ΘΕΜΑ Για ποιους λόγους δεν χρειάζεται βιασύνη για τις εκλογές

ΘΕΜΑ Για ποιους λόγους δεν χρειάζεται βιασύνη για τις εκλογές

Οι εκλογές είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, υπό τον Δημήτρη Βερβεσό. Είναι μία σημαντική εκκρεμότητα που απασχολεί τον κόσμο του ελληνικού καράτε από τις αρχές του 2020, όταν η προηγούμενη διοίκηση με πρόεδρο την Εμμανουέλα Ποντίδα-Γερολύμπου κηρύχθηκε έκπτωτη από την Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας (πρώην ΕΦΙΠ).

Έκτοτε, τα θέματα της Ομοσπονδίας «τρέχει» η διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι εδώ και λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Δύο τάσεις διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ΔΣ. Η πρώτη που υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε να «ξεμπερδεύει» το ελληνικό καράτε με αυτό το θέμα και να προκύψει διοίκηση εκλεγμένη από τα σωματεία. Η δεύτερη τάση πρεσβεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα διενέργειας εκλογών έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Αυτό σημαίνει ότι τα σωματεία έχουν άπλετο χρόνο να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υφυπουργείου Αθλητισμού ώστε να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους. Οι αριθμοί δείχνουν ότι στα αρχεία της ΕΛΟΚ υπάρχουν 280 σωματεία και στο Μητρώο έχουν εγγραφεί μόλις 143. Η διαδικασία ελέγχου συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τη ΓΓΑ απαντητικά mail, προκειμένου τα σωματεία να διορθώσουν ατέλειες ή να συμπληρώσουν στοιχεία που λείπουν. Η εσπευσμένη προκήρυξη εκλογών δεν θα αφήσει περιθώριο σε σωματεία να ολοκληρώσουν την εγγραφή και -συνεπώς- να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Άλλωστε κι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Σε ομιλία του στη Βουλή τον Σεπτέμβριο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «… δώσαμε περιθώριο από τον Νοέμβρη μέχρι 15/2 για να γίνουν οι εκλογές και στις 49 Ομοσπονδίες, σε 3.5 μήνες για να μην υπάρξει συγχρωτισμός, να μην υπάρξει το λεγόμενο μπούκωμα». Παράλληλα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Action24 αποκάλυψε ότι «το απόλυτο χάος στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό καταδεικνύεται με όσα καταγράφονται στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε. Οι ισόβιοι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θέλουμε να μπει μία τάξη, να υπάρχει διαφάνεια, να λειτουργεί το μητρώο. Αυτό το χάος μπαίνει σε μία σειρά».

Συνεπώς, είναι δεδομένη η επιθυμία της Πολιτείας να λειτουργήσει το Μητρώο με διαφάνεια και αξιοπιστία, κάτι που δεν επιτυγχάνεται εάν τα σωματεία βρεθούν «με το μαχαίρι στο λαιμό», να πασχίζουν να προλάβουν τις προθεσμίες. Ταυτόχρονα και σε επίπεδο δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει το εκλογικό σώμα της ΕΛΟΚ και των υπόλοιπων ομοσπονδιών να είναι όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό της δυναμικής του αθλήματος. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΟΚ την προσεχή Τρίτη (27/10), ωστόσο πολλά αναμένεται να κριθούν από τον έλεγχο της ΓΓΑ στις προεγγραφές των Σωματείων. Όσο πιο πολλά καταχωρηθούν στο μητρώο, πληρώντας ασφαλώς όλα τα κριτήρια νομιμότητας, τόσο πιο αντιπροσωπευτική θα είναι και η εκλογική διαδικασία.

 

Γ. Μανταίος

 

 

©Πηγή: amna.gr

Loading