Μία πόλη χωρισμένη στα δύο: Ρεάλ και Ατλέτικο «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σήμερα το απόγευμα (1/2, 17:00) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της La Liga, και οι οπαδοί τους περιμένουν με ανυπομονησία να δουν ποιος θα μπορεί να… κυκλοφορεί στους δρόμους της Μαδρίτης με ψηλά το κεφάλι, την επομένη του αγώνα. Όσο κι αν τα τελευταία χρόνια, το “clasico” έχει βρεθεί στην κορυφή του ενδιαφέροντος, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά στους ποδοσφαιρόφιλους όλου του κόσμου, το Derbi Madrileño υπήρξε για σειρά ετών το σπουδαιότερο ματς στη χώρα. «Η ομάδα που θέλαμε να νικήσουμε με κάθε κόστος, ήταν οι γείτονες. Η ήττα σήμαινε ότι οι οπαδοί μας θα έπρεπε την επόμενη ημέρα να υποστούν την… καζούρα στο γραφείο, στο μπαρ, στους δρόμους» δήλωσε κατά το παρελθόν ο θρυλικός άσος της Ρεάλ, Αλφρέδο Ντι Στέφανο.
Η επιστροφή της Ατλέτικο σε πρωταγωνιστικό ρόλο την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της από τον Ντιέγκο Σιμεόνε τον Δεκέμβριο του 2011, έδωσε ξανά στο μαδριλένικο ντέρμπι μεγάλο μέρος από τη χαμένη αίγλη του. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε δύο τελικούς Champions League (καθώς επίσης σε προημιτελικούς και σε ημιτελικούς), σε έναν τελικό κυπέλλου, σε ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ και σε δύο σούπερ καπ Ισπανίας, με πιο πρόσφατη την προ 20ημέρου αναμέτρησή τους στην Τζέντα, όπου οι «μερένγκες» πήραν τη νίκη και το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι. Παρότι φέτος η «ψαλίδα» μεταξύ τους μοιάζει να έχει μεγαλώσει, καθώς οι «ροχιμπλάνκος» βρίσκονται σε μεταβατική χρονιά, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Η Ρεάλ, άλλωστε, δεν έχει νικήσει την συμπολίτισσά της στο «Μπερναμπέου» (σε ματς πρωταθλήματος) μετά τη σεζόν 2012-13. Έκτοτε η Ατλέτικο μέτρησε τρεις σερί νίκες (καμία ισπανική ομάδα δεν έχει καταφέρει να φύγει με «διπλό» από το «Μπερναμπέου» επί τρεις συνεχόμενες χρονιές), ενώ την τελευταία τριετία οι μεταξύ τους αναμετρήσεις στην έδρα της «βασίλισσας» λήγουν ισόπαλες, όπως άλλωστε ισόπαλα χωρίς γκολ έληξαν και τα δύο φετινά παιχνίδια τους, στο πρωτάθλημα και το σούπερ καπ.
Ως… ορεκτικό πριν τη μεγάλη μάχη, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το Derbi Madrileño:
– Η Ρεάλ ιδρύθηκε το 1902 (με την ονομασία Madrid FC) και ένα χρόνο αργότερα έπαιξε στον τελικό κυπέλλου με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, από την οποία ηττήθηκε 3-2. Φίλοι της βασκικής ομάδας, κυρίως φοιτητές στη Μαδρίτη, που παρακολούθησαν δια ζώσης τον αγώνα, δυσαρεστημένοι από τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων τους, αποφάσισαν να ιδρύσουν δική τους ομάδα στην πρωτεύουσα. Μόλις 18 ημέρες αργότερα, δημιουργήθηκε η Αθλέτικ Μαδρίτης, που έμελλε να γίνει η σημερινή Ατλέτικο.
– Η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ομάδων καταγράφεται στις 2 Δεκεμβρίου 1906, στο πλαίσιο του τοπικού πρωταθλήματος κεντρικής Ισπανίας, και έληξε ισόπαλη 1-1. Στο πρωτάθλημα της La Liga, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1928-29, αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στις 24 Φεβρουαρίου 1929, στο στάδιο «Chamartín» της Ρεάλ, η οποία επικράτησε με 2-1 χάρη σε δύο τέρματα του Μοντσίν Τριάνα, που είχε μεταγραφεί το προηγούμενο καλοκαίρι στους «μερένγκες» από… την Ατλέτικο.
– Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 165 φορές στο πλαίσιο του ισπανικού πρωταθλήματος, με την κυριαρχία της Ρεάλ να είναι καταφανής, αφού έχει υπερδιπλάσιες νίκες (87 έναντι 39, ενώ άλλα 39 ματς έληξαν ισόπαλα). Μάλιστα, από το 1999 ως το 2013 η Ατλέτικο δεν κατάφερε να νικήσει ποτέ τους «μερένγκες», σε συνολικά 25 παιχνίδια στη La Liga. Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλάξει μετά την έλευση του Ντιέγκο Σιμεόνε και στις τελευταίες 26 αναμετρήσεις τους οι «ροχιμπλάνκος» υπερέχουν ελαφρώς, με οκτώ νίκες έναντι επτά (έντεκα ισοπαλίες).
– Η πλατεία Θιμπέλες με το περίφημο συντριβάνι, στο κέντρο της Μαδρίτης, έχει ταυτιστεί με τους πανηγυρισμούς των οπαδών της Ρεάλ, ιδιαίτερα μετά τους ευρωπαϊκούς θριάμβους του συλλόγου. Οι πρώτοι, όμως, που μετέτρεψαν το συγκεκριμένο σημείο σε τόπο πανηγυρικών εκδηλώσεων ήταν οι φίλοι της Ατλέτικο, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1977. Τα επόμενα χρόνια, όμως, με τη Ρεάλ να «σαρώνει» τους τίτλους στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄80, η πλατεία Θιμπέλες έγινε… κτήμα των «μερένγκες». Όταν οι «ροχιμπλάνκος» κατέκτησαν το κύπελλο του 1991, αποφάσισαν να μεταφέρουν τους εορτασμούς στο συντριβάνι του Ποσειδώνα, περίπου 600μ. πιο μακριά, όπου έκτοτε δίνουν το… ραντεβού τους για κάθε επιτυχία της ερυθρόλευκης ομάδας.
– Ο νυν επίτιμος πρόεδρος της Ρεάλ, ο θρυλικός Πάκο Χέντο, έχει το ρεκόρ με 29 συμμετοχές σε ντέρμπι της Μαδρίτης (για το πρωτάθλημα), ενώ από πλευράς Ατλέτικο η πρωτιά ανήκει στον Αμπελάρδο με 27 παρουσίες, όσες θα συμπληρώσει σήμερα και ο Σέρχιο Ράμος. Πρώτοι σκόρερ των ντέρμπι στη La Liga είναι οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Σαντιγιάνα με 13 τέρματα, ενώ από πλευράς «ροχιμπλάνκος» οι Πάκο Κάμπος και Αντριάν Εσκουδέρο (αμφότεροι από τη δεκαετία του ΄40) με εννέα. Ο παλαίμαχος Μεξικανός διεθνής, Ούγκο Σάντσες, έχει σκοράρει σε ντέρμπι και με τις δύο ομάδες.
– Τέσσερις από τους σημερινούς παίκτες της Ατλέτικο έχουν περάσει από τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ, μεταξύ των οποίων και ο Σαούλ, ο οποίος όμως έμεινε μόλις δύο χρόνια και μετακόμισε στους «ροχιμπλάνκος» σε ηλικία 14 ετών. Ο Μάρκος Γιορέντε, που το περασμένο καλοκαίρι άλλαξε… στρατόπεδο, αγωνίστηκε και στην πρώτη ομάδα των «μερένγκες», σε αντίθεση με τον Μάριο Ερμόσο, που έφτασε μόνο ως τη β΄ ομάδα, πριν μεταπηδήσει στην Εσπανιόλ. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ατλέτικο, πήγε σε εκείνες της Ρεάλ όπου και αναδείχθηκε, έκανε σπουδαία καριέρα στους «μερένγκες» (αλλά και σε Γιουβέντους και Τσέλσι) και από τον Ιανουάριο του 2019 παίζει στους «ροχιμπλάνκος». Στο περσινό ντέρμπι στο “Wanda Metropolitano”, ο Μοράτα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Ρεάλ (το γκολ ακυρώθηκε λόγω VAR) και πανηγύρισε έντονα, κάτι που δεν είχε κάνει όταν σκόραρε κόντρα στη «βασίλισσα» με τη φανέλα της Γιουβέντους.
Γιάννης Δημητρόγλου