ΘΕΜΑ: Η φοιτήτρια που «τελείωσε» τον Μόρι

Όταν μία 22χρονη φοιτήτρια από την Ιαπωνία άρχιζε μια διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στον επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για τα σεξιστικά σχόλια του, δεν ήταν σίγουρη ότι θα είχε τέτοια απήχηση.

propoli

Ωστόσο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η εκστρατεία #DontBeSilent της Μομόκο Νότζο, που οργανώθηκε με άλλους ακτιβιστές, συγκέντρωσε περισσότερες από 150.000 υπογραφές, ενθαρρύνοντας την παγκόσμια οργή εναντίον του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι.

Ο «ισχυρός άνδρας» των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σήμερα αντικαταστάθηκε από τη Σέικο Χασιμότο, η οποία έχει αγωνιστεί σε επτά Ολυμπιάδες.

Το hashtag δημιουργήθηκε ως απάντηση στις παρατηρήσεις του Μόρι, ότι οι γυναίκες μιλάνε πάρα πολύ. Η Νότζο το χρησιμοποίησε στο Twitter και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να συγκεντρώσει υποστηρικτές κατά του Μόρι.

«Λίγα hashtag έχουν λάβει 150.000 υπογραφές στο παρελθόν. Νόμιζα ότι ήταν πραγματικά υπέροχο. Οι άνθρωποι το παίρνουν προσωπικά και δεν το βλέπουν μόνο ως πρόβλημα του Μόρι», δήλωσε χαμογελαστή η Νότζο σε συνέντευξη της στην πλατφόρμα του Zoom.

Ο ακτιβισμός της, ο οποίος γεννήθηκε κατά το πρώτο έτος σπουδών της στη Δανία, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα γυναικών που καταφεύγουν σε… πληκτρολόγια για να φέρουν κοινωνικές αλλαγές στην Ιαπωνία, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου οι διακρίσεις λόγω φύλου, οι διαφορές στις αμοιβές και τα στερεότυπα είναι ανεξέλεγκτα.

«Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων στην Ιαπωνία», πρόσθεσε η Νότζο. 

Η αρχή του «NO YOUTH NO JAPAN»
==============================

Η Νότζο άρχισε το μη κερδοσκοπικό της έργο “NO YOUTH NO JAPAN” το 2019, ενώ ήταν στη Δανία και είδε τη χώρα να επιλέγει την 40χρονη Μέττε Φρεντέρικσεν ως πρωθυπουργό.

Η διαμονή της στη Δανία, είπε, την έκανε να συνειδητοποιήσει πόσο κυριαρχούσαν στην ιαπωνική πολιτική οι ηλικιωμένοι.

Από την πλευρά του, ο Κέικο Ικέντα, καθηγητής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους να υψώσουν τη φωνή τους στην Ιαπωνία, όπου οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από μια ομάδα ομοίων ανθρώπων που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή θα έρθει με καθυστέρηση, τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Νότζο απέρριψε πρόσφατα μια πρόταση του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας να επιτρέψει την παρουσία περισσότερων γυναικών σε συναντήσεις, με την προϋπόθεση να παραστούν μόνο ως σιωπηλοί παρατηρητές, χαρακτηρίζοντας την ως μια κακή εκτέλεση δημοσίων σχέσεων.

«Δεν είμαι σίγουρη αν έχουν την προθυμία να βελτιώσουν θεμελιωδώς το ζήτημα του φύλου», ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα έπρεπε να έχει περισσότερες γυναίκες σε βασικές θέσεις, αντί να τις έχει ως παρατηρητές.

Στην πραγματικότητα, η νίκη της Νότζο είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν μακρύ αγώνα.

Ακτιβιστές και πολλές γυναίκες φωνάζουν ότι απαιτείται δραστική αλλαγή στο χώρο της εργασίας και στην πολιτική.

«Στην Ιαπωνία, όταν υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων, δεν ακούγονται πολλές φωνές και ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες φωνές για τη βελτίωση της κατάστασης, εξαντλούνται και τίποτα δεν αλλάζει. Δεν θέλω η επόμενη γενιά να ξοδέψει το χρόνο της σε αυτό το ζήτημα». 

Ενημερωτικά, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην 121η θέση από τις 153 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων, θέση που αποτελεί τη χειρότερη μεταξύ των προηγμένων χωρών, με χαμηλή βαθμολογία στην οικονομική συμμετοχή των γυναικών και στην πολιτική ενδυνάμωση…

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

©Πηγή: amna.gr

Loading