ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΨΩΜΑ
O «βασιλιάς» επέστρεψε και δεν αμφισβητείται! Αυτός θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος της θριαμβευτικής εφετινής ευρωπαϊκής πορείας του Παναθηναϊκού, μέχρι το φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο και της επιστροφής του στην καταληκτική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.
Μία πορεία, η εκκίνηση της οποίας τον βρήκε όχι μόνο εκτός… pole position, αλλά από την 17η θέση της Euroleague, μετά την απογοητευτική περυσινή σεζόν του στη Euroleague. Ωστόσο, η επανενεργοποίηση του ισχυρού άνδρα της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, το καλοκαίρι του 2023, αλλά και η πρόσληψη του Τούρκου τεχνικού, Εργκίν Αταμάν, άλλαξαν τα πάντα, όχι άμεσα, αλλά με αργά και σταθερά βήματα, μέχρι την επίτευξη του απόλυτου στόχου.
Οι προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου φανερώθηκαν με το… καλημέρα, όταν έπεισε τον Κώστα Σλούκα να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο και από τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό, να πάρει τον δρόμο προς το ΟΑΚΑ, το οποίο αποτελεί πλέον τη νέα του επαγγελματική «στέγη» και το νέο τόπο λατρείας του! Η απόκτηση του Έλληνα διεθνούς γκαρντ, ο οποίος χρίστηκε άμεσα και αρχηγός του «τριφυλλιού», έδωσε το έναυσμα της αντεπίθεσης, ο Παναθηναϊκός χτίστηκε από το μηδέν, ο Σλούκας πλαισιώθηκε και ο κόσμος του εξάστερου ανταποκρίθηκε στα καλέσματα της ΚΑΕ, αποκτώντας χαρακτήρα…. μόνιμου κατοίκου στο ΟΑΚΑ.
Η σεζόν άρχισε με πολλά… σκαμπανεβάσματα, ο Ολυμπιακός προκάλεσε… τριγμούς, ειδικά μετά την σαρωτική επικράτηση του στον τελικό του Super Cup και το πέρασμα του από το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην εκκίνηση της Euroleague. Ωστόσο, η πίστη του Εργκίν Αταμάν στο πλάνο και στο όραμα του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου επανέφεραν την ηρεμία.
O ιδιοκτήτης της «πράσινης» ΚΑΕ έκανε ακόμη μία υπέρβαση, ανακοινώνοντας στις 31 Οκτωβρίου 2023 με κάθε επισημότητα τον ΝΒΑer, Κέντρικ Ναν, με τον έμπειρο Αμερικανό να… εγκλιματίζεται άμεσα και αγώνα με αγώνα να επιβεβαιώνει τον τίτλο του killer στην επίθεση. Ένα μήνα μετά την απόκτηση του Ναν ήρθε και το πρώτο διπλό σε δυνατή έδρα, αυτή της Μονακό και ο διακόπτης, κυρίως στο πνευματικό κομμάτι, γύρισε, με το «τριφύλλι» να αναρριχάται στην τετράδα της βαθμολογίας στη Euroleague στην κανονική περίοδο και να αρνείται να το… κουνήσει από εκεί!
Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ρολάρει και κερδίζοντας τους 17 από τους τελευταίους 21 αγώνες της κανονικής περιόδου στη Euroleague άρχισε να οραματίζεται το Βερολίνο και την 11η συμμετοχή του σε φάιναλ φορ!
Οι «πράσινοι» μπήκαν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και κλήθηκαν να αρπάξουν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ από τη φορμαρισμένη, αλλά… ξεσπιτωμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία πέτυχε το break στο Game 1 και δημιούργησε αμφιβολία στην ευρωπαϊκή συνέχεια του Παναθηναϊκού. Ο Αταμάν όμως λειτούργησε και πάλι σαν… πυροσβέστης, δηλώνοντας μάλιστα μετά το Game 1 της σειράς με τους Ισραηλινούς ότι αν το «τριφύλλι» δεν προκριθεί στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, τότε η νέα σεζόν θα έβρισκε τον ίδιο μακριά από το ΟΑΚΑ, επαναφέροντας τη σιγουριά στον κόσμο του «τριφυλλιού» για την πρόκριση.
Η… αποκάλυψη του Ιωάννη (Παπαπέτρου) από το Game 2 και η σταθερή τετράδα επικινδυνότητας (Σλούκας, Λεσόρ, Ναν και Μήτογλου) του εξάστερου, απάντησαν με το ίδιο νόμισμα στους Ισραηλινούς στο Game 4, ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2 και την επανέφεραν στο ΟΑΚΑ, όπου μπροστά στο κοινό του ο Παναθηναϊκός πήρε την πολυπόθητη επιστροφή του σε φάιναλ φορ μετά από δώδεκα χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών (τελευταία συμμετοχή ήταν το 2012).
Από την πλευρά του, ο Εργκίν Αταμάν, έχοντας κατακτήσει δύο ευρωπαϊκές κορυφές με την Αναντολού Εφές (2021, 2022), οι οποίες ήταν και οι πρώτες της Ιστορίας της σε Euroleague, «έπιασε» τους Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Έτορε Μεσίνα και Γιάννη Ιωαννίδη στη λίστα των προπονητών που έχουν φτάσει σε φάιναλ φορ με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ο Τούρκος τεχνικός το έχει πετύχει με τις Σιένα, Αναντολού Εφές και Παναθηναϊκό, ενώ στη λίστα προστέθηκε εφέτος και ο αντίπαλος του στα ημιτελικά του Βερολίνου, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα και Φενερμπαχτσέ), ο οποίος όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης βρισκόταν στο «πράσινο» ρόστερ, στην τελευταία, αλλά αποτυχημένη προσπάθεια του «τριφυλλιού» σε φάιναλ φορ, το 2012, όταν για πρώτη φορά στην Ιστορία του τερμάτισε στην τέταρτη θέση.
Στη «μάχη» για την πρόκριση του στον τελικό του φάιναλ φορ, οι «πράσινοι» καλούνται να προσπεράσουν στις 24/5 το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ των γνώριμων τους, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νικ Καλάθη, Γιώργου Παπαγιάννη και Τάιλερ Ντόρσεϊ.
Η «πράσινη» Ιστορία στα φάιναλ φορ
O Παναθηναϊκός μπορεί να είχε χάσει τη δράση των φάιναλ φορ τα τελευταία 12 χρόνια, αλλά η Ιστορία των καταληκτικών φάσεων της διοργάνωσης είναι ταυτισμένη με το «τριφύλλι».
Οι «πράσινοι» βρέθηκε σε έξι φάιναλ φορ μεταξύ 2002 και 2012, θριαμβεύοντας τέσσερις φορές (2002, 2007, 2009, 2011), ενώ είχαν προκριθεί επίσης το 2005 και το 2012, μένοντας εκτός τελικού στα ημιτελικά.
Επίσης, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πρώτο του τρόπαιο στη EuroLeague το 1996 και το δεύτερο το 2000, με δύο ακόμη εμφανίσεις το 1994 και το 1995. Έχει φτάσει επίσης στο φάιναλ φορ της SuproLeague το 2001, όπου απέναντι στη Μακάμπι μετράει το μοναδικό παιχνίδι τίτλου που έχασε.
Η επιστροφή του σε φάιναλ φορ της Euroleague σηματοδοτεί ένα πολύ οικείο συναίσθημα για τους «διψασμένους» φιλάθλους του, αν και χρειαζόταν μια μακρά αναμονή για να το νιώσουν ξανά.
«Όλοι πίστευαν από την αρχή της σεζόν ότι θα έχουμε την ευκαιρία να εκπληρώσουμε τους μεγάλους μας στόχους. Και τώρα φτάσαμε στο φάιναλ φορ, κάτι το οποίο είναι υπέροχο συναίσθημα για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Τώρα, όμως, όλοι μας, θέλουμε περισσότερα!», αρκέστηκε να δηλώσει ο Εργκίν Αταμάν καθώς κοίταζε τον πρώτο αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο, τη Φενερμπαχτσέ, την οποία θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ της Euroleague. Μία αντίπαλος, όμως, που μόνο άγνωστη δεν είναι για τον Αταμάν από τη θητεία του στο τουρκικό πρωτάθλημα, με την Αναντολού Εφές.
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τα δέκα φάιναλ φορ της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού (δεν υπολογίζεται η συμμετοχή του στην τελική φάση της Σουπρολίγκα το 2001) στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών και νυν Ευρωλίγκα, από το 1994 μέχρι σήμερα:
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1994 (Τελ Αβίβ)
==========================
Ο Παναθηναϊκός τίθεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον «αιώνιο» αντίπαλο σε ημιτελικό φάιναλ φορ και ο Ολυμπιακός, μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, λέει… «όχι» στους «πράσινους» και τους θέτει εκτός τελικού. Στον «μικρό τελικό» ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Μπαρτσελόνα του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες και τα καταφέρνει απέναντι στον Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και την παρέα του με το τελικό 100-83.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (19/4/1994): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77
Γήπεδο: Γιάντ Ελιάου (νυν Νόκια Αρίνα)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαϊλαμπιού (Γαλλία) – Κατσάρο (Ιταλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Αλβέρτης 2, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Οικονόμου 3, Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γεωργικόπουλος 3, Μυριούνης 6.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 15, Σταμάτης, Πάσπαλι 22, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Τάρλατς, Τάρπλεϊ 21.
«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (21/4/1994) Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 100-83
Γήπεδο: Γιάντ Ελιάου (νυν Νόκια Αρίνα)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντιτς (Κροατία), Μαϊλαμπιού (Γαλλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 30, Βολκόφ 29, Βράνκοβιτς 14, Αλβέρτης 9, Μυριούνης 8, Γεωργικόπουλος 6, Οικονόμου 2, Χρυσανθόπουλος 2, Παταβούκας, Παπαγιάννης.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες): Ρόμπερτς 19, Μάσενμπεργκ 18, Σαν Επιφάνιο 16, Μοντέρο 11, Αντρέ 10, Κρέσπο 7, Χιμένεθ, Γκαλιλέα 2, Ντίεθ, Αλεμάνι, Φουέντες.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1995 (Σαραγόσα)
==========================
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στα ημιτελικά τον Ολυμπιακό και οι «ερυθρόλευκοι» αρπάζουν και πάλι το «εισιτήριο» του τελικού. Στον «μικρό τελικό» οι «πράσινοι» καταλαμβάνουν και πάλι την τρίτη θέση, μετά τη νίκη τους με 91-77 επί της Λιμόζ του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (11/4/1995): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
Γήπεδο: Πρενθίπε Φελίπε
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζιχ (Πολωνία) – Μπραζάουσκας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 3, Γεωργικόπουλος, Παταβούκας 2, Οικονόμου 12, Πάσπαλι 17, Γιαννάκης 3, Βράνκοβιτς 12, Παπαγιάννης, Πετσάρσκι 3, Μυριούνης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 10, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 27, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόφ 4.
«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (13/4/1995): Παναθηναϊκός-Λιμόζ 91-77
Γήπεδο: Πρενθίπε Φελίπε
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κατσάρο (Ιταλία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ευθύμης Κιουμορτζόγλου): Αλβέρτης 29, Βράνκοβιτς 19, Παταβούκας 17, Πάσπαλι 15, Πετσάρσκι 6, Μυριούνης 5, Γεωργικόπουλος, Οικονόμου, Παπαγιάννης.
ΛΙΜΟΖ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Γιάνγκ 24, Κέμπτον 14, Ντακουρί 10, Φορτέ 8, Μ’Μπαϊα 6, Ανταμς 6, Μπιλμπά 5, Σι 4, Κρουά, Βερόβ.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1996 (Παρίσι)
==========================
Ο Παναθηναϊκός κατακτά στο Παρίσι το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του. Οι «πράσινοι» στα ημιτελικά ξεπέρασαν το «εμπόδιο» της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 81-71 και στον τελικό τέθηκαν αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα του Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες. Κι ενώ στο ποδόσφαιρο έχει μείνει στην ιστορία το χέρι του… Θεού, στο μπάσκετ γράφτηκε με χρυσά γράμματα το χέρι του… Βράνκοβιτς. Σε έναν τελικό για γερά νεύρα και ενώ απέμεναν 4΄΄ ο Κροάτης σέντερ «φιλοδώρησε» με μία μεγαλοπρεπή τάπα τον Μοντέρο και κράτησε το τελικό 67-66 για τους «πράσινους».
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (9/4/1996): Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81-71
Γήπεδο: Παλέ ντε Μπερσί
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρεμς (Σλοβενία), Ντοριζόν (Γαλλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Ουίλκινς 35, Αλβέρτης 13, Βράνκοβιτς 8, Οικονόμου 8, Κόρφας 8, Σταυρακόπουλος 7, Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης, Πετσάρσκι, Μυριούνης.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Στάνισλαβ Ερέμιν): Καράσεφ 23, Νουόσου 12, Βέτρα 8, Πανόφ 7, Κουντέλιν 7, Κισούριν 7, Κορνέεφ 4, Μοργκούνοφ 3, Κουράσεφ.
ΤΕΛΙΚΟΣ (11/4/1996): Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66
ΓΗΠΕΔΟ: Παλέ ντε Μπερσί
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βιρόβνικ (Ισραήλ), Ντοριζόν (Γαλλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 17, Βράνκοβιτς, Οικονόμου 10, Κόρφας 4, Σταυρακόπουλος 9, Βουρτζούμης 2, Γιαννάκης 9, Ουίλκινς 16.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες): Γκαλιλέα 10, Φερνάντεθ 15, Καρνισόβας 23, Χιμένεθ 9, Γκόντφρεντ 9, Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Φεράν.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2000 (Θεσσαλονίκη)
=============================
Ο Παναθηναϊκός «αναρριχήθηκε» και πάλι το 2000 στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, πανηγυρίζοντας το δεύτερο κύπελλο πρωταθλητριών της ιστορίας του. Οι «πράσινοι» επικράτησαν στον ημιτελικό 81-71 της ισχυρής Εφές Πίλσεν, ενώ στον τελικό «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» Ομπράντοβιτς-Γκέρσον ή καλύτερα Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ. Κορυφαίος του τελικού και MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Ζέλικο Ρέμπρατσα, ο οποίος με 20 πόντους οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη νίκη με 73-67.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (18/4/2000): Παναθηναϊκός-Εφές Πίλσεν 81-71
Γήπεδο: Πυλαία
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρεμς (Σλοβενία), Κατσάρο (Ιταλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μποντιρόγκα 22, Ρέμπρατσα 15, Αλβέρτης 11, Ρότζερς 9, Τζεντίλε 7, Κάτας 5, Φώτσης 5, Μπερκ 4, Κοχ 3.
ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Εργκίν Αταμάν): Τούρκογλου 15, Μουλαομέροβιτς 14, Μπεσόκ 13, Ντρόμπνιακ 11, Κουτλουάι 8, Ουίνσλοου 4, Ονάν 3, Βεκίλογλου 3.
ΤΕΛΙΚΟΣ (20/4/2000): Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67
Γήπεδο: Πυλαία
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ρεμς (Σλοβενία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μποντιρόγκα 9, Ρέμπρατσα 20, Αλβέρτης 4, Ρότζερς 4, Τζεντίλε 3, Κάτας 17, Φώτσης 9, Μπερκ 7, Κοχ.
ΜΑΚΑΜΠΙ (Πίνι Γκέρσον): ΜακΝτόναλντ 11, Σαρπ 5, Χένεφελντ, Χάφμαν 26, Κόμετζις 3, Μπρίσκερ 13, Τζάμσι 3, Σέφερ 6, Σέλεφ, Πόπα.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2002 (Μπολόνια)
===========================
Δια χειρός (ποιού άλλου;) Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για τρίτη διαδοχική χρονιά στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας επικράτησαν 83-75 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, που διεξήχθη στην Μπολόνια, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα τους στον τελικό της Σουπρολίγκα την προηγούμενη χρονιά (2001). Στον τελικό οι «πράσινοι» απέδειξαν ότι πλέον δεν… καταλάβαιναν από έδρες, καθώς επικράτησαν της Κίντερ 89-83. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να μετατρέψουν την αμηχανία του πρώτου μέρους σε «δίψα» για την κατάκτηση του τίτλου, κάτι που τελικά και κατάφεραν. Στην επιτυχία του Παναθηναϊκού συνέβαλε τόσο η… Ανάσταση του Λαζάρου (Παπαδόπουλου) στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, όσο και οι προσπάθειες του «συνήθη υπόπτου», Μποντιρόγκα, αλλά και του Κουτλουάι, που έδωσε τη χαριστική βολή. Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προσπάθειες και των υπολοίπων, οι οποίοι δεν παρέδωσαν σε κανένα σημείο του αγώνα τα… όπλα, ακόμα και όταν βρέθηκαν να χάνουν με 14 πόντους.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (3/5/2002): Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 83-75
Γήπεδο: Παλαμαλαγκούτι
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Λαμόνικα (Ιταλία), Αρτεάγκα (Ισπανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής 2, Ρότζερς 5, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 26, Μίντλετον 15, Κουτλουάι 9, Παπαδόπουλος 9, Σάντσες.
MAΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Χένεφελντ, Σαρπ 3, Χάφμαν 16, Πάρκερ 11, Σέλεφ 8, Μπουρστάιν 18, Τσούρτσιτς 3, ΜακΝτόναλντ 11, Μπεσόκ 5.
ΤΕΛΙΚΟΣ (5/5/2002): Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Αρτεάγκα (Ισπανία)
KINTEΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Ετορε Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φροζίνι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσες.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2005 (Μόσχα)
==========================
Η -πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2004- Μακάμπι Τελ Αβίβ του Πίνι Γκέρσον βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά και η «ομάδα του λαού» έβαλε τέλος στις ελπίδες των «πρασίνων» για την κατάκτηση του τροπαίου, αφού τους απέκλεισε με νίκη 91-82. Οι Ισραηλινοί «αχρήστευσαν» με «σφιχτή» άμυνα τον Γιάκα Λάκοβιτς και «φόρτωσαν» νωρίς με φάουλ τους παίκτες-«κλειδιά» των «πρασίνων». Στον «μικρό τελικό» ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στο 19΄ βρέθηκε να χάνει με 22 πόντους διαφορά, έδειχνε παραδομένος στις… ορέξεις της ΤΣΣΚΑ. Ωστόσο, με πρωταγωνιστή τον Μάικ Μπατίστ ο Παναθηναϊκός πέτυχε την ανατροπή και, σε μία αναμέτρηση που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, πήρε τη νίκη με 94-91 και κατέλαβε την τρίτη θέση.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (6/5/2005): Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 91-82
Γήπεδο: Ολιμπίσκι Αρίνα
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία), Αρτεάγκα (Ισπανία), Φακίνι (Ιταλία)
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Πίνι Γκέρσον): Μπαστόν 14, Σαρπ 20 (3), Βούιτσιτς 11, Πάρκερ 13 (1), Σέλεφ 2, Μπουρστάιν 14 (1), Χαλπερίν, Γιασικεβίτσιους 13 (1), Κόμματος 2, Γκριν 2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 10 (1), Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 4, Μπατίστ 2, Φέμερλινγκ 4, Χατζηβρέττας 9 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 16 (2), Σκεπάνοβιτς 16 (2), Κουτλουάι 17 (4)
«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (8/5/2005): ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 91-94 -2 παρατάσεις (καν. αγ. 78-78, 1η παρ. 84-84, 2η παρ. 91-94)-
Γήπεδο: Ολιμπίσκι Αρίνα
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Φακίνι (Ιταλία), Σούντεκ (Σλοβακία), Αρτεάγκα (Ισπανία)
ΤΣΣΚΑ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 6, Μπράουν 21 (1), Πανόφ, Άντερσεν 14, Ντικούδης 17, Χόλντεν 10 (1), Πασούτιν, Μόνια 3, Μιούρσεπ 3, Σαφρασένκο 6, Γκρέιντζερ 11 (3).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 5 (1), Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 15 (1), Μπατίστ 28 (1), Φέμερλινγκ, Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 15 (2), Σάκοτα 5 (1), Κουτλουάι 19 (3), Μπάξτερ.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2007 (Αθήνα)
=========================
Μπροστά σε 18.000 εκστασιασμένους φιλάθλους του, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε στο ΟΑΚΑ για τέταρτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης. Σε έναν ημιτελικό που δεν έδρεψε δάφνες ποιότητας, οι «πράσινοι» επικράτησαν 67-53 της Ταού, η οποία είχε προπονητή τον τεχνικό που οδήγησε τους «πράσινους» στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους (σ.σ. Μπόζινταρ Μάλκοβιτς), και εξασφάλισαν, στην τρίτη διαδοχική παρουσία τους σε φάιναλ φορ, την συμμετοχή τους στον τελικό. Στον τελικό ο Θοδωρής Παπαλουκάς (23 πόντοι) έδειχνε να είναι απελπιστικά μόνος στην προσπάθεια να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ στη νίκη και οι Ρώσοι παραδόθηκαν με το τελικό 93-91.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (4/5/2007): Παναθηναϊκός-Ταού 67-53
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σισκάουσκας 11 (2), Χατζηβρέττας 3 (1), Μπετσίροβιτς 15 (2), Μπατίστ 15 (12ρ.), Βούγιανιτς 8 (2), Αλβέρτης 5, Ντελκ, Ντικούδης 7, Γιαβτόκας, Διαμαντίδης 3 (1), Τσαρτσαρής, Τομάσεβιτς.
ΤΑΟΥ (Μπόζινταρ Μάλκοβιτς): Χάουζ 3, Πριτζιόνι 6 (2), Βιντάλ 2, Σπλίτερ 7, Ερντογάν 11 (2), Ρακόσεβιτς 4, Πλάνινιτς 7, Πεκέρ 7, Σκόλα 6.
ΤΕΛΙΚΟΣ (6/5/2007): Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μιτχάνα (Ισπανία), Λαμόνικα (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12 (1).
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Έτορε Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαφρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν ντεν Σπίγκελ 6
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2009 (Βερολίνο)
==========================
Στο Βερολίνο ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, ενώ… εξιλεώθηκε για τους δύο χαμένους ημιτελικούς από τον «αιώνιο» αντίπαλο σε Τελ Αβίβ (1994) και Σαραγόσα (1995). Οι «πράσινοι», μετά από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, έφτασαν στην επικράτηση με 84-82 επί του Ολυμπιακού και πανηγύρισαν για πρώτη φορά νίκη απέναντι στους «ερυθρολεύκους» στη «μάχη» για πρόκριση στον τελικό.
Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Έτορε Μεσίνα με 73-71, παρά το γεγονός ότι στο ημίχρονο είχε καταφέρει να προηγηθεί με 20 πόντους. «Μοιραίος» παίκτης των Ρώσων ήταν ο Ραμούνας Σισκάουσκας, ο οποίος αστόχησε σε τρίποντο με την εκπνοή του αγώνα, χάνοντας την ευκαιρία να δώσει τη νίκη και το τρόπαιο στην «ομάδα του στρατού». Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο τεχνικός της «πράσινης» αυτοκρατορίας, έφτασε τους 7 τίτλους, ενώ ΜVP του φάιναλ φορ αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (1/5/2009): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Γήπεδο: 02 World
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ρόκα (Πορτογαλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4).
ΤΕΛΙΚΟΣ (3/5/2009): Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71
Γήπεδο: 02 World
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπαχάρ (Ισραήλ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Έτορε Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2011 (Βαρκελώνη)
==================================
Πρωταθλητής Ευρώπης για έκτη φορά (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) στην ιστορία του και τρίτη την τελευταία πενταετία στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελόνης στις 8 Μαΐου 2012. Στην 9η παρουσία του σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και 6η στον τελικό της διοργάνωσης, επικράτησε 70-78 της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έφτασε τα οκτώ τρόπαια Ευρωλίγκας, περνώντας στην πρώτη θέση του πίνακα των προπονητών. Η ευστοχία των Ρομέιν Σάτο (13π. με 3/5 τρίποντα) και Ντρου Νίκολας (14π. με 2/5 τρίποντα) έξω από τα 6.75 στην 3η περίοδο και οι σταθερές αξίες του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Μάικ Μπατίστ έβαλαν τέλος στο όνειρο της Μακάμπι για τον 6ο τίτλο της. Στον ημιτελικό, ο -πρωτοεμφανιζόμενος σε φάιναλ φορ- Νικ Καλάθης αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και ΜVP του ημιτελικού με 17 πόντους, 16 πρόσθεσε ο Μπατίστ και 14 ο Φώτσης στη νίκη 77-69 επί της Σιένα. Απαρηγόρητος ήταν ο Νίκος Ζήσης και οι συμπαίκτες του στην ιταλική ομάδα, καθώς σε τέσσερις συμμετοχές σε φάιναλ φορ η Σιένα δεν κατάφερε να προκριθεί σε τελικό.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (6/5/2011): Παναθηναϊκός-Σιένα 77-69
Γήπεδο: Παλάου Σαν Τζόρντι (Βαρκελώνη)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μιτχάνα (Ισπανία), Ζιεμπλίτσκι (Πολωνία), Λότερμοζερ (Γερμανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16, Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (1), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17
ΣΙΕΝΑ (Σιμόνε Πιανιτζιάνι): ΜακΚάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστοουν 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντελέ 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4 (1), Μος 6
ΤΕΛΙΚΟΣ (8/5/2011): Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 70-78
Γήπεδο: Παλάου Σαν Τζόρντι (Βαρκελώνη)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μιτχάνα (Ισπανία), Λότερμόζερ (Γερμανία), Λαμόνικα (Ιταλία)
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιγιάχου 12, Πνίνι 8 (2), Μπουρστάιν, Έιντσον 17 (2), Μάτσβαν 3, Σχορτσιανίτης 4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13 (3), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου
ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2012 (Κωνσταντινούπολη)
=======================================
Η ΤΣΣΚΑ έκαμψε την αντίσταση του Παναθηναϊκού και στέρησε από τους «πράσινους» τη συμμετοχή τους στον τελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Οι Ρώσοι επικράτησαν 66-64 στον πρώτο ημιτελικό στο «Σιναν Ερντέμ», πήραν το εισιτήριο για την καταληκτική μάχη, αλλά απέναντι τους βρήκαν τον Ολυμπιακό, που τους στέρησε το 3ο τρόπαιο της Ευρωλίγκας στην ιστορία τους.
Ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός του πρώτου δεκαλέπτου «πλήρωσε» την έλλειψη διάρκειας, ειδικά στην δεύτερη και την τελευταία περίοδο, τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ και την εις βάρος του διαιτησία… Στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, το διαιτητικό τρίο δεν «είδε» βήματα Τεόντοσιτς, καλάθι του Σέρβου γκαρντ, ο οποίος υπέπεσε σε λάθος στην επαναφορά, χωρίς να το δουν οι διαιτητές, και λάθος υπόδειξη για κατοχή της ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Σβεντ είχε βγάλει μόνος του την μπάλα εκτός παρκέ… Κορυφαίος των «πρασίνων» ήταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με 19 πόντους, ο οποίος ηττήθηκε για πρώτη φορά σε συμμετοχή του σε φάιναλ φορ (είχε 8/8), ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Μπατίστ με 11 πόντους, Καϊμακόγλου με 10 (όλους στην τρίτη περίοδο) και Διαμαντίδης, ο οποίος δεν πρόλαβε να εκδηλώσει την τελευταία επίθεση, επίσης με 10.
Φανερά επηρεασμένος από τον τρόπο, με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός στον ημιτελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παναθηναϊκός φάνηκε κατώτερος των προσδοκιών απέναντι στην Μπαρτσελόνα και για πρώτη φορά στις δέκα συμμετοχές του σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας τερμάτισε στην τέταρτη θέση. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 74-69 από τους «μπλαουγκράνα» στο «Σινάν Ερντέμ», στον «μικρό τελικό» του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (11/5/2012): Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 64-66
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ (Κωνσταντινούπολη)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία), Μαρτίν (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 19 (3).
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ (13/5/2012): Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 74-69
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ (Κωνσταντινούπολη)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ανκαράλι (Τουρκία), Λότερμοσερ (Γερμανία), Λάτισεφς (Λετονία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα 5, Ουέρτας 21 (3), Πέροβιτς 2, Βάσκεθ 6, Ουάλας 12 (2), Ινγκλις 13 (2), Ντονγκ 2, Ραμπασέδα 4, Λόρμπεκ, Έϊντσον 5 (1), Μάικλ 4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μάριτς 13 (11ρ.), Περπέρογλου 2, Μπατίστ 2, Λόγκαν 11, Σάτο, Τσαρταρής 4 (1), Διαμαντίδης 17 (3), Βογιούκας 4, Νικ Καλάθης 9, Σμιθ 1, Καϊμακόγλου 6 (2).
H πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το φάιναλ φορ του Βερολίνου:
EUROLEAGUE 2023-24 / ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ1η Aγωνιστική (5-6/10/2023)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 78-88 παρ. (74-74 κ.α.)2η Αγωνιστική (12-13/10/2023)
Παναθηναϊκός-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 78-713η Αγωνιστική (17-18/10/2023)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Παναθηναϊκός 83-694η Αγωνιστική (19-20/10/2023)
Παναθηναϊκός (Ελλάδα)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 81-86 παρ. (72-72κ.α.)5η Αγωνιστική (26-27/10/2023)
Παναθηναϊκός-Μπασκόνια (Ισπανία) 95-816η Αγωνιστική (2-3/11/2023)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 80-727η Αγωνιστική (9-10/11/2023)
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Παναθηναϊκός 85-998η Αγωνιστική (14-15/11/2023)
Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 73-719η Αγωνιστική (16-17/11/2023)
Παναθηναϊκός-Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία) 90-7610η Αγωνιστική (23-24/11/2023)
Παναθηναϊκός-Βαλένθια (Ισπανία) 90-7311η Αγωνιστική (30/11-1/12/2023)
Παρτιζάν (Σερβία)-Παναθηναϊκός 92-8712η Αγωνιστική (5-6/12/2023)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Παναθηναϊκός 71-6813η Αγωνιστική (7-8/12/2023)
Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 78-9014η Αγωνιστική (14-15/12/2023)
Βιλερμπάν (Γαλλία)-Παναθηναϊκός 81-89
15η Αγωνιστική (19-20/12/2023)
Μονακό (Μονακό)-Παναθηναϊκός 90-9116η Αγωνιστική (21-22/12/2023)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Παναθηναϊκός 68-7617η Αγωνιστική (28-29/12/2023)
Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 82-6518η Αγωνιστική (2-3/1/2024)
Μπασκόνια (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 75-7319η αγωνιστική (4-5/1/2024)
Βαλένθια (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 81-8220ή Αγωνιστική (9-10/1/2024)
Παναθηναϊκός-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 83-76
21η Αγωνιστική (11-12/1/2024)
Παναθηναϊκός-Μονακό (Μονακό) 88-63
22η Αγωνιστική (18-19/1/2024)
Παναθηναϊκός-Παρτιζάν (Σερβία) 84-71
23η Αγωνιστική (25-26/1/2023)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Παναθηναϊκός 90-7524η Αγωνιστική (30-31/1/2024)
Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 79-6225η Αγωνιστική (1-2/2/2024)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Παναθηναϊκός 80-6826η Αγωνιστική (8-9/2/2024)
Παναθηναϊκός-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 74-6327η Αγωνιστική (29/2-1/3/2024)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Παναθηναϊκός 86-9728η Αγωνιστική (7-8/3/2024)
Παναθηναϊκός-Βιλερμπάν (Γαλλία) 85-6729η Αγωνιστική (14-15/3/2024)
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 71-6530η Αγωνιστική (19-20/3/2024)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Παναθηναϊκός 76-8931η Αγωνιστική (21-22/3/2024)
Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 89-8132η Αγωνιστική (28-29/3/2024)
Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Παναθηναϊκός 79-8133η Αγωνιστική (4-5/4/2024)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Παναθηναϊκός 75-8234η Αγωνιστική (11-12/4/2024)
Παναθηναϊκός-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία) 84-75ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η
Ρεάλ Μαδρίτης 27-7 *
Παναθηναϊκός 23-11*
Μονακό 23-11*
Μπαρτσελόνα 22-12*
Ολυμπιακός 22-12*
Φενερμπαχτσέ 20-14*
—————————
Μακάμπι Τελ Αβίβ 20-14 PLAY IN
Μπασκόνια 18-16 PLAY IN
Αναντολού Εφές 17-17 PLAY IN
Βίρτους Μπολόνια 17-17 PLAY IN
—————————
Παρτιζάν Βελιγραδίου 16-18
Αρμάνι Μιλάνο 15-19
Βαλένθια 14-20
Ζαλγκίρις Κάουνας 14-20
Μπάγερν Μονάχου 13-21
Ερυθρός Αστέρας 11-23
Βιλερμπάν 9-25
Άλμπα Βερολίνου 5-29
* Προκρίθηκαν στα πλέι οφ.
EUROLEAGUE 2023-24 / ΠΛΕΙ ΟΦ
GAME 1
======
ΤΡΙΤΗ 23/4
Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 87-91 (0-1)
GAME 2
======
ΠΕΜΠΤΗ 25/4
Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 95-79 (1-1)
GAME 3
======
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 30/4
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Παναθηναϊκός 85-83 (2-1)
GAME 4
=====================
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) – Παναθηναϊκός 88-95 (2-2)
GAME 5
=====================
ΤΡΙΤΗ 7/5
Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 81-72 (3-2)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1908
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλης Παρθενόπουλος
ΤΙΤΛΟΙ:
39 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969,
1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982,
1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006,
2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018,
2019, 2020, 2021)
20 Κύπελλα Ελλάδας (1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007,
2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021)
1 Super Cup (2021)
6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011)
1 Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα (1996)
ΕΔΡΑ: ΟΑΚΑ (18.300 θέσεων)ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Εργκίν Αταμάν
Ημερομηνία γέννησης: 7/1/1966
Χώρα: Τουρκία
Προηγούμενες ομάδες: Τουρκ Τέλεκομ – βοηθός προπονητή (1996-98), Καρσίγιακ (1999), Εφές Πίλσεν (1999-2001, 2008-10),
Σιένα (2001-03), Ούλκερ (2003-06), Κλινάμιο Μπολόνια (2006-07), Μπεσίκτας (2007-08, 2011-12),
Γαλατασαράι (2012-17), Αναντολού Εφές (2017-23), Παναθηναϊκός (2023 – έως σήμερα),
Εθνική Τουρκίας (2022 – έως σήμερα)ΤΙΤΛΟΙ
2- πρωταθλήματα EuroLeague (2021, 2022)
1- κυπελλούχος EuroCup (2016)
1- κυπελλούχος FIBA Saporta Cup (2002)
1- πρωταθλητής FIBA EuroChallenge (2012)
6- πρωταθλήματα Τουρκίας (2009, 2012, 2013, 2019, 2021, 2023)
6- Κύπελλα Τουρκίας (2004, 2005, 2009, 2012, 2018, 2022)
8- President Cup Τουρκίας (1997, 2000, 2004, 2005, 2009, 2018, 2019, 2022)ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Προπονητής της χρονιάς στη EuroLeague (2021)
Βοηθοί προπονητή: Χρήστος Σερέλης, Τσενκ Γιλντιρίμ, Βασίλης Σίμτσακ, Σάββας ΚαμπερίδηςΡΟΣΤΕΡ
# ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΣΗ ΥΨΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΩΡΑ
0 Παναγιώτης Καλαϊτζάκης Γκαρντ 2.00 2/1/1999 Ελλάδα
02 Λούκα Βιλντόζα Γκαρντ 1.91 11/8/1995 Αργεντινή
06 Δημήτρης Μωραΐτης Γκαρντ 1.90 3/2/1999 Ελλάδα
10 Κώστας Σλούκας Γκαρντ 1.90 15/1/1990 Ελλάδα
22 Τζέριαν Γκραντ Γκαρντ 1.96 9/10/1992 ΗΠΑ
25 Κέντρικ Ναν Γκαρντ 1.95 3/8/1995 ΗΠΑ
40 Μάριους Γκριγκόνις Γκαρντ 1.98 26/4/1994 Λιθουανία
20 Αλέξανδρος Σαμαντούροβ Φόργουορντ 2.10 20/4/2005 Ελλάδα
08 Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι Σέντερ 2.15 19/11/2000 Πολωνία
21 Ιωάννης Παπαπέτρου Φόργουορντ 2.06 30/3/1994 Ελλάδα
41 Χουάντσο Ερνανγκόμεθ Φόργουορντ 2.06 28/9/1995 Ισπανία
44 Ντίνος Μήτογλου Φόργουορντ 2.10 11/6/1996 Ελλάδα
72 Λευτέρης Μαντζούκας Φόργουορντ 2.07 8/7/2003 Ελλάδα
26 Ματίας Λεσόρ Σέντερ 2.06 29/9/1995 Γαλλία
37 Κώστας Αντετοκούνμπο Σέντερ 2.08 20/11/1997 Ελλάδα