως μπορούν να δουν τις “ μέσες θέσεις”, ώστε να μπορούν να είναι ένα βήμα μπροστά και να σχεδιάζουν καλύτερες τακτικές για την ομάδα τους» πρόσθεσε ο Ρόλφε.
Ο αθλητικός διευθυντής της Λεβερκούζεν, θεωρεί ότι τα νέα δεδομένα είναι ένας «θησαυρός», ικανός να συμπληρώσει και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τους σκάουτ και τους αναλυτές, καθώς οι σύλλογοι προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανούς μεταγραφικούς στόχους.
«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για την εύρεση νέων παικτών είναι ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών γεγονότων του αγώνα. Τα συνδυάζεις για να έχεις μια σαφέστερη, αντικειμενική άποψη για την εικόνα ενός παίκτη, που δεν καθορίζεται μόνο από μια μεμονωμένη γνώμη» κατέληξε…